Criza de bitum de pe piata interna, reclamata in ultimele doua luni de prefecti si de presedintii consiliilor judetene, este cauzata de neglijenta responsabililor cu proiectele de reabilitare si constructie de drumuri, care nu au inaintat din vreme catre rafinarii un plan de comenzi ferme, privind necesarul lunar de acest produs, ne-a declarat dl Gabriel Nastase, purtator de cuvant al Societatii Nationale a Petrolului (SNP) – Petrom.
-Avand in vedere ca procesul de fabricatie a bitumului dureaza intre 30-45 de zile (de la data intrarii in tara a titeiului si pana in faza finala de productie), criza din acest an nu va putea fi depasita fara importuri, cu toate eforturile rafinariilor de crestere a productiei-, a afirmat dl Nastase.
Reprezentantul Petrom a explicat ca aceasta materie prima – obtinuta dintr-un titei special – nu poate fi produsa decat pe baza unor comenzi ferme a beneficiarilor, intrucat caracteristicile sale nu permit sa fie depozitata cu lunile, ca benzina. Pentru acoperirea unui numar cat mai mare de comenzi, conducerea Petrom a decis ca aduca titei bituminos si de la rafinaria Suplacu de Barcau, urmand ca acesta sa fie prelucrat la Arpechim Pitesti. Acest fapt nu va rezolva insa pe termen scurt criza bitumului. Mentionam ca intreaga capacitate anuala de productie de bitum a Petrom este de 400.000 tone.
De altfel, rafinaria Arpechim functioneaza la aceasta ora la capacitate maxima, respectiv 660 tone/zi. -Intreaga productie este imediat livrata beneficiarilor. Incercam sa acoperim toate comenzile, dar nu putem produce peste aceasta cantitate, pentru ca exista o singura instalatie de bitum pe platforma noastra-, ne-a declarat dl Constantin Pasol, seful Serviciului Relatii Publice din cadrul Arpechim.
Criza ar putea avea insa si alte cauze. Rafinariile care produc cea mai mare cantitate de bitum sunt Vega si Crisana, prima in proprietatea Grupului Rompetrol, iar cea de-a doua in administrarea celebrului Grup Eurocolumna. -Rafinaria Crisana a luat titei de la SNP in valoare de 700 miliarde de lei, pe care a uitat sa-l mai plateasca. In consecinta, SNP a intrerupt aprovizionarea cu materie prima a respectivei rafinarii, pentru ca nu mi se pare normal ca SNP sa plateasca titeiul folosit de Eurocolumna-, ne-au declarat surse autorizate din cadrul Petrom. Acestea au precizat ca si rafinaria Vega a avut unele probleme similare, insa ele sunt pe cale de rezolvare.
Dl Dan Rosu, director de comunicare in cadrul societatii -Rompetrol-, ne-a confirmat faptul ca productia de bitum a rafinariei Vega a scazut la jumatate in ultimele luni (de la 6.000 la 3.000 tone/luna), ca urmare a lipsei de materie prima. -Rafinaria Vega lucreaza exclusiv cu titei romanesc, furnizat de Suplacu de Barcau, care si-a diminuat livrarile considerabil. Putem afirma ca situatia se afla in curs de remediere, ceea ce va conduce si la o reasezare a preturilor la acest produs-, a precizat dl Rosu.
Asociatia Profesionala de Drumuri si Poduri si Asociatia Romana a Antreprenorilor de Constructii au afirmat, recent, ca producatorii de bitum din Romania furnizeaza cel mult 40% din cantitatea necesara pentru lucrarile de intretinere a drumurilor judetene, precum si pentru lucrarile de reabilitare a drumurilor nationale, care sunt finantate din fonduri externe. Potrivit oficialilor celor doua asociatii profesionale, zeci de cisterne stau zilnic la Arpechim Pitesti si, practic, ritmul de livrare a bitumului satisface doar 35-40% din necesar. Celelalte rafinarii din tara furnizeaza cantitati infime, iar calitatea produsului lasa mult de dorit. Rafinariile Astra si Vega produc cantitati foarte mici, cu indicatori de calitate variabili, in functie de sursa de petrol brut, afirma cele sursele citate.
Pentru ca statul roman sa nu piarda zeci de milioane de dolari ca urmare a stagnarii lucrarilor demarate din cauza deficitului de bitum de pe piata, cele doua asociatii profesionale au inaintat Guvernului spre aprobare o propunere de suplimentare a importurilor de bitum. -Autoritatile guvernamentale ar putea determina producatorii interni traditionali de bitum sa revina pe piata intr-un mod foarte responsabil-, a afirmat Alexandru Dobre, presedintele ARACO, fara sa precizeze care sunt instrumentele de care ar trebui sa uzeze Guvernul in acest demers.
In principal, importurile de bitum se fac din Franta si Belgia. O alternativa ar constitui-o zacamintele bituminoase din Albania, care sunt calitativ printre cele mai bune din Europa, dupa cum spun specialistii in constructii. Problema consta insa in faptul ca albanezii nu au utilajele necesare exploatarii acestor zacaminte. Daca o societate romaneasca puternica din punct de vedere financiar ar investi in exploatarea si transportul acestor zacaminte, investitia s-ar amortiza rapid, iar preturile de achizitie ar fi mult mai scazute comparativ cu importurile din Occident.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane