O noua voce, de data aceasta apartinand unui bancher de calibru, cu multa experienta in peisajul bancar romanesc postdecembrist, se adauga corului celor care sustin scumpirea iminenta a creditului. Presedintele ING Bank Romania, Misu Negritoiu, considera ca -banca centrala va mari dobanda si rezervele obligatorii-. Practic, ambele proceduri amintite sunt instrumente clasice pe care bancile centrale le utilizeaza pentru scumpirea si restrangerea creditului.
Situatia este cu atat mai surprinzatoare cu cat vecinii nostri de la sud de Dunare, bulgarii, cu o economie mult mai putin dezvoltata, dar si cu venituri mult mai mici, au anuntat ca vor lasa piata sa decida asupra dobanzilor si nu vor limita la un anumit plafon gradul de indatorare a cetatenilor. Nu-i mai putin adevarat ca in Bulgaria, atat gradul de indatorare a vecinilor, cat si nivelul restantelor la returnarea imprumuturilor sunt mai mici ca pe meleagurile mioritice. Daca majorarea ratei dobanzii de politica monetara este oarecum normala, in schimb, majorarea nivelului rezervelor minime obligatorii ale bancilor va avea efecte negative asupra pietei bancare din Romania, intrucat masura va spori costurile bancilor si, implicit, pe cele ale creditelor, spune Misu Negritoiu.
Piata bancara din Romania s-a maturizat in ultimul timp datorita cresterii numarului de clienti corporativi, a caror educatie si al caror profesionalism au obligat bancile sa ofere produse mai complexe si de calitate. Din pacate, supravegherea sistemului bancar exercitata de BNR nu se ridica la nivelul de maturitate al pietei, considera Negritoiu. Controlul si masurile BNR distorsioneaza in continuare activitatea pietei si intarzie dezvoltarea acesteia, considera presedintele ING Romania.
-Liberalizarea contului de capital nu a avut nici un efect. Nu doar ca nu au intrat bani, ci au iesit-, a declarat ieri Misu Negritoiu, general manager al ING Bank Romania, in timpul unei conferinte de presa organizate cu ocazia ING Commercial Finance, -vehicul- specializat in factoring.
De altfel, intr-o formula directa, Misu Negritoiu a precizat ca, inclusiv in cazul bancii la care-si desfasoara activitatea, imediat dupa liberalizarea contului de capital, clientii externi au venit cu depozite, apoi, la scadenta, au retras banii si au plecat, astfel ca nu mai sunt prea multi bani pe piata, desi aceasta mai are volatilitati. De asemenea, aceste jocuri au condus la anumite fluctuatii pe piata, care, in tandem cu alte aspecte, au determinat schimbari in ceea ce priveste balanta unor banci, iar datele statistice ale Bancii Nationale, daca nu sunt interpretate profesionist, conduc la distorsiuni in clasamentele intocmite de anumite organizatii. Spre exemplu, in cazul ING, chiar daca in urma plecarii unor depozite din categoria celor precizate anterior, locul acesteia in astfel de clasamente a coborat, pozitia pe piata a ramas neschimbata. In acest caz, se poate vorbi de fluctuatii ale balantei, care la mijlocul anului a avut o scadere la 1,6 miliarde de euro, fata de 2,4 miliarde in primavara, dar in prezent a urcat la 2 miliarde de euro, in special, prin cresterea portofoliului de credite, cu 30%, in sectorul corporate. Pe de alta parte, general managerul ING Bank a mentionat ca privatizarea BCR reprezinta momentul de la care se poate vorbi despre profesionalizarea sectorului bancar din Romania.
Factoring de 1,2 miliarde de euro in 2008
Factoringul din Romania a avut in anul 2005 o pondere de 0,69% din PIB, ceea ce reprezinta circa 550 milioane de euro. In cazul Italiei, spre exemplu, anul trecut factoringul a avut un volum de 111 miliarde de euro, echivalentul a 10,27% din PIB. Si in Ungaria factoringul este mult mai dezvoltat decat in Romania, avand un volum de circa 1,8 miliarde de euro anul trecut, echivalentul a 2% din PIB. In Romania, liderul de piata in factoring este BRD, care a inregistrat la sfarsitul lunii septembrie un volum de factoring de circa 207 milioane de euro, cu aproape 50% mai mare decat in perioada similara a anului 2005, detinand practic 40% din piata de profil din Romania. In esenta, factoringul este o schema complexa de finantare in care sunt implicate trei parti: furnizorul de produse, cumparatorul si o societate specializata, de regula o banca, care finanteaza producatorul, recuperandu-i banii din scontarea (vanzarea creantelor) facturilor comerciale.
Ieri si-a anuntat prezenta pe piata si -vehiculul- specializat in factoring al ING Bank, ING Commercial Finance, care se va lansa pe piata pana la sfarsitul acestui an. Pentru anul viitor, specialistii ING cred ca vor atinge un volum de circa 100 milioane de euro, in conditiile in care volumul total va creste anul viitor la circa 700 milioane de euro. Un document ING anticipeaza pentru anul 2008 un volum al factoringului in Romania de circa 1,2 miliarde de euro.