Interconectarea sistemului energetic romanesc cu cel al tarilor vest-europene UCTE, programata pentru 1 ianuarie 2002, s-ar putea amana cu un an, din cauza problemelor legate de reconstructia liniilor de inalta tensiune din spatiul ex-Iugoslaviei. -Avand in vedere ca nu sunt indeplinite toate conditiile pentru functionarea interconectata a sistemului energetic vest-european cu cel estic, exista posibilitatea ca, de la 1 ianuarie 2002, conexiunea tarii noastre sa se faca numai cu cea de-a doua zona a UCTE, respectiv cu sistemul sud-estic-, a declarat dl Jean Constantinescu, director general al Transelectrica. Ceea ce inseamna ca, pe perioada de teste de un an de zile, programata sa inceapa de anul viitor, Romania va functiona interconectata cu sistemele energetice ale Greciei, Serbiei, Macedoniei, Albaniei, Bosniei si Bulgariei. Puterea totala a sistemelor energetice din aceasta zona este de circa 53.000 MW. din care peste 50% o reprezinta capacitatea sistemelor din Romania si Bulgaria. Practic, sistemele energetice ale celor doua tari produc aproximativ 45% din energia din zona, asigurand, in acelasi timp, reglajul de frecventa.
Conform programului de aderare la UCTE, tara noastra ar fi trebuit sa treaca la testul, de un an de zile, de functionare in paralel cu sistemul vest-european, incepand din 2002. Desi, din punct de vedere tehnic, atat tara noastra, cat si Bulgaria indeplinesc toate cerintele de interconectare, nu este indeplinita o ultima conditie pentru ca functionarea in paralel a zonei balcanice cu sistemul UCTE sa se realizeze la parametrii optimi. Astfel, interconectarea celor doua sisteme energetice ar trebui sa se realizeze pe trei linii de 400 kV, pentru a nu aparea perturbatii in functionare. La ora actuala exista numai doua linii de 400 kV Arad – Sandorfalva, ce face legatura cu Ungaria, si Rosiori – Mukacevo, ce asigura legatura cu Ucraina si mai departe cu Slovacia. Cea de-a treia legatura s-ar putea realiza fie prin linia de inalta tensiune de la Ernestinovo, a carei reconstructie insa ar dura doi ani, fie pe linia Mostar, unde refacerea statiei de transformare s-ar putea realiza in cateva luni. Reconstructia retelelor de transport al energiei in spatiul ex-iugoslav este insa amanata, partenerii din zona a II-a a UCTE neavand nici un interes ca Romania si Bulgaria sa poata avea mai multe variante pentru exportul de energie. Evident, in aceste conditii de functionare izolata cu tarile sud-estice, atat Romania, cat si Bulgaria nu pot negocia conditii mai avantajoase pentru exportul de energie. Avand in vedere ca realizarea celei de-a treia legaturi cu sistemul vest-european nu este o problema ce depinde de statul roman sau de cel bulgar, s-a convenit, in urma negocierilor cu Comitetul de Coordonare al UCTE, ca testul de functionare in paralel sa se realizeze in cadrul celei de-a doua zone a UCTE, pentru a nu se amana termenul la care tara noastra va deveni membra cu drepturi depline. Practic, dupa trecerea acestei perioade de teste de un an, indiferent de zona cu care sistemul energetic romanesc a functionat interconectat, tara noastra va deveni membra UCTE cu drepturi depline. Daca functionarea, de la 1 ianuarie 2002, in interconexiune cu sistemul sud-estic nu afecteaza procesul de aderare a tarii noastre la UCTE, nu acelasi lucru se poate spune despre aspectul comercial al afacerii. -Daca am fi conectati de anul viitor la UCTE, ne-am putea diversifica schimburile si am putea creste capacitatea de tranzit in sud. La ora actuala, limita maxima de export spre sud este de circa 700 MW, iar daca am fi conectati la UCTE, acesta ar putea creste cu circa 300 MW-, a explicat dl Jean Constantinescu. Cert este ca, prin functionarea in paralel a sistemului energetic romanesc cu cel al tarilor din sud-est, se mai amana cu un an beneficiile pe care Romania le-ar putea obtine din exportul sau din tranzitul de energie.
Romania si Bulgaria au incheiat, pe 29 septembrie, probele de vara in vederea interconectarii la UCTE. -Desi nu exista inca un punct de vedere oficial, apreciem ca rezultatele au fost cel putin la fel de bune ca cele realizate in perioada de iarna. Ne-am confruntat cu cateva incidente, precum iesirea din functiune a Centralei Nucleare de la Cernavoda si a celei de la Turceni, dar le-am trecut cu bine-, a afirmat directorul general al Transelectrica. Sistemul energetic romanesc a traversat probele de iarna, in perioada 8 ianuarie – 31 martie 2001, cu rezultate ce au dovedit posibilitatea functionarii conform regulilor si cerintelor UCTE.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane