Subventiile de toate felurile, lipsa concurentei la distributie, tehnologia neperformanta si mentalitatile invechite. Acestea ar fi, in opinia Institutului Roman pentru Studii Democrate (IRSD), principalele minusuri ale sistemului energetic romanesc. Specialistii IRSD au realizat un studiu care si-a propus sa raspunda la intrebarea -Pot deveni suportabile tarifele la energie?-. Unul dintre reprezentantii IRSD, Petre Roman, crede ca la ora actuala in Romania nu exista o politica coerenta in domeniul energiei: -Cea mai importanta resursa energetica este cresterea eficientei energetice-. -In ultimii 20 de ani, tarile din Uniunea Europeana, constientizand acest lucru, au reusit ca, din totalul consumului, 35% sa se produca prin eficientizarea acestor sisteme-, se mai arata in studiu.
Paradoxul romanesc
In opinia altui specialist al Institutului Roman pentru Studii Democrate, Eliade Mihailescu, populatia reuseste cu greu sa suporte tarifele la energie, in special la cea electrica. Eliade Mihailescu crede ca -in privinta consumului de energie, Romania sta foarte prost. Avem cel mai scazut nivel de consum de energie pe cantitatea de PIB, in conditiile in care produsele consuma o cantitate importanta de energie-. Potrivit specialistilor IRSD, in ciuda gradului mic de suportabilitate a consumatorilor casnici a costurilor pentru energia electrica, Romania are cele mici preturi – 53,3 dolari pe MW/h, urmata de Cehia – 54,0, si Polonia – 62,5 dolari pe MW/h. De remarcat ca in majoritatea tarilor UE pretul curentului variaza intre 100 si 200 de dolari pe MW/h. O posibila explicatie ar fi ca tarifele din Romania sunt mai mici decat cele din Uniunea Europeana fiindca nu contin costurile reale de mediu si nici asigurarea riscului, la care se adauga subventiile directe sau indirecte. -Din acest motiv costurile reale de producere a energiei sunt foarte greu, daca nu imposibil, de calculat-, este de parere Mihailescu. In opinia reprezentantilor IRSD, autoritatile ar trebui sa adopte, in domeniul energiei, o politica pe termen lung, si nu una conjuncturala. -Mai bine ii ajutam pe oameni sa-si reduca factura la jumatate decat sa le dam subventii-, crede Eliade Mihailescu. Exista anumite sisteme speciale de masurare a consumului, care pot ajuta populatia sa faca economii de pana la un milion de lei, solutie mult mai eficienta decat subventiile. In privinta consumatorilor industriali, specialistii IRSD au identificat in sectorul privat doua probleme majore: lipsa investitiilor in echipamente si tehnologii menite sa creasca randamentul energetic, dar si neplata sau plata cu intarziere a facturilor la energie. -Ce este trist este ca statul a sters, nu o data, datoriile la energie pentru anumiti agenti economici. Cand alte firme, bun-platnice de altfel, au vazut ca statul iarta unele datorii, au decis sa nu mai plateasca nici ele energia consumata. In acest caz, puterea exemplului oferita de rau- platnici nu a fost benefica pentru economie-, se mai arata in raport.
Ce ar fi de facut…
In opinia specialistilor Institutului Roman pentru Studii Democrate, in primul rand trebuie eliminate sau cel putin reduse subventiile, mai ales in privinta marilor consumatori industriali. In al doilea rand, se impune o retehnologizare masiva a sistemului energetic, pentru cresterea randamentului. Si, nu in ultimul rand, ar trebui accelerata liberalizarea pietei energiei din Romania, proces ce ar -deschide usile- concurentei si, deci, posibilitatea de a alege de la mai multi furnizori in functie de tarif. Legat de acest lucru, IRSD crede ca trebuie privatizate in regim de urgenta si sectoarele furnizarii si generarii energiei, fapt ce ar duce la declansarea competitiei in domeniu.
In privinta suportabilitatii tarifelor, IRSD propune cresterea acesteia prin gestionarea consumului in functie de necesitati si posibilitatile de plata, fapt realizabil prin politica de tarife diferentiate, care motiveaza economia. Aceste tarife trebuie insotite obligatoriu de un sistem adecvat de masurare la consumator. In opinia IRSD, tarifele pot sa scada si prin reducerea pierderilor in lantul de producere, transport si distributie (in special la energia termica), restructurare si management performant.