
România își poate îndeplini obiectivul de a adopta euro în 2014 doar dacă creșterea salariilor din sectorul public nu va mai depăși 10%, iar reformele structurale vor fi accelerate, consideră șeful departamentului de macroeconomie al Ministerului Economiei și Finanțelor (MEF), Dorin Mantescu.
Oficialul MEF consideră creșterile salariale principalul factor care amenință stabilitatea economică pe termen lung a României, în contextul în care avansul rapid al consumului pune în continuare presiune pe inflație și deficitul de cont curent.
"Țintele macroeconomice pe termen mediu și lung necesare pentru îndeplinirea obiectivului de intrare în zona euro pot fi îndeplinite doar dacă temperăm ritmul anual de creștere a salariilor la un nivel cu o singură cifră, începând de anul viitor", a declarat Mantescu, citat de Reuters.
"Al doilea pas constă în accelerarea reformelor structurale și reducerea treptată a deficitului bugetar, conform cadrului bugetar pe termen mediu agreat de toate partidele politice, așa că nu este timp de pierdut", a adăugat el.
Mantescu a enumerat, printre reformele structurale necesare, urgentarea construcției autostrăzilor, limitarea angajărilor în sectorul administrației publice și creșterea eficienței cheltuielilor din sănătate, educație și agricultură.
România și-a propus să adopte euro în 2014, ceea ce ar presupune intrarea în mecanismul ratelor de schimb (ERM2) cu doi ani mai devreme, în 2012. Pentru aceasta, România trebuie să îndeplinească anumite criterii de convergență nominală, care constau în limitarea deficitului bugetar la 3% din PIB (calculat după standardul european ESA95) și menținerea datoriei publice la sub 60% din PIB. Un criteriu esențial este ca inflația medie anuală să nu depășească cu mai mult de 1,5 puncte procentuale inflația medie a celor mai performanți trei membri ai Uniunii Europene.
Alte două criterii sunt legate de rata dobânzii la titlurile de stat pe termen lung și de cursul de schimb, care devine important înainte de intrarea în ERM2, presupunând fixarea unui culoar de fluctuație de plus sau minus 15% a monedei naționale față de euro.
Creșteri de 20%
Câștigul salarial mediu lunar brut pe economie realizat în anul 2007 a fost de 1.396 lei, cu 21,8% (+250 lei) mai mare decât cel din anul 2006, iar câștigul salarial mediu lunar net s-a cifrat la 1.042 lei, în creștere cu 20,3% (+ 176 lei), informează Institutul Național de Statistică (INS).
În 2007, nivelul câștigului salarial nominal net l-a depășit pe cel al anului 1990 de peste 3.200 ori. Indicele câștigului salarial real (exprimat în raport cu evoluția prețurilor de consum ale populației) a fost de 111,8% față de anul 1990, cu 52,4 puncte procentuale mai mare decât în anul 2000.