Banca Nationala a Romaniei isi mentine prognoza privind incadrarea inflatiei la sfarsit de an in cel mult 6,8%, in ciuda majorarii deficitului bugetar pana la 2,5%, a declarat, ieri, guvernatorul bancii centrale, Mugur Isarescu, la seminarul financiar -Grecia – Bulgaria – Romania-, organizat la Atena de -The Economist-.
-Evolutia cursului nu ne dezavantajeaza, pentru ca avem inca o buna apreciere fata de inceputul anului. De asemenea, datele preliminare pe iunie arata foarte bine, suntem in grafic-, a afirmat Isarescu.
In primele cinci luni ale acestui an, cotatia leului a castigat aproape 4% in raport cu euro, de la o medie a lunii ianuarie de 3,6445 euro/leu la 3,507 euro in luna mai.
Banca centrala ramane cu o prognoza peste intervalul de tintire intrucat se asteapta la influente semnificative din majorarea preturilor administrate. Isarescu a anuntat ca noul calendar pentru ajustarea preturilor administrate va fi publicat in luna august.
Ţinta de inflatie pentru 2005 asumata de guvern si BNR este de 5% plus/minus un punct procentual. In primul trimestru al anului, banca centrala a anuntat o deviatie prognozata de 0,5 puncte procentuale peste intervalul de variatie, iar dupa introducerea taxei pe viciu, estimarea a urcat cu alte 0,3 puncte, pana la 6,8% pe an.
Pe de alta parte, oficialul bancii centrale recunoaste ca masurile adoptate in ultima sedinta a Consiliului de Administratie – cresterea dobanzii de politica monetara cu 0,25 puncte si majorarea rezervelor minime obligatorii in lei de la 16% la 20% din resursele atrase – au menirea sa contracareze efectele suplimentarii cheltuielilor bugetare. Guvernatorul BNR a explicat ca a fost nevoie de inca o masura administrativa, de genul majorarii rezervelor minime, pentru ca parghia dobanzilor este inca partial eficienta si va deveni principalul instrument de mentinere a stabilitatii preturilor abia in urmatorii doi ani.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane