Home Economic-Financiar Cotarea Petrom la BVB ar putea dubla capitalizarea bursiera

Cotarea Petrom la BVB ar putea dubla capitalizarea bursiera

DISTRIBUIŢI

Brokerii asteapta cu nerabdare sa inceapa tranzactionarea actiunilor Petrom in piata bursiera. La fel si o parte dintre cei 815.000 de actionari, care, de cativa ani, tot intreaba cand isi vor putea vinde titlurile detinute la aceasta societate. Mult a fost, putin a ramas pana cand actionarii vor putea sa dispuna cu adevarat de dreptul lor de proprietate, care a fost incalcat o buna bucata de vreme prin nelistarea societatii pe piata organizata – spun specialistii.

In urma cu aproximativ o luna, la solicitarea actionarilor minoritari, AGA SNP Petrom a hotarat listarea la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a actiunilor societatii. Tot atunci s-a avansat un termen de doua luni pentru finalizarea procesului de listare. Stere Farmache, directorul general al BVB, ne-a declarat ca la Bursa nu s-a primit inca nici o solicitare formala in acest sens din partea Petrom. -Actualmente, se lucreaza la dosarul pentru cotarea companiei la Bursa de Valori, asteptandu-se confirmarea inregistrarii la Registrul Comertului a hotararilor ultimei AGA. In curand, dosarul va fi inaintat Bursei pentru demararea procedurilor de listare- – a precizat Gabriel Nastase, purtatorul de cuvant al Petrom. Si cum la Bursa, dupa cum ne-a asigurat Stere Farmache, datele cuprinse in dosar vor fi procesate destul de repede, sunt sanse ca, in luna iunie, sa consemnam un moment de referinta in istoria BVB. De ce? Prin cotarea Petrom, capitalizarea bursiera (valoarea de piata a tuturor actiunilor listate la BVB), actualmente sub un miliard de dolari, va depasi doua miliarde de dolari – spun analistii. Aceasta societate de categoria -supergrea- ar putea duce nivelul capitalizarii bursiere chiar pana la 5% din PIB, acesta fiind unul dintre obiectivele principale ale conducerii Bursei pentru anul in curs. Petrom are un capital social de 39.201 miliarde de lei, divizat in actiuni cu valoarea nominala de 1.000 de lei. Statul roman, prin Ministerul Industriei si Resurselor, detine 93,2% din actiunile Petrom, restul apartinand actionarilor privati. Anul trecut, Petrom a obtinut un profit net de 2.228 miliarde de lei (98,1 milioane de dolari), valoarea totala a dividendelor fiind stabilita la 1.080 miliarde de lei.

Surse din Petrom si-au exprimat temerea ca, o data cu inceperea tranzactionarii la Bursa a actiunilor companiei, valoarea de piata a societatii va scadea in mod artificial, deoarece pe piata romaneasca de capital nu exista investitori puternici care sa ofere un pret real micilor actionari ce intentioneaza sa-si vanda titlurile detinute. In opinia surselor citate, acest fapt ar putea influenta negativ procesul de privatizare al Petrom. Septimiu Stoica, vicepresedintele BVB, considera ca aceasta ingrijorare nu este perfect justificata. El a adaugat ca pretul de piata al unei societati tine si de calitatea societatii in sine. Cum Petrom ar trebui sa fie in continuare o societate profitabila, cu bune rezultate financiare, sunt motive pentru a spera ca nu vom avea de-a face cu o depreciere a pretului actiunilor, mai ales ca la BVB se va face o categorie noua. Aceasta se va numi categoria transparentei si va cuprinde patru-cinci societati de anvergura, care vor accepta un cod de guvernanta corporatista, bazat pe transparenta, pe relatiile corecte cu actionarii. -Petrom ar fi normal sa adere la acest cod si, daca va fi inclusa la acest nivel, sunt sigur ca actiunile vor fi remunerate pe masura si vor fi cautate cu predilectie de catre fondurile de investitii. Pe piata romaneasca de capital exista interes din partea investitorilor straini, dar pentru produse de calitate. Cum actiunile Petrom sunt un asemenea produs, vom vedea lucrul acesta pe piata, prin preturi corecte- – a afirmat vicepresedintele BVB. Pe de alta parte, chiar daca pretul din piata bursiera nu va fi la un nivel satisfacator pentru privatizarea Petrom, acesta nu trebuie considerat indicatorul la care se face privatizarea. In general, pretul pentru pachetele mici care se tranzactioneaza in mod obisnuit la Bursa este diferit de cel pentru pachetele mari. Oriunde in lume, miza este alta pentru pachetele care confera pozitia de actionar majoritar. Cand intervine un investitor strategic, prin politica pe care o imprima societatii, acesta are beneficii mai mari decat cele obisnuite – care tin de dividend – si, prin urmare, si pretul platit pentru actiuni trebuie sa fie pe masura, a conchis Septimiu Stoica.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.