Home Economic-Financiar Cum te taie, mielule?

Cum te taie, mielule?

DISTRIBUIŢI

Normele europene privind bunăstarea animalelor impun ca acestea să fie anesteziate (asomate) înainte de sacrificare. La începutul săptămânii viitoare, o delegație de la București va încerca să îmbuneze forurile de la Bruxelles pentru a accepta o derogare de la aceste prevederi pentru sacrificarea mieilor de Paște în gospodăriile țărănești.

În cazul în care reprezentanții Comisiei Europene (CE) nu vor fi de acord cu derogarea privind sacrificarea fără asomare a mieilor de Paște, țăranii vor trebui să respecte normele europene în domeniu, astfel că oamenii vor trebui să plătească pentru asomare. Însă autoritățile nu au cum să verifice ce face fiecare om în curtea lui, așa că cel mai probabil oamenii își vor tăia mieii după cum au prins de la părinți. "Luni și marți vor fi două întâlniri succesive cu cei de la Bruxelles. Noi negociem practic sacrificarea tradițională în gospodării", ne-a declarat președintele Colegiului Medicilor Veterinari din România, Liviu Harbuz. România a solicitat CE o derogare pentru sacrificarea tradițională a animalelor, adică fără asomare, pentru o perioadă de trei ani.
La nivel național există circa 500 de asomatoare electrice, deținute de medici veterinari sau primării. Tarifele pe care medicii le vor percepe pentru anestezierea mieilor vor fi stabilite "în funcție de relația cu clienții lor", spune Liviu Harbuz. Dacă ținem cont de tarifele practicate la Crăciun, atunci putem vorbi de 20-30 de lei pentru fiecare animal asomat, este de părere președintele Federației Sindicatelor din Agricultură – Agrostar, Ștefan Nicolae.
Potrivit reprezentanților Autorității Naționale Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), se vor organiza puncte de sacrificare de către administrațiile piețelor sau târgurilor, cu aprobarea primăriilor și avizul direcțiilor sanitar-veterinare. Aceste puncte vor fi dotate cu asomatoare, astfel încât ciobanii vor putea face vânzări directe către consumatori. "Cei care vor să vândă animale, în speță ciobanii care se duc în aceste locuri amenajate, vor trebui să aibă un formular de mișcare a animalelor, un certificat de sănătate a lor, precum și dovada faptului că sunt deținătorii acelor animale. Deci va fi asigurată permanență de către personalul sanitar-veterinar, pentru a fi examinat și prelevat materialul de risc după sacrificare", a declarat președintele ANSVSA, Radu Roatiș, citat de BBC.
De asemenea, mieii vor putea fi sacrificați în abatoare, unde există dotări conforme cu normele europene, și în gospodării. "Ce se sacrifică în gospodării e doar pentru consumul propriu și sacrificarea se va face cu respectarea normelor europene", spun reprezentanții ANSVSA.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.