Home Economic-Financiar Curtea de Conturi Europeană examinează supravegherea ulterioară a asistenței financiare primite după...

Curtea de Conturi Europeană examinează supravegherea ulterioară a asistenței financiare primite după criza din 2008

DISTRIBUIŢI

Supravegherea asigurată de Comisie după aplicarea programelor vizează statele membre care ies dintr-un program de ajustare și urmărește să asigure faptul că acestea au capacitatea de a rambursa asistența financiară acordată. Curtea de Conturi Europeană a început să lucreze la un audit care examinează concepția, implementarea și eficacitatea supravegherii ulterioare aplicării programelor pentru cele cinci state membre (Irlanda, Portugalia, Spania, Cipru și Grecia) care au primit sprijin financiar după criza financiară din 2008. În cadrul auditului, se va analiza dacă Comisia a luat măsurile relevante atunci când a fost necesar pentru a permite acestor state membre să mențină o poziție economică și financiară solidă și dacă aceasta a oferit garanții creditorilor în ceea ce privește capacitatea de rambursare.

Toate statele membre ale UE fac în mod normal obiectul supravegherii standard pentru coordonarea politicilor în cadrul semestrului european. Totuși, în cazul în care un stat membru se confruntă cu dificultăți financiare grave, acesta poate cere să beneficieze de un program de asistență financiară. După criza financiară din 2008, s-au aflat în această situație Irlanda, Portugalia, Spania, Cipru și Grecia.

La încheierea unui program de sprijin financiar, statul membru este plasat sub supraveghere post-program, care este pusă în aplicare în paralel cu semestrul european. Scopul acesteia este de a asigura faptul că statele membre sunt în măsură să ramburseze asistența financiară acordată, prin evaluarea în permanență a situației lor economice, bugetare și financiare și prin identificarea oricăror riscuri la adresa viabilității pe termen mediu.

„Acum, când economia mondială este grav afectată de pandemia de COVID-19, este important să se știe dacă pilonii arhitecturii economice și financiare a UE sunt solizi și eficace”, a declarat domnul Alex Brenninkmeijer, membrul Curții de Conturi Europene responsabil de acest audit. „Auditul Curții va lua în considerare și oportunitatea supravegherii ulterioare aplicării programelor ca instrument de monitorizare a fondului de redresare economică aflat în prezent în discuție”.

În cadrul auditului – care este prevăzut să se încheie până la jumătatea anului 2021 – se va analiza în special dacă:

– activitatea Comisiei a oferit creditorilor asigurări cu privire la capacitatea de rambursare a statelor membre;

– Comisia a tras concluziile adecvate din evaluările/analizele sale și a luat măsurile corespunzătoare atunci când a fost necesar pentru a permite statelor membre în cauză să mențină o poziție economică și financiară solidă.

Pe cât posibil, Curtea va ține seama de impactul crizei provocate de pandemia de COVID-19 asupra evaluării de către Comisie a finanțelor publice ale statelor membre și asupra capacității de rambursare a acestora în cadrul supravegherii ulterioare aplicării programelor.

Notă către editori

Ca o consecință directă a crizei economice și financiare din 2008, au fost adoptate mecanisme specifice pentru a oferi sprijin financiar statelor membre din zona euro – acordul de împrumut pentru Grecia, Fondul european de stabilitate financiară, Mecanismul european de stabilizare financiară și Mecanismul european de stabilitate. Legislația UE privind instituirea unui cadru de supraveghere și a structurii de guvernanță pentru programele de asistență a fost elaborată câțiva ani mai târziu. Temeiul juridic al supravegherii ulterioare aplicării programelor este inclus în așa-numitul „pachet privind supravegherea și monitorizarea bugetare” („pachetul de două”), alcătuit din Regulamentul (UE) nr. 472/2013, care constituie principalul temei juridic pentru supravegherea ulterioară aplicării programelor, și din Regulamentul (UE) nr. 473/2013, care se bazează pe Pactul de stabilitate și de creștere (PSC), cadrul european pentru supravegherea bugetară, pe care îl completează.

Acest audit completează activitățile anterioare privind asistența financiară acordată statelor membre și guvernanța economică a UE în cadrul pachetului privind guvernanța economică („pachetul de șase”) și al pachetului privind supravegherea și monitorizarea bugetare („pachetul de două”). În plus, Curtea de Conturi Europeană va publica în curând un raport special care se referă în mod specific la semestrul european.

Analiza preliminară de audit publicată astăzi furnizează informații cu privire la o activitate de audit în curs. Analizele preliminare de audit se bazează pe activități pregătitoare și nu trebuie considerate a fi observații, concluzii sau recomandări de audit.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.