Home Economic-Financiar Cresterea traficului comercial aduce venituri record Portului Maritim Constanta

Cresterea traficului comercial aduce venituri record Portului Maritim Constanta

DISTRIBUIŢI

Administratia Portului Maritim Constanta (APMC) estimeaza pentru anul in curs o cifra de afaceri de 838,307 miliarde de lei, in crestere cu aproximativ 30% fata de anul trecut, cand societatea a realizat incasari de 605,730 miliarde de lei, se arata intr-un raport al administratiei.

Traficul total, maritim si fluvial, care s-a desfasurat in Portul Constanta, in primele cinci luni ale anului, a fost de 14,9 milioane tone de marfuri, ceea ce reprezinta o crestere cantitativa de 8,51% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Exporturile si importurile de marfuri asigura peste 95% din traficul din port, restul fiind reprezentat de marfuri aflate in tranzit.

Traficul fluvial derulat prin port, in perioada mentionata, a reprezentat 23,89% din total, reprezentand o scadere cu aproape o jumatate de milion de tone marfa, comparativ cu perioada similara a anului trecut.

In anul 2000, Portul Constanta a realizat un trafic maritim de marfuri care a totalizat 23,132 milioane de tone, din care 10,135 milioane de tone au fost exporturi, 11,446 milioane de tone au fost importuri si 1,551 milioane de tone au fost marfuri in tranzit.

Principalele marfuri exportate de Romania prin Portul Constanta sunt materialele de constructii (18% din total), produse petroliere si gaz (15%), fier vechi (14%), ingrasaminte naturale si chimice (12%), metale feroase si neferoase (12%), produse chimice, lemn si cereale.

Principalele marfuri importate, descarcate anul trecut in Portul Constanta, au fost minereurile de fier, care au reprezentat 34% din total, petrol brut (23%), minereuri neferoase (13%), combustibili solizi (9%), produse alimentare, bauturi, tutun, cereale.

APMC apreciaza ca -trendul de dezvoltare al economiei nationale din anul 2000 este identic cu cel al traficului de marfuri portuar, in conditiile in care Portul Constanta deserveste in proportie de 93% comertul exterior al Romaniei-.

Potrivit datelor oficiale, in anul 2000, Portul Constanta a depasit pentru prima oara un trafic containerizat de 100.000 de TEU (unitate de masura specifica, egala cu volumul unui container de 20 de picioare), ceea ce a insemnat traficul a peste un milion tone de marfuri. La nivel mondial, traficul containerizat reprezinta peste 60% din traficul total de marfuri, astfel ca politica portului este de a dezvolta acest segment de transport.

In acest sens, APMC va incepe in acest an lucrarile pentru constructia unui nou terminal de containere in Portul Constanta Sud-Agigea, proiect cu o valoare estimata la 154 milioane de dolari, care va fi terminat in anul 2003.

Dupa darea in folosinta a noului terminal si dupa finalizarea lucrarilor de modernizare din incinta portului, traficul containerizat se va dubla, fiind estimat sa ajunga, in anul 2010, la 383.700 TEU si 3,97 milioane de tone de marfuri si la 790.000 de TEU (7,25 milioane de tone), in anul 2020.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.