Inceputa in urma cu aproximativ sase ani si devenita mai apoi o moda, cresterea strutilor cunoaste o usoara faza de declin. Pana acum, cresterea simpaticei pasari a fost considerata o adevarata afacere de care se putea ocupa oricine, iar profitul obtinut venea repede si fara mari sacrificii. Putem spune ca la inceputul -modei strutului-, crescatorii si-au vazut recuperate investitiile inzecit, dar la un moment dat a aparut o problema pe care investitorii nici nu o banuiau. Astfel, pe masura ce numarul de animale a crescut, profiturile au inceput sa se reduca, iar strutul incepea sa devina antipatic in special celor care au vazut aceasta afacere ca pe o speculatie.
Statul a vrut sa ajute crescatorii
Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor (MAAP) a vrut ca incepand cu acest an sa-i ajute prin subventii pe crescatorii de struti. Sprijinul ar fi constat in acordarea de ajutor financiar celor interesati sa inceapa propria afacere cu struti prin infiintarea fermelor specializate. Potrivit proiectului, achizitionarea de pui de reproductie de 1-3 luni era subventionata cu doua milioane de lei/cap, iar pentru adulti de reproductie, cu 15 milioane de lei/cap. De aceasta subventie ar fi beneficiat atat persoanele fizice, cat si cele juridice. Numarul maxim de struti pentru care era acordata subventia era de 15, iar acestia trebuiau sa fie mentinuti in exploatatie minimum cinci ani pentru adulti si sase ani pentru pui. In plus, toate pasarile trebuiau sa fie individualizate cu microcipuri. De ce am vorbit la timpul trecut? MAAP a realizat acest proiect cu entuziasm, dar Ministerul Finantelor a spus -Nu- – bineinteles, pentru ca nu sunt bani – asa ca numarul de struti va ramane in Romania, cel putin pentru moment, constant.
Carnea de strut, inca o delicatesa
Potrivit specialistilor, in acest moment, produsele din strut sunt inca scumpe si se adreseaza consumatorilor cu venituri peste medie atat in Europa, cat si in Orientul Indepartat sau in SUA. Cresterea strutilor este insa, la nivel mondial, in plina expansiune. Si daca pe moment in aceasta -industrie- lucrurile sunt oarecum incerte, specialistii apreciaza ca, pe termen lung, tendinta este de reducere a preturilor produselor din strut si deci marirea numarului de consumatori.
Noi consumatori, care, din pacate, vor proveni tot din zona clasei mijlocii, vor fi incantati, in primul rand, de faptul ca produsele obtinute din carne de strut sunt mult mai sanatoase decat produsele din carne considerate clasice, datorita lipsei aproape totale a grasimilor si colesterolului. Deja in tarile dezvoltate, populatia preocupata de o alimentatie corecta a inceput sa consume carne de strut pe scara larga, iar potentialul pietei strutilor si a produselor din strut este de pe acum foarte mare.
In aceasta perioada, cea mai serioasa limitare a cresterii consumului de carne de strut este faptul ca nu exista suficient de multe pasari destinate sacrificarii si aprovizionarii consumatorilor in mod constant. Aceasta inconstanta alunga potentialii consumatori dornici sa adopte produsele din strut in alimentatia curenta, iar pe de alta parte face ca pretul acestora sa fie in continuare destul de ridicat.
Totusi, piata strutului nu poate fi considerata numai din perspectiva productiei de carne. Ani de-a randul, strutul a fost crescut pentru piele si pene, principala piata de desfacere fiind cea a bunurilor de lux din Asia. In ultimii ani, s-a constatat cresterea consumul de carne de strut, in timp ce cererea pentru produsele de lux obtinute din piele de strut – vandute in special pe pietele din Orientul Indepartat – a inceput sa scada din cauza crizei asiatice.
In perioada urmatoare, piata cu cresterea cea mai semnificativa se prefigureaza a fi piata europeana a carnii de strut, secundata de piata pieilor de inalta calitate. In acest context, crescatorii din estul Europei au posibilitatea patrunderii rapide pe o piata de pe care pot obtine venituri mari pe termen lung. In acelasi timp, este de remarcat faptul ca aceasta piata nu este inca matura si ca imaginea produselor din strut este inca in formare la nivelul maselor largi de consumatori. Pentru a cuceri aceasta piata, conditia esentiala este realizarea unei productii de calitate inalta si livrarea acesteia in conformitate cu cerintele clientilor.
Cat costa?
Strutul adult are o greutate situata intre 100-150 kilograme, iar durata de exploatare este de 30-35 de ani. In conditii naturale de viata, poate ajunge la 70-80 de ani. Strutul ofera o productie variata, de la oua si coaja acestora la carne, piele, ulei si pene. In ceea ce priveste carnea, la o greutate de 100 kilograme/cap, se obtin circa 56 kilograme de carne in carcasa calda, din care aproximativ 35 kilograme de carne macra superioara. Carnea are un termen de valabilitate in conditii de refrigerare de 20 de zile. Pretul la care se comercializeaza carnea de strut este 10-25 de euro pentru un kilogram de carne macra, in functie de sortiment, si 8-10 euro/kilogramul carnea in carcasa.