Vanzarea fabricii de matrite a intreprinderii ARO de catre actualul proprietar, CrossLander, contravine unei clauze din contractul de privatizare a uzinei, a recunoscut, ieri, presedintele AVAS, Mircea Ursache.
-Fabrica de matrite contribuia la realizarea productiei ARO si a fost inclusa pe lista celor 15 active cu interdictie de vanzare, potrivit unei clauze a contractului de privatizare incheiat cu CrossLander-, a precizat dl Ursache. Presedintele AVAS a dispus, ieri, realizarea unui control prin care se va stabili daca vanzarea activului respecta sau nu prevederile stipulate in contractul de privatizare. Decizia a survenit in urma unei intalniri pe care a avut-o, cu o zi inainte, cu reprezentantii confederatiilor sindicale si patronale, in cadrul comisiei de dialog social constituite la nivelul institutiei. -CrossLander are obligatia ca, in termen de 15 zile, sa plateasca daunele stabilite prin contract, in caz contrar AVAS urmand sa se adreseze instantelor de judecata pentru recuperarea prejudiciului-, se precizeaza intr-un comunicat al AVAS.
Potrivit presedintelui Ursache, aceasta este insa singura clauza incalcata de cumparator pana in acest moment, dar a recunoscut ca si institutia pe care o conduce, la randul sau, nu a respectat una dintre obligatiile asumate prin contractul de privatizare. Aceasta clauza se refera la intocmirea ordinelor comune privind scutirea la plata a penalitatilor si dobanzilor bugetare ale ARO in termen de 30 de zile. Presedintele AVAS da insa vina pe operatiunea anevoioasa de intocmire a acestor ordine, institutia fiind nevoita, deseori, sa incheie acte aditionale prin care termenul este prelungit.
AVAS si CrossLander interpreteaza diferit o alta prevedere a contractului incheiat anul trecut. In timp ce americanii sustin ca s-au angajat sa investeasca 3,6 milioane de dolari pentru modernizare si protectia mediului in termen de un an de zile de la data transferului de proprietate, AVAS apreciaza ca investitiile trebuie sa fie realizate la cel mult un an de la data semnarii contractului. Cat despre o eventuala negociere cu firma SMD Automotive pentru preluarea ARO, Ursache a precizat ca nici nu poate fi vorba despre asa ceva, intrucat SMD a contestat in instanta privatizarea ARO, iar incheierea unui act intre parti aflate in litigiu este interzisa de lege.
In cadrul aceleiasi sedinte a comisiei de dialog social, a fost luata in discutie si problema combinatului chimic Colorom Codlea, pus pe butuci de afaceristul Fatih Kesser. Dupa ce contractul de privatizare cu acesta din urma a fost reziliat, societatea a intrat in procedura de lichidare. Ulterior, s-a decis scoaterea ei din lichidare si incercarea reprivatizarii.
Secretarul general al confederatiei sindicale Cartel Alfa, Ion Homos, participant la intrevederea de marti, ne-a declarat ca punctul sau de vedere este acela al privatizarii integrale a intreprinderii, si nu pe bucati. -Daca se privatizeaza pe bucati, primul efect va fi continuarea operatiunii de taiere a fierului vechi-, a precizat dl Homos.
Potrivit domniei sale, o alta problema abordata a fost cea a combinatului siderurgic Siderca Calarasi. Chiar daca o mare parte din combinat a fost privatizata si si-a reluat productia sub noul nume, Donasid, cu capitalul italienilor de la Beltrame si fara datorii, la Siderca au mai ramas aproximativ 300 de angajati care asigura paza. -Intrebarea care se pune este: pana cand si ce solutie se va gasi dupa?-, a precizat Ion Homos.
Mircea Ursache a anuntat si ca AVAS va accelera privatizarea institutelor de cercetare, urmand ca, in cel mai scurt timp, sa se finalizeze normele metodologice care vor reglementa acest proces. AVAS mai are in portofoliu 23 de institute de cercetare privatizabile. Liderii sindicali si-au manifestat ingrijorarea cu privire la posibilitatea incalcarii legislatiei referitoare la arhivarea documentelor de interes national din institutele aflate deja in proprietate privata.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane