Home Economic-Financiar Cozile de la Depozitarul Central Bucuresti, dovada lipsei de informare

Cozile de la Depozitarul Central Bucuresti, dovada lipsei de informare

DISTRIBUIŢI

După cum am văzut cu toţii în ultimele zile, oamenii s-au strans cu zecile la coadă în faţa Depozitarului Central din Bucureşti. Motivul: vor să afle dacă mai au ceva bani de luat pe cupoanele de acţiuni oferite de stat la începutul anilor *90. După cum au recunoscut chiar ei, unii şi-au vandut acţiunile, dar dacă vecinul a luat bani… poate…

Situaţia este evident creată din cauza lipsei de informare. În ţară există 250 de centre în 34 de judeţe de unde se pot elibera extrasele de cont (ce e drept funcţionale din anul acesta) 8 ale Depozitarului Central şi 242 Societăţi de Servicii şi Investiţii Financiare (SSIF). După cum a recunoscut chiar directorul general al instituţiei, cozi -mai mari sau mai mici- sunt aproape tot timpul la Depozitarul Central din Capitală.

-Mai nou circulă un zvon potrivit căruia extrasul de cont poate fi eliberat numai pană la o anumită dată şi apoi gata nu se mai eliberează. Aceste zvonuri îi fac pe oameni să creeze astfel de cozi. Ar trebui să afle de existenţa celor 250 de sedii care le pot elibera oricand acest extras de cont, ne-a declarat Adriana Tănăsoiu, Director General al Depozitarului Central.-

Acţionarii ar mai trebui să ştie că pot obţine acest extras şi prin poştă, metodă care durează mai mult, dar care îi ajută pe cei cărora le este imposibilă deplasarea din localitate. -Noi le dăm un extras cu care oamenii se duc la un broker şi decid dacă vor să vandă. În cazul în care doresc tranzacţia, banii le vor fi înmanaţi la trei zile după această dată. În nici un caz nu le va da Depozitarul Central banii-, a mai afirmat directorul general al instituţiei.

Soluţii există pentru toate cazurile. De exemplu, în cazul în care deţinătorul a pierdut certificatul trebuie să facă o declaraţie pe proprie răspundere din care să reiasă acest lucru şi apoi sunt urmaţi paşii normali. În cazul în care cererea se face prin scrisoare recomandată, declaraţia pe proprie răspundere va fi alăturată în plic cererii de extras şi documentelor aferente. În cazul în care titlularul a decedat, extrasul de cont se poate solicita de către oricare presupus moştenitor care prezintă cerere eliberare extras de cont pentru decedat, certificat de deces titular cont, copie CI/BI presupus moştenitor. Contul decedatului se restricţionează în momentul eliberării extrasului de cont şi rămane restricţionat pană la efectuarea transferurilor pentru cauză de moarte.


Acte necesare eliberării extrasului de cont:

– Cerere tip din partea solicitantului;

– Copie act identitate CI/BI sau paşaport pentru persoane fizice(cu paşaport se poate numai la sediul central);

– Copie C.U.I. pentru persoane juridice, copie BI/CI pentru reprezentantul persoanei juridice sau persoana mandatată;

– Procură autentificată la notarul public pentru împuternicit şi copie CI/BI a persoanei împuternicite. În procură trebuie să se specifice în mod expres faptul că împuternicitul poate vinde acţiunile titularului de cont;

– Dovada achitării taxei de eliberare a extrasului de cont (5 lei/simbol pentru persoana fizică şi 10 lei/simbol pentru persoana juridică).

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.