Comitetul Comun de Dezvoltare al Bursei de Valori Bucuresti (BVB) si al Bursei Electronice Rasdaq (BER) nu s-a aratat foarte satisfacut de instructiunea Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM), privind preluarea si executarea ordinelor de vanzare a actiunilor dobandite in cadrul Programului de Privatizare in Masa, si a propus cateva modificari si completari asupra acesteia. Nemultumirea comitetului este si o expresie a nemultumirii brokerilor, care sustin ca, din cauza numarului limitat de societati de registru, cuponarii vor fi pusi pe drumuri inutile. Principalele modificari pe care comitetul celor doua burse le-a propus comisiei se refera la eliberarea de catre societatile de registru a unui singur document, un extras de cont, care sa cuprina si codurile confidentiale in cazul in care acesta a fost alocat actiunilor dobandite prin PPM. O alta propunere vizeaza introducerea optiunii virarii sumelor rezultate din vanzarea actiunilor dobandite in cadrul PPM intr-un cont bancar, nu numai prin mandat postal. De asemenea, Comitetul Comun de Dezvoltare solicita posibilitatea de primire a extrasului de cont si prin alte metode, ca de exemplu, scrisoarea recomandata cu confirmare de primire, transmisa catre societatea de registru detinatorului de actiuni.
Extrasul de cont face din nou valuri pe piata de capital
Problema extrasului de cont este una de data mai veche, anumite societati de servicii de investitii financiare (SSIF) semnaland faptul ca acesta este total inutil, actiunile fiind dematerializate. In viziunea brokerilor, acest lucru va avea unele consecinte nedorite, mai ales in cadrul Programului de Privatizare in Masa. O alta problema adusa in discutie de conducerile SSIF o reprezinta si imbogatirea nejustificata a registrelor independente, in dauna atat a actionarilor, cat si a societatilor de intermediere. -Piata de capital nu a fost formata pentru ca institutii din afara sa realizeze profituri nemeritate, ingradind totodata activitatea pietei-, afirma, in urma cu cateva luni, intr-o scrisoare deschisa catre CNVM, Valeriu Velciu, presedintele unei SSIF. Inutilitatea registrelor, afirma brokerii, reiese si din faptul ca, in momentul de fata, se inregistreaza o scadere a gradului de securitate si confidentialitate, cauzat de anumite colaborari nepermise dintre registre si unele societati emitente. -In piata de capital se remarca o crestere excesiva si nejustificata a importantei registrelor independente care, din institutii auxiliare ale pietei, au devenit de mai mare importanta si mai mare incredere decat societatile de intermediere. Practic, SSIF sunt tratate ca potentiali infractori, cu toate ca, in mare parte, furturile s-au comis din registre, din cauza nerespectarii anumitor reguli– sustine Velciu.
Ce spune instructiunea CNVM
Instructiunea CNVM, care a intrat in vigoare de la 1 septembrie, stabileste conditiile in care vor fi preluate si executate de intermediari ordinele de vanzare a actiunilor dobandite prin acest program. Intermediarii, care se vor ocupa de ducerea la bun sfarsit a acestui proces, vor trebui sa indeplineasca cumulativ mai multe conditii. De asemenea, CNVM a mai stabilit si perioada in care trebuie efectuata plata contravalorii actiunilor dobandite prin PPM pe care detinatorii aleg sa le vanda, precum si modalitatea de efectuare a acestei plati. Referitor la efectuarea acestei plati, societatile de servicii de investitii financiare nu vor mai putea face aceasta plata, decat prin mandat postal. Comitetul Comun de Dezvoltare al BVB si BER propune ca acest lucru sa se poata face si prin virarea sumelor intr-un cont bancar. Ordinele de vanzare a actiunilor dobandite prin Programul de Privatizare in Masa vor fi preluate de intermediari, prin agentii pentru servicii de investitii financiare care au fost autorizati de CNVM. Brokerii vor trebui sa indeplineasca cumulativ mai mult conditii. Astfel, ordinele de vanzare a acestor actiuni vor fi preluate sau executate in baza extraselor de cont eliberate de societatile de registru sau de Bursa de Valori Bucuresti (BVB) prin departamentul sau specializat, la care sunt inregistrate valorile mobiliare respective. De asemenea, executarea acestor ordine se va face direct si personal de la detinatorii actiunilor. In cazuri exceptionale insa acest lucru se poate face si de la persoanele mandatate de catre proprietarii actiunilor.