Home Economic-Financiar Costurile Electrica au scazut cu 11 milioane de euro

Costurile Electrica au scazut cu 11 milioane de euro

DISTRIBUIŢI

Reorganizarea societatii de distributie Electrica in vederea privatizarii se va incheia in luna ianuarie 2002, cand cele opt sucursale vor deveni societati independente. -Incepand cu luna ianuarie a anului viitor, cele opt sucursale create la nivelul Electrica SA vor deveni societati cu personalitate juridica. Acestea vor avea ca obiect de activitate distributia de energie electrica si vor functiona pe principii comerciale-, afirma directorul general al societatii, dl Silviu Lucian Boghiu. Reorganizarea Electrica intr-o structura cu opt sucursale la nivelul intregii tari s-a realizat in luna august, cand au fost comasate cele 42 de sucursale ale societatii. Intr-o prima etapa s-a hotarat ca pe o perioada de cinci luni, cele opt sucursale sa functioneze in structura Electrica, in acest timp evaluandu-se cheltuielile si veniturile fiecareia dintre acestea. Pana la constituirea in societati independente, cele opt sucursale (Transilvania Sud, cu centrul la Brasov, Transilvania Nord – Cluj, Moldova – Bacau, Oltenia – Craiova, Banat – Timisoara, Bucuresti, Muntenia – Ploiesti, Dobrogea – Constanta) sunt organizate ca centre de cost cu o monitorizare stricta a costurilor reale. -Am reusit sa separam efectiv costurile pe fiecare zona in parte si rezultatele deja au aparut. In ultimele trei luni, costurile pe ansamblul societatii s-au redus cu 11,4 milioane de euro-, a declarat dl Boghiu.

A doua etapa, anul viitor

Procesul de privatizare in sectorul distributiei energiei electrice este programat sa inceapa cu cele doua zone Banat si Dobrogea, astfel ca pentru acestea transformarea in filiale cu personalitate juridica se va realiza inca din cursul acestui an. -Pentru a indeplini cerinta consultantului Paribas, respectand etapele prevazute de acesta, cele doua distributii se vor constitui ca filiale cu personalitate juridica in cursul acestui an. Din 2002 se va trece la cea de-a doua etapa, privatizarea efectiva a celor doua distributii-, a precizat dl Boghiu.

Reforma societatii de distributie prevede de asemenea separarea activitatilor conexe celei de baza, cum ar fi cea de mentenanta, intretinere, reparatii. Deja aceasta activitate a fost separata din punct de vedere administrativ, urmand ca de la 1 noiembrie sa se separe si organizatoric prin constituirea unei societati de servicii energetice. Noua societate va avea 14.000 de angajati si va avea ca actionari Electrica (80%) si Asociatia salariatilor (20%). Reducerea structurii de personal se va realiza nu numai prin externalizarea activitatilor de mentenanta, ci si prin disponibilizari. Pentru a se incadra in bugetul de venituri si cheltuieli aprobat pe 2001, vor fi disponibilizati minimum 1.150 persoane, incepand cu data de 1 noiembrie. -In urma discutiilor cu sindicatele am stabilit disponibilizarea categoriilor de personal care nu sunt implicate direct in activitatea de baza. De aceasta data, liderii sindicali au dat dovada de multa maturitate, intelegand siuatia dificila cu care se confrunta societatea-, a precizat reprezentantul Electrica.

Necesar de investitii: cinci miliarde de euro

Problemele financiare ale societatii de distributie, respectiv criza de lichiditati, sunt cauzate de nivelul redus al incasarilor. La ora actuala, creantele societatii ajung la 10.000 miliarde de lei, iar arieratele totalizeaza circa 9.800 miliarde de lei. Unul dintre pasii importanti realizati in sensul imbunatatirii incasarilor se refera la relatia cu marii consumatori din industria siderurgica. -In prezent, industria siderurgica isi plateste integral facturile curente de energie si reuseste sa achite si o parte din restante. Cresterea arieratelor societatii are drept cauza aplicarea majorarilor de intarziere pentru facturile restante-, considera directorul general al Electrica.

Pornind de la dificultatile majore in asigurarea banilor necesari pentru intretinere, reparatii si modernizari, in conditiile in care peste 60% din reteaua electrica are durata de viata depasita, privatizarea reprezinta singura solutie pentru reabilitarea sectorului de distributie a energiei. Ministrul industriei, dl Dan Ioan Popescu, a subliniat ca prin privatizare se urmareste asigurarea surselor de finantare a programelor de modernizari si reabilitari. Necesarul de investitii in acest sector pe un orizont de zece ani este estimat la circa cinci miliarde de euro. Reprezentantul Electrica a precizat ca se au in vedere actiuni pe termen scurt in vederea diminuarii pierderilor din reteaua electrica. Astfel, in prezent se negociaza obtinerea unui imprumut de la BERD in valoare de 120 milioane de euro, destinat unor lucrari ce vor duce la diminuarea pierderilor cu circa 2% intr-un interval de doi ani. Banii vor fi directionati pe sucursale astfel: 10 milioane de euro pentru zona Dobrogea, 10 milioane de euro – Timisoara, 40 milioane de euro – Oltenia, 60 milioane de euro – Bucuresti.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.