Oricine poate vorbi foarte ieftin in strainatate daca-si cumpara o cartela valorica pentru apeluri telefonice internationale, al carei pret variaza intre trei si 20 de dolari SUA. O convorbire in Statele Unite, efectuata prin intermediul unei astfel de cartele, costa 10 centi pe minut.
Dupa liberalizarea pietei telecomunicatiilor, in prima zi a acestui an, romanilor li s-a oferit posibilitatea sa vorbeasca mai ieftin la telefon. Asa s-a ajuns ca foarte multe convorbiri in strainatate sa coste mai putin decat un apel national de pe fix pe mobil.
In ultimele trei luni, au aparut foarte multe firme care ofera servicii de telefonie internationala la tarife de cel putin doua ori mai mici decat cele practicate de RomTelecom. Majoritatea ofertelor se bazeaza pe tehnologia VoIP (Voice over Internet Protocol). Practic, apelul telefonic este transferat pe Internet pana in tara de destinatie, evitandu-se o serie de taxe de interconectare pe care RomTelecom este obligat sa le plateasca in mod curent.
La ce firme apelam
Cei mai mari furnizori de servicii de telefonie internationala sunt Astral Telecom, PC Net, RDS, Atlas Telecom, Globtel, Euroweb, Dial Telecom si Easy Com. Dintre acestia, Dial Telecom si Euroweb ofera servicii post paid, care se adreseaza firmelor. Pentru a efectua o convorbire internationala prin intermediul lor, va trebui sa va faceti un abonament.
La Euroweb, o convorbire in Europa costa in medie 16 centi pe minut, iar in Canada si SUA 18 centi pe minut. Dial Telecom foloseste o tehnologie TDM (Time Division Multiplexing), dezvoltata special pentru servicii de voce si diferita de VoIP. Tarifele lor variaza intre 19 si 35 euro centi pe minut.
Celelalte firme de telefonie internationala vand cartele preplatite, al caror pret variaza intre trei si 20 de dolari. Cartelele se gasesc in marea majoritate a magazinelor de calculatoare, in benzinariile mari, in reteaua Rodipet sau la casieriile firmelor mari de cablu.
Dupa ce ati cumparat cartela, trebuie sa razuiti banda cenusie care acopera codul PIN. Apoi formati numarul de telefon trecut pe una din fete, pentru a intra in reteaua firmei de telefonie internationala. Va va raspunde un operator sau un robot care va va cere sa introduceti codul PIN. Dupa aceasta, formati prefixul tarii de destinatie, apoi numarul dorit. Simplu ca -Buna ziua!-.
De obicei, taxarea incepe numai in momentul initierii convorbirii internationale, iar numarul de telefon al firmei de la care ati cumparat cartela preplatita este gratuit.
Avantajele si dezavantajele tehnologiei VoIP
VoIP este o solutie telefonica prin care costurile sunt reduse considerabil datorita tehnologiei de transmisie a semnalului vocal prin intermediul unor retele de date ce utilizeaza protocolul IP.
Majoritatea furnizorilor de servicii VoIP utilizeaza ca suport de comunicatie reteaua Internet pentru a furniza atat serviciile de date, cat si cele de voce. De aici provine avantajul pretului foarte scazut, dar si cele mai mari dezavantaje: o calitate mai slaba a sunetului si o durata de asteptare mai mare pana se prinde legatura in strainatate.
Unele firme au reusit sa reduca durata de asteptare si sa ridice calitatea sunetului, folosind canale de comunicatie dedicate si permitand astfel rutarea directa catre traficul international.
Urmeaza ieftinirea apelurilor interurbane
Majoritatea companiilor nou-intrate pe piata furnizeaza servicii de telefonie internationala prin intermediul cartelelor preplatite. Peste cateva luni insa, vom avea posibilitatea sa vorbim mai ieftin si la nivel national, pentru ca vor aparea cartele preplatite si pentru convorbirile interurbane, la preturi cu 15%-20% mai mici decat cele practicate acum de RomTelecom.
Deocamdata, concurenta la international este destul de dura, acesta fiind unul dintre motivele pentru care tarifele au scazut asa de mult. Pe de alta parte, si companiile romanesti de telefonie mobila si-au redus la aproape jumatate tarifele la convorbirile internationale, pentru a face fata concurentei.
Din cauza investitiilor foarte mari pe care le necesita construirea unei retele de telefonie fixa, va mai trece destul timp pana cand tarifele RomTelecom vor putea fi concurate si pe segmentul apelurilor locale.