Putem spune fara teama de a gresi: seceta este o adevarata binecuvantare pentru Compania Nationala a Huilei (CNH) Petrosani. Daca la inceputul anului autoritatile dadeau din colt in colt pentru a inchide minele, iar spectrul somajului bantuia tagma ortacilor, din aceasta toamna lucrurile stau exact pe dos. Pentru a limpezi lucrurile, a 113-a oara (numarul intalnirilor din acest an dintre autoritati si reprezentantii minerilor), ieri, oficialii MEC, in frunte cu ministrul Dan Ioan Popescu, au purtat o noua runda de discutii cu delegatii minerilor din Valea Jiului. Concluzia dezbaterilor a fost clara: criza din acest an din sistemul energetic a dovedit ca statul nu poate renunta la minerit. Mai mult, potrivit liderului minerilor din Valea Jiului, Vasile Savu, -autoritatile trebuie sa-si redefineasca politica din domeniul carbunelui-. Cert este ca dupa intalnirea de ieri, Valea Jiului va trebui sa dea tarii cu 25% mai mult carbune pentru a -hrani- cu combustibil termocentralele, in special pe cea de la Mintia, care inghite 90% din carbunele extras in Vale. -Vom livra catre Mintia, pana la sfarsitul anului, 3,7 milioane tone de carbune-, a spus Savu.
Ortacii vor presta ore suplimentare
Daca in 1990 in Valea Jiului munceau 64.000 de ortaci, astazi numarul lor a scazut la 16.500. Iar daca pana mai ieri acestia nu prea s-au omorat cu munca, de saptamana viitoare ortacii vor presta ore suplimentare. -Nu stim daca vor lucra, in loc de sase ore, sapte sau opt. Cert este ca vor lucra sambata sau duminica. Nu putem sustine marirea productiei fara aceste ore suplimentare-, a tinut sa explice Vasile Savu. Oricum, minerii au numai motive de bucurie in privinta orelor suplimentare: acestea vor fi platite.
Cat despre disponibilizarile de personal din minerit, liderul ortacilor din Vale a declarat ca desi ideea era pe ordinea de zi in intalnirea avuta cu oficialii MEC, -nimeni nu s-a mai gandit sa mai puna pe tapet acest subiect. Criza din sistemul energetic ne-a facut sa uitam cu totul de aceasta problema. Cat despre noi disponibilizari, nici nu poate fi vorba-. Savu crede ca nici de noi angajari nu poate fi vorba, -atata timp cat nu avem capacitati noi de productie-. Liderii minerilor au abordat cu autoritatile si problema ortacilor cu prea multe scutiri medicale. -Ministrul Popescu ne-a sugerat ca minerii care depasesc prin concediile medicale 10% din timpul de lucru sa fie scosi la muncile de suprafata. In privinta celor care depasesc, cu scutirile, 15% din timpul de lucru, sugestia a fost sa-i dam afara-, a declarat Vasile Savu.
Carbunele extras din Valea Jiului se va scumpi
Reprezentantii Companiei Nationale a Huilei au convenit cu autoritatile ca pretul huilei livrate termocentralelor va majora de la 9 dolari/Gcal la 11 dolari/Gcal. Liderul minerilor, Vasile Savu, a declarat ca, in ciuda zvonurilor, in ultimele luni productia de carbune a CNH nu a fost depasita cu mai mult de 5%. -Pretul de livrare al carbunelui catre termocentrale a fost de cinci-sase dolari/Gcal, iar in acest moment este de noua dolari/Gcal. Acum, daca marim productia, va creste si pretul de livrare pana la 11 dolari, pentru ca – explica Savu – -daca produci mai mult, vinzi mai mult si iti permiti sa platesti mai mult-…
In privinta datoriilor CNH, potrivit reprezentantilor ortacilor, acestea vor fi inghetate de guvern pana la 1 ianuarie. In plus, CNH va primi de la buget in perioada urmatoare 100 miliarde de lei pentru -materiale de stricta necesitate si pentru achitarea curentului electric consumat.-