Home Economic-Financiar Cu -Republica- la Parchet

Cu -Republica- la Parchet

DISTRIBUIŢI

Fostii angajati ai uzinei Republica, creditori in dosarul de faliment aflat pe rolul instantei Tribunalului Bucuresti, solicita Parchetului General sa se autosesizeze in legatura cu actele frauduloase care s-au petrecut de la momentul privatizarii si pana in prezent. -Solicitam procurorului general Ilie Botos sa faca lumina in aceasta privatizare si sa inceapa cercetarile penale impotriva celor implicati in acest proces-, a precizat liderul sindicatului -Nicolae Malaxa-, Constantin Dobre.

In fapt, sindicatul cere inceperea cercetarilor penale a persoanele implicate, direct sau indirect, in aceasta -mega-afacere-, dupa cum o numesc sindicalistii.

Nume grele pe lista acuzatilor

-Este vorba de Ovidiu Musetescu, Popa Stan, Gociu Cristiana, Roxana Bichel, Mircea Ursache, Av. Arin Octav Stanescu si Nicolae Teodor – ca artizani ai acestei caracatite, pentru care cerem sa se inceapa urmarirea penala-, se arata in comunicatul remis de Sindicatul Independent -Nicolae Malaxa-. Pe langa acestia, sunt nominalizate si alte persoane din cadrul societatii, respectiv Petre Popescu, Vasilica Chioariu si Laurentiu Vasilescu, persoane care, potrivit liderilor de sindicat, au semnat si parafat juridic documentele.

Un -investitor- are sediul in caminul de nefamilisti

De asemenea, sunt citati si -inginerii Mihai Baldea, Mihai Toader si Florin Tigaran – care au semnat pentru decuplarea totala de la sursa de energie electrica, pentru a se putea pune in practica jaful cu privire la furturile de componente electrice de la toate utilajele din Laminor, Filetaj si Tragatorie-, dupa cum sustin sindicalistii. Potrivit acestora, cu numai 600.000 de dolari platiti pe uzina, -compania Tehnologika Tub SRL, cu sediul in caminul de nefamilisti, doreste sa ramana proprietar pe o afacere de peste 60-80 milioane de euro.- In plus, liderii sindicali ii cer lui Botos sa cerceteze cum a fost posibil -ca o parte din pamantul aflat sub societate (Hala Laminor si Filetaj) sa fie vandut, inainte de privatizare, firmei Moody Rom. Trading, care a castigat licitatia, fara sa se tina cont ca in aceasta zona se afla si adaposturile locale antiaeriene-. Plangerea penala va fi inaintata de catre reprezentantii sindicali in cursul zilei de azi.

Muncitorii pazesc halele

Disperarea fostilor angajati ai uzinei a ajuns la cote alarmante, dupa ce furturile de fier vechi au devenit ceva obisnuit. In prezent, peste o suta de oameni pazesc zilnic halele, pentru a se asigura ca nu se va fura nimic. -Asiguram paza in schimburi, pentru a pastra toate bunurile din hale si a impiedica inchirierea spatiilor-, a precizat Dobre. Acest lucru va continua pana cand situatia societatii va fi transata de instanta. Potrivit liderului sindical, saptamana trecuta, fostii angajati ai uzinei au protestat fata de incercarea de inchiriere a trei sectii ale uzinei, aflate sub sechestru judiciar.

AVAS: -Reprivatizarea este imposibila-

Desi liderul sindical, Constantin Dobre, solicita reprivatizarea uzinei Republica, sustinand ca exista deja firme interesate de achizitionarea acesteia, pozitia Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului este una ferma. -Avand in vedere situatia actuala a societatii, AVAS considera nerealista solicitarea fostilor angajati cu privire la reprivatizarea acesteia dupa doua incercari esuate-, sustin oficialii AVAS.

Incepand cu data de 17 martie 2004, Republica se afla in lichidare voluntara, lichidatorul desemnat in urma unei licitatii publice fiind Moore Stephens (RVA) Bucuresti. Lichidatorul a fost mandatat sa vanda societatea ca intreg sau pe module functionale. Ulterior, Tribunalul Bucuresti a dispus deschiderea procedurii de faliment, astfel ca societatea a trecut in lichidare judiciara. In sedinta din 3 martie a.c., Tribunalul Bucuresti a stabilit un nou termen in dosarul falimentului, pentru 14 aprilie a.c.

AVAS este inscrisa la masa credala cu o creanta totala de peste 5,4 milioane de dolari si 1,85 milioane RON. Salariatii au dreptul de a recupera, inaintea AVAS, salariile si platile compensatorii restante, in suma de 19 milioane RON, adica 7,27% din creanta totala a societatii, a carei valoare este de circa 263 milioane RON.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.