La un an dupa aplicarea cotei unice de impozitare de 16%, guvernantii au facut bilantul si au ajuns la concluzia ca efectele introducerii acesteia sunt, pe toata linia, benefice. La polul opus se afla insa oamenii de afaceri si chiar analisti economici, care nu doar ca apreciaza total inoportuna introducerea acestei cote unice, ci si solicita renuntarea la aceasta, in favoarea unei diminuari a impozitelor pe forta de munca. -Mai bine impozit micsorat pe forta de munca, decat cota unica-, spun reprezentanti ai mediului de afaceri care solicita astfel guvernului regandirea politicii fiscale pentru acest an.
-Punerea in practica a cerintei exprimata in nenumarate randuri, atat de ANEIR, cat si de alte asociatii patronale, de a reduce cotele de impozitare a fortei de munca ar fi fost mult mai benefica decat cota unica de 16%, aplicata in acest moment-, ne-a declarat, ieri, secretarul general al Asociatiei Nationala a Exportatorilor si Importatorilor din Romania (ANEIR), Mihai Ionescu.
Efectele -benefice- ale cotei unice: falimentul a peste 1.000 de firme exportatoare
In acest context, reprezentantul exportatorilor si al importatorilor considera ca politica fiscala a Romaniei pe 2006 trebuie regandita. -In ceea ce-i priveste pe exportatori, introducerea cotei unice de impozitare de 16% nu a avut rezultate benefice. Din contra am putea spune, intrucat s-a aplicat un impozit scazut, asupra unui profit mult micsorat-, apreciaza dl Mihai Ionescu, spunand ca in nici un caz falimentul a peste 1.000 de firme exportatoare si supravietuirea celorlalte la cota de avarie nu pot fi considerate efecte benefice ale introducerii cotei unice. Asta, in conditiile in care guvernantii apreciaza ca impozitul unic a stimulat cresterea economica, a dus la o accelerare a modernizarii tehnologice a economiei, a condus la o crestere semnificativa a colectarii veniturilor la buget si, nu in ultimul rand, a -scos- la suprafata peste 125 de mii de persoane din economia subterana. -Faptul ca introducerea cotei unice a dus la scoaterea la suprafata a 125 de mii de locuri de munca nu a fost demonstrat. Faptul ca s-au incheiat tot atatea contracte de munca nu inseamna nimic, in acest sens-, ne-a precizat, ieri, secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), Cristian Parvan.
Fiscalitatea ridicata pe forta de munca sufoca agentii economici
Potrivit dlui Cristian Parvan, nivelul de 16% al cotei unice de impozitare este mic pentru tara noastra. -Oamenii de afaceri au pledat pentru mentinerea cotei unice, dar au spus in acelasi timp ca nivelul de 16% este posibil sa fie in acest moment mult prea mic pentru o tara precum Romania si poate ar fi mai potrivit un nivel de 19%-, a subliniat Parvan, solicitand, totodata, o diminuare a impozitarii pe forta de munca. -Potrivit unui studiu, daca fiscalitatea pe forta de munca s-ar diminua, in doi pasi, cu 5% si, respectiv, 7%, ar fi scoasa la lumina forta de munca ilegala-, ne-a precizat, ieri, reprezentantul oamenilor de afaceri, sustinand ca impozitele pe forta de munca sunt, in acest moment, pentru mediul de afaceri o povara greu de suportat.
Pe oamenii de afaceri ii deranjeaza insa cel mai mult inconstanta guvernantilor, care iau masuri fiscale fara sa faca, in prealabil, evaluari. -Suntem revoltati de permanentele anunturi ale autoritatilor cum ca un anumit impozit va creste, iar a doua zi revin, spunand ca ramane la acelasi nivel. Aceasta stare de fapt aproape anuleaza efectul cotei unice-, a mai spus Parvan, criticand faptul ca in acest mod nu se pot intocmi planuri de afaceri pertinente.
Potrivit unui raport privind efectele introducerii cotei unice, facut public la sfarsitul anului trecut, impozitul de 16% a dus la cresterea veniturilor la buget fata de anul 2004, iar peste 125 de mii de persoane din economia subterana au fost incadrate, legal, in campul muncii. Potrivit raportului, cota unica ar fi avut, totodata, drept efect si o imbunatatire a comportamentului contribuabililor, in sensul cresterii gradului de plata a obligatiilor bugetare.