Home Economic-Financiar Cum se pot nenoroci angajatorii dacă CCR declară neconstituțională OUG de trecere...

Cum se pot nenoroci angajatorii dacă CCR declară neconstituțională OUG de trecere a contribuțiilor sau dacă aceasta nu trece de Parlament

DISTRIBUIŢI

Vineri seara, în Monitorul Oficial s-a publicat ordonanța de urgență de trecere a contribuțiilor de la angajator la angajat care va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2018. Unele firme private au anunțat că vor majora salariile cu procentul necesar astfel încât, cheltuiala totală a firmei cu salariatul să rămână ca în prezent și omul să primească aproximativ același net.
PNL însă a sesizat Avocatul Poporului, cerându-i să solicite CCR declararea ca neconstituțională a ordonanței. Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, singurul care poate sesiza la CCR neconstituționalitatea unei OUG, a declarat că „este o prevedere în legea 47/1992 de organizare și funcționare a CCR care stipulează expres că această Curte se pronunță asupra legilor și OUG în vigoare” și cum ordonanța nu e în vigoare, Ciorbea preferă să sesizeze abia după 1 ianuarie 2018, CCR.
Așadar patronii care măresc până atunci salariile brute, sunt obligați să semneze acte adiționale cu salariații și să transmită în REVISAL modificarea salariului până pe 31 ianuarie 2018 (după ce se va da o HG pentru prelungirea termenului) sau până la 01 ianuarie 2018. Odată semnat actul adițional de majorare a salariului, dacă se declară neconstituțională ordonanța sau dacă ea nu trece de Parlament, patronii vor fi obligați să plătească actualele taxe la noul brut, cel majorat, salariul net al angajatului și cheltuiala totală cu salariatul a firmei crescând proporțional. În această vară, Codul Muncii a fost modificat tot prin OUG astfel încât actul adițional trebuie încheiat înainte de a produce efecte, în acest caz, 01 ianuarie 2018.

Exemplu:

Dacă în luna decembrie 2017 salariul brut este de 2000 de lei, salariatul va primi în mână 1435, firma cheltuind în total 2455 lei.

Patronul menține în 2018 cheltuiala de 2455 de lei cu salariatul, majorând brutul la 2401 lei, angajatul primind în mână 1441 lei.

Dacă în cursul anului 2018, OUG este declarată neconstituțională sau nu trece de Parlament, se revine la taxarea actuală, salariul brut rămâne cel de 2401 lei, angajatul primește 1703 lei în mână iar cheltuiala angajatorului crește la 2947 lei adică cu 21,14%. Poate unii dintre angajați vor accepta să semneze acte adiționale de micșorare a salariului dar e greu de ecrezut acum când PSD asmute salariații împotriva patronilor și a multinaționalelor.
Și – atenție – amenințarea cu concedierea a unui angajat ca să semneze un eventual act adițional de micșorare de salariu, reprezintă șantaj și e infracțiune. Vezi cazul de la Constanța în care un administrator de firmă a fost trimis în judecată pentru șantaj în formă continuată, 176 acte materiale.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.