Home Economic-Financiar Cum vă fură banca folosind „clauza de cross default”

Cum vă fură banca folosind „clauza de cross default”

DISTRIBUIŢI

Băncile au descoperit o nouă metodă de a frauda clienții: clauza de "cross default". Potrivit definiției pentru "cross default" din legislația nord-americană, consumatorul care este debitor al băncii devine debitor al firmei către care banca datorează bani. În România, însă, se extinde în mod abuziv limitele acoperite de acest termen, clientul devenind, practic, debitor al oricărei firme la care banca are participații constând în deținerea unor acțiuni la capitalul social al acestor terțe firme sau către oricare firmă din grupul băncii respective.

Una dintre cele mai interesante moduri în care este fraudat un consumator care a apucat să încheie un contract de credit este, potrivit lui Iulian Urban, președintele Agenției de recuperare debite Urban&Asociații, cea creată prin intermediul clauzelor de "cross default". Potrivit acestei clauze, creditorul (banca) va avea dreptul să declare exigibil anticipat creditul ca fiind scadent și rambursabil imediat, împreună cu dobânda aferentă și toate celelalte cheltuieli datorate creditorului, fără a fi necesară îndeplinirea unei alte formalități, și în cazul în care orice alte credite acordate de creditor sau de către alte instituții financiare care fac parte din grupul creditorului sunt declarate exigibile anticipat, în condițiile stabilite în respectivele contracte de credit. "Mai pe românește, banca – chiar dacă acel consumator își plătește la timp ratele, nu are restanțe și are un comportament contractual ireproșabil – poate să-i declare scadența anticipată, dacă instituția, la rândul ei, are de plată datorii către niște creditori ai săi, fapt abuziv și care încalcă dispozițiile principiului relativității efectelor contractelor, deoarece consumatorul nu are cum să fie tras la răspundere și să sufere un prejudiciu (dacă are un comportament al plăților ireproșabil) în baza unor contracte încheiate de bancă cu creditorii săi, contracte față de care consumatorul nostru este terț desăvârșit", după cum se explică pe www.urbannews.ro .
Mai mult, potrivit Legii 193/2000 privitoare la combaterea clauzelor abuzive înscrise în contractele impuse consumatorilor, o asemenea clauză contractuală nu trebuie să fie stipulată, întrucât consumatorii români nu știu care este definiția termenului de "cross default".
Potrivit definiției pentru "cross default" din legislația nord-americană, consumatorul care este debitor al băncii devine debitor al firmei către care banca datorează bani, adică are obligația de plată a debitului către creditorului său. În România însă, se extinde în mod abuziv limitele acoperite de termenul de cross-default. "În varianta românească, acest nefericit consumator devine practic debitor al oricărei firme la care banca are participații constând în deținerea unor acțiuni la capitalul social al acestor terțe firme, sau către oricare firmă din grupul băncii respective. Asta înseamnă că românul nostru se poate trezi sunat de o firmă din Olanda, la care banca din România deține 5% din capitalul social, și această firmă poate să-i ceară să-i plătească ei întregul debit", explică Iulian Urban.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.