In plin avant al previziunilor facute de marile banci comerciale prezente pe piata autohtona referitoare la expansiunea pana in 2005 a creditului neguvernamental, echipa de specialisti condusa de negociatorul-sef al FMI, Neven Mates, a plecat, ieri, din Romania avertizand, parca peste umar, inca o data autoritatile de la Bucuresti asupra riscurilor acestui fenomen. Dupa aproape doua saptamani de negocieri purtate la Bucuresti, Washingtonul nu va primi deocamdata din partea romanilor scrisoarea de intentie pentru noul acord de tip precautionary stand-by. Pe de alta parte, Mates nu a putut rata ocazia de a repune pe tapet in cadrul intalnirilor private cu primul ministru, Adrian Nastase, atat corigentele proaspatului incheiat acord stand-by, cat si riscurile care ar putea aparea ca urmare a trendului crescator pentru creditele de consum.
Conditii suplimentare
Inaintea plecarii din Romania, Fondul Monetar International, prin reprezentanta rezidentiala de la Bucuresti, si-a facut publica pozitia, precizand in cadrul unui comunicat oficial faptul ca institutia se arata preocupata extrem de mult de cresterea accentuata a creditului de consum.
Potrivit documentului, echipa de negociatori a institutiei internationale atentioneaza autoritatile de la Bucuresti ca evolutia creditului neguvernamental va trebui asigurata de intarirea politicilor monetare si fiscale, astfel incat impactul asupra inflatiei si a deficitului de cont curent sa fie limitat. -Politicile structurale discutate vizeaza accelerarea privatizarii, stabilirea programului de reforme in domeniul energetic, solutionarea problemelor ramase in sectoarele producatoare de pierderi, precum si alte masuri pentru consolidarea capacitatii Romaniei de a face fata presiunilor concurentiale ce vor urma aderarii la UE-, precizeaza comunicatul rezidentei FMI la Bucuresti. Totodata, Neven Mates a anuntat, prin intermediul aceluiasi document, ca misiunea pe care o conduce va reveni la Bucuresti pentru continuarea discutiilor, dar nu precizeaza termenul la care vor fi reluate discutiile.
Bancherii nu vor sa auda ingrijorarile FMI
In timp ce analistii economici autohtoni si-au manifestat sustinerea pentru pozitia FMI in privinta creditului neguvernamental, conducerile marilor banci comerciale au facut front comun, exprimandu-se in aceste zile pentru cresterea creditului neguvernamental.
Pozitia acestora pare a fi chiar una de rezistenta, si asta pentru ca argumentul inaintat in acest sens merge la extrema, precizand ca trendul creditului neguvernamental nu va afecta sistemul bancar, care va reusi sa-si gestioneze riscurile portofoliului propriu. In acest sens, Claudiu Cercel, director la BRD – Groupe Societe Generale, a afirmat, cu ocazia Formului Bancar Roman, organizat in aceste zile, ca tendinta de crestere a creditului de consum a fost fortata, pe langa scaderea dobanzilor, si de mesajele transmise in acest sens de autoritati in ultimii ani. -Noi nu am purcede la avansarea creditului de consum daca nu ne-am permite. Indicatorii nostri de lichiditate sunt urmariti si de societatile noastre mama si ne-ar atrage atentia daca ar fi probleme-, a spus dl Cercel, care a adaugat ca decizia BNR de a majora repetat dobanda de interventie nu va duce la diminuarea creditului neguvernamental, deoarece are impact redus asupra ratelor lunare platite de clienti.
In schimb, unii analisti privesc razboiul creditului neguvernamental prin ochii FMI. In acest sens, Daniel Daianu sustine ca bancherii nu trebuie sa ignore avertismentele BNR referitoare la cresterea deficitului de cont curent. -Am putea sa mizam pe saturarea creditului de consum, dar s-ar putea sa dureze doi-trei ani si pana atunci deficitul de cont curent sa creasca prea mult-, a declarat dl Daianu.