¥ Calculele sunt valabile atât dacă ne referim la ultimul an, cât și la 2003-2007
Din toate colțurile mediului bancar răzbat sfaturi prețioase care recomandă să fugim de creditele în valută, fie că ele sunt în euro, fie în dolari
americani, fie în monede "exotice". Motivația: cursul fluctuează și ne putem trezi în orice clipă cu rate mai mari, chiar dacă dobânzile la lei continuă să rămână aproape duble față de cele la euro, spre exemplu.
Cuprins de sindromul Toma Necredinciosul, am purces la câteva calcule elementare pe regula de trei simplă, pentru a vedea care a fost cea mai sigură valută în ultimii cinci ani (de la apariția euro, mai exact).
Surprinzător pentru unii, cel mai profitabil din punctul de vedere al devalorizării/aprecierii leului față de o valută, ar fi fost să ne împrumutăm în dolari americani și respectiv yeni japonezi.
Dolarul american a pierdut în fața leului, în ultimii cinci ani, circa 26,4%, în timp ce yenul japonez a coborât și el cu aproximativ 22,4%. În aceste condiții, ținând cont că oricum și dobânzile la creditele în aceste valute sunt mult mai mici decât cele la lei, orice teorie bazată pe pierderi din comisioane nu e validată de realitate. Francul elvețian a coborât și el cu 9,6% în fața leului, tot în cinci ani, în timp ce față de forintul maghiar a pierdut circa 4,7%! Euro a avut însă o evoluție inversă: de la momentul lansării până la finele lui 2007 a câștigat față de leu 3,1%.
În cazul în care această mică demonstrație nu a fost suficient de elocventă, am calculat și evoluțiile principalelor valute de creditare pe 2007, un an de răscruce pe piața financiară internațională. Leul a câștigat față de dolarul american 3,2%, iar față de lira sterlină, 1,45%. Monedele "exotice" au câștigat puțin teren: yenul japonez s-a apreciat față de leu cu 2,4%, iar francul elvețian, cu 4,6%. Mult mai mari au fost pierderile leului față de euro și respectiv forinți maghiari: 7,57%, respectiv 6,67%! Concluzia: pe termen scurt, anul trecut cele mai bune credite au fost cele în dolari și lire sterline, dar monedele "exotice" au fost de preferat monedei comunitare.
În aceste condiții, am considerat necesar să oferim și aceste calcule celor care purced la un împrumut în 2008, pentru că până acum am auzit numai păreri de genul "populația trebuie să contracteze credite ipotecare în moneda în care obține venituri, întrucât împrumuturile în monede străine devin periculoase când cursul valutar fluctuează semnificativ", cum a spus secretarul general al Federației Europene a Creditului Ipotecar, Annik Lambert.