Home Economic-Financiar Curtea de Conturi Europeană examinează protecția proprietății intelectuale în UE

Curtea de Conturi Europeană examinează protecția proprietății intelectuale în UE

DISTRIBUIŢI

Proprietatea intelectuală este vitală pentru economia UE. Asigurarea unei protecții adecvate a acesteia în cadrul pieței unice este, așadar, un element-cheie al strategiei de competitivitate a Uniunii. Ținând seama de acest aspect, Curtea de Conturi Europeană a demarat un audit pentru a evalua eficacitatea sistemului UE de protecție a proprietății intelectuale.

Proprietatea intelectuală este de o importanță crucială pentru economia europeană. Drepturile de proprietate intelectuală constituie un stimulent pentru inovare, creativitate și dezvoltare tehnologică. Ele oferă totodată protecție împotriva copierii neautorizate și previn, astfel, contrafacerea și pirateria intelectuală. Acestea din urmă reprezintă o problemă complexă și din ce în ce mai mare. Pe lângă faptul că provoacă prejudicii economice, aceste fenomene pot reprezenta și o problemă de siguranță publică, după cum s-a văzut în mod clar în cursul pandemiei de COVID-19.

Acest lucru este valabil în special în sectoare în care întreprinderile din UE sunt lideri mondiali: industria textilă, produsele de lux și produsele farmaceutice, pentru a menționa doar câteva. Se estimează că industriile care se sprijină substanțial pe proprietatea intelectuală produc aproape 45 % din PIB-ul UE, ceea ce reprezintă 6,6 mii de miliarde de euro, asigurând totodată aproape o treime din totalul locurilor de muncă din UE.

„Fără mijloace eficace prin care să se asigure respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, inovarea și creativitatea sunt descurajate și investițiile scad”, a declarat doamna Ildikó Gáll-Pelcz, membra Curții de Conturi Europene responsabilă de acest audit„Drepturile de proprietate intelectuală sunt, prin urmare, de o importanță capitală pentru succesul pieței interne.”

UE a instituit un cadru de reglementare pentru a armoniza drepturile de proprietate intelectuală pe tot teritoriul său. Împreună cu statele membre, Comisia Europeană și alte organisme ale UE, precum Oficiul Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuală (EUIPO), au o responsabilitate majoră de a asigura protecția adecvată și uniformă a drepturilor de proprietate intelectuală în întreaga UE.

Auditul, care tocmai a început, se concentrează pe mărcile UE, pe desenele și modelele industriale comunitare și pe indicațiile geografice ale UE. Obiectivul său este de a evalua dacă drepturile de proprietate intelectuală sunt protejate în mod corespunzător în cadrul pieței unice.

Informații de fond

Proprietatea intelectuală se referă la creații ale minții, precum invenții, lucrări artistice, simboluri, denumiri și imagini utilizate în comerț. În concordanță cu tratatele internaționale, drepturile de proprietate intelectuală sunt în mod tradițional împărțite în două categorii:

—          drepturi de autor care acoperă opere literare, filme și muzică; și

—          drepturi de proprietate industrială care acoperă brevete (invenții), mărci, desene și modele industriale și indicații geografice.

La 25 noiembrie 2020, Comisia Europeană a publicat un nou plan de acțiune privind proprietatea intelectuală în sprijinul inițiativei UE privind redresarea și reziliența.

Analiza preliminară de audit publicată astăzi furnizează informații cu privire la o activitate de audit în curs referitoare la protecția drepturilor de proprietate intelectuală în UE. Se preconizează că acest audit va fi finalizat în a doua jumătate a anului 2021. Analizele preliminare de audit se bazează pe activități pregătitoare întreprinse înainte de începerea unui audit și nu trebuie considerate a fi observații, concluzii sau recomandări de audit. Textul integral al analizei este disponibil în limba engleză la adresa eca.europa.eu.

În mai 2019, Curtea de Conturi Europeană a publicat un aviz referitor la EUIPO.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.