Institutul Naţional de Statistică a revizuit în urcare datele referitoare la creşterea economică înregistrată de România în primele trei luni din acest an, de la 3,8% la 3,9%, comparativ cu perioada similară din 2013, precum şi cele raportate la ultimul trimestru al anului trecut, de la 0,1% la 0,2%, potrivit datelor publicate miercuri de INS.
Produsul intern brut – date ajustate sezonier – estimat pentru trimestrul I 2014 a fost de 161,159 miliarde lei preţuri curente, în creştere – în termeni reali – cu 0,2% faţă de trimestrul IV 2013 şi cu 4,0% faţă de trimestrul I 2013. Pe serie brută, Produsul Intern Brut estimat pentru trimestrul I 2014 a fost de 126,384 miliarde lei preţuri curente, în creştere – în termeni reali – cu 3,9% faţă de trimestrul I 2013.
Comparativ cu prima variantă provizorie, dinamica PIB a înregistrat o creştere cu 0,1 puncte procentuale, iar valoarea adăugată brută totală cu 0,2 puncte procentuale, majorându-şi contribuţia la creşterea PIB cu 0,1 puncte procentuale. Volumul şi contribuţia impozitelor nete pe produs nu s-au modificat.
Volumul valorii adăugate brute pe ramuri de activitate a înregistrat modificări mai importante în construcţii (+2,0 puncte procentuale); activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice; activităţi de servicii administrative şi activităţi de servicii suport (+1,4 puncte procentuale).
Pentru intervalul analizat, INS a revizuit în scădere contribuţiile negative la creşterea PIB aduse de activităţile profesionale, ştiinţifice şi tehnice, activităţi de servicii administrative şi activităţi de suport, de la 0,2% la 0,1%.
De asemenea, INS precizează că din punctul de vedere al utilizării PIB, modificări semnificative ale contribuţiei la creşterea PIB, între cele două estimări, au înregistrat: cheltuiala pentru consumul final individual şi colectiv al administraţiilor publice, de la 0,1% la -0,4%, ca urmare a reducerii volumului lor de activitate (de la 100,7% la 95,8%, respectiv de la 101,1% la 94,9%), precum şi exportul net de bunuri şi servicii, care a înregistrat o contribuţie pozitivă la creşterea PIB, de 1,2 procente.