Home Economic-Financiar Dac Air a anuntat, oficial, poprirea pe actiunile detinute de BCR la...

Dac Air a anuntat, oficial, poprirea pe actiunile detinute de BCR la alte societati comerciale

DISTRIBUIŢI

SC Dac Air SA a notificat, in Arhiva Electronica de Garantii Reale Mobiliare, existenta popririi asupra actiunilor detinute de BCR la mai multe banci si societati comerciale in baza Conventiei-cadru 1345/08.11.1996 dintre fosta conducere a Bancorex, din mandatul lui Razvan Temesan, si SC Dac Air, prin care banca se angaja sa investeasca 20,8 milioane de dolari in aceasta societate, prin cumparare de actiuni, suma din care nu au fost varsate in firma decat 6,8 milioane de dolari.

Surse neoficiale din BCR sustin ca nu exista un titlu executoriu care sa permita poprirea anuntata de Dac Air (responsabilii BCR refuza orice declaratie). Mai ramane de stabilit care este valoarea exacta a -creantei- Dac Air – din Conventie au mai -ramas- 14 milioane de dolari, dar Dac Air a ridicat pretentiile cu dobanzi (cinci milioane de dolari) si despagubiri la peste 200 milioane de dolari; daca BCR, chiar ca -mostenitor- al Bancorex, are vreo obligatie legala; daca aceeasi BCR a mentionat litigiul cu Dac Air, la momentul cesionarii actiunilor catre FPS – surse din conducerea Dac Air sustin ca nu au facut-o. De altfel, aceleasi surse ne-au precizat ca principala vinovatie nu-i apartine BCR, ci conducerii Bancorex, care a refuzat sa mai recunoasca legalitatea Conventiei.

Nu este deloc lipsit de importanta sa precizam ca in luna septembrie 2001, George Constantin Paunescu a cesionat pachetul de 88% din actiunile Dac Air firmei World Capital din Statele Unite, firma lui Elan Schwarzenberg, prietenul Mihaelei Radulescu. -Cunoscatorii- sustin insa ca miscarea este de -opereta-.

A trecut aproape un an de la 10 octombrie 2002, cand Curtea Suprema de Justitie a emis o decizie civila prin care a dat dreptate Dac Air, firma clanului Paunescu, confirmand -caracterul- unei conventii-cadru dintre Dac Air si Bancorex, iar decizia adoptata de CSJ abia acum pare a produce efecte. Un an in care, ori de cate ori a venit vorba de Banca Comerciala Romana, reflectarea in mass-media a fost, cum era si normal, cu referire precisa la privatizarea acesteia. Ultima varianta agreata, cea a preluarii, de catre BERD si IFC, a 25% din capitalul social pentru 222 milioane de euro, contractul urmand a fi semnat cu prilejul vizitei la Bucuresti a presedintelui BERD, la inceputul lunii noiembrie. Cand toate obstacolele pareau a fi depasite, trei cotidiane centrale plus un post TV, la fel de central, au anuntat, cu o remarcabila -sincronizare-, ca -strigoiul- Bancorex incepe sa bantuie prin cifrele Bancii Comerciale.

In fapt, s-a facut referire la o operatiune a lui George Constantin Paunescu, care are la baza Conventia-cadru 1345/08.11.1996 dintre fosta conducere a Bancorex, din mandatul lui Razvan Temesan, si SC Dac Air, prin care banca se angaja sa investeasca 20,8 milioane de dolari in aceasta societate, prin cumparare de actiuni, suma din care au fost varsate in firma 6,8 milioane de dolari. Dupa arestarea lui Temesan, conducerea Bancorex a denuntat conventia, sustinand ca aceasta ar fi o operatiune de creditare ilicita a Dac Air, suspendand plata sumelor ramase. CSJ a dat insa dreptate Dac Air, recunoscand conventia-cadru.

Ce nu s-a lamurit sau s-a omis in presa de ieri, printre altele, sunt doua aspecte principale: care sunt sursele oficiale care solicita sprijinul exorcistilor financiari in lupta impotriva maleficei fantome a Bancorex; elementul temporal care sa justifice stradania -sincron- a mijloacelor media, la aproape 12 luni de la data sentintei CSJ.

Surpriza (explicatia?) vine consultand Arhiva Electronica de Garantii Reale Mobiliare, locul unde SC Dac Air SA tocmai a notificat existenta popririi asupra actiunilor detinute de BCR la mai multe banci si societati comerciale in baza conventiei amintite. Raman de lamurit alte aspecte cu mult mai importante: daca intr-adevar exista un titlu executoriu care sa permita poprirea anuntata de Dac Air (surse neoficiale din BCR sustin ca nu, oficial este -silenzio stampa-); care este dimensiunea -creantei- Dac Air – din conventie au mai -ramas- 14 milioane de dolari, dar Dac Air a ridicat pretentiile (cu dobanzi si despagubiri cu tot) la peste 200 milioane de dolari; daca BCR, chiar ca -mostenitor- al Bancorex, are vreo obligatie legala; daca BCR a mentionat litigiul cu Dac Air, la momentul cesionarii actiunilor catre FPS (surse din conducerea Dac Air sustin ca nu au facut-o). De altfel, aceleasi surse ne-au precizat ca principala vinovatie nu apartine BCR, ci conducerii Bancorex, care a refuzat sa mai recunoasca legalitatea conventiei.

Nu este deloc lipsit de importanta sa precizam ca, in luna septembrie 2001, George Constantin Paunescu a cesionat pachetul de 88% din actiunile Dac Air firmei World Capital din Statele Unite, firma lui Elan Schwazenberg, prietenul Mihaelei Radulescu.


Contribuabilii suporta pagubele create de Bancorex

Milioane de dolari care si in prezent continua sa fie imputate BCR de pe urma absorbtiei Bancorex mai aduc din cand in cand aminte de cutremurul creat de desfiintarea fostei banci de comert exterior. Pentru rezolvarea chiar si temporara a problemei, statul s-a angajat sa fereasca BCR, banca ce a absorbit atat pasivele, cat si activele Bancorex de eventualele socuri financiare venite din partea debitorilor produsi pe vremea gestiunii lui Razvan Temesan. Chiar daca, pana in prezent, suma actualizata care a fost platita de stat pentru creditele neperformante preluate de la Bancorex si Banca Agricola a atins un nivel de aproape 900 milioane de dolari, guvernul s-a aratat dispus sa mai bage inca o data mana adanc la salteaua si asa subtire. In plin proces de privatizare, BCR are garantia guvernului inca de la inceputul acestui an ca nu va cheltui nici un ban pentru despagubirile clientilor Bancorex. Modul este cat se poate de simplu. Potrivit unei ordonante de urgenta aprobate la inceputul acestui an, ori de cate ori se va ivi cate un debitor al Bancorex care va avea castig de cauza in justitie, Ministerul Finantelor Publice va acoperi daunele prin emiterea unor scrisori de garantie. Primele loturi de procese au scos deja din vistieria statului nu mai putin de 39 miliarde de lei si aproape 120 milioane de dolari, Finantele emitand 36 de scrisori de garantie pentru 14 miliarde de lei si 115 milioane de dolari. Acest efort bugetar a fost urmat la numai cateva luni de un alt lot de litigii, ale caror pretentii se ridicau la un prag de 32 milioane de dolari, despagubiri pentru care Ministerul Finantelor avea nevoie de o alta aprobare din partea executivului, in vederea stingerii lor. Surse confidentiale guvernamentale sustin ca Ministerul Finantelor a castigat in ultimele luni o serie de procese aflate pe rolul instantelor cu diversi debitori ai Bancorex, reusind astfel sa diminueze sumele imobilizate in viitoarele scrisori de garantie. Aceleasi surse ne-au precizat ca executivul are in vedere reinnoirea ordonantei de urgenta pentru a da unda verde Finantelor in vedera emiterii scrisorilor de garantie pentru acoperirea daunelor celui de-al doilea lot de procese, -evaluat- la 32 milioane de dolari, bani care in timp vor fi acoperiti tot din sudoarea contribuabilului de rand.


AVAB se spala pe maini

Surse autorizate din cadrul Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Bancare (AVAB) ne-au declarat : -AVAB nu are nici o treaba cu aceasta conventie-cadru incheiata intre Bancorex si compania aeriana Dac Air, in primul rand pentru ca AVAB a preluat de la Bancorex doar creditele neperformante, iar in al doilea rand, nu este in nici un caz vorba despre un credit, ci de o conventie (contract). Decizie care a fost luata in 1996 de fosta conducere a bancii (condusa de Razvan Temesan) de a participa, prin cumpararea de actiuni, la majorarea capitalului firmei Dac Air, cu o suma in valoare de 20,8 milioane de dolari pentru circa 20% din actiunile companiei aeriene detinute de George Constantin Paunescu-.


-Elicea- Bancorex a Dac Air

Presa vremii a consacrat spatii largi cazului Dac Air – Bancorex, prezentand la acea vreme (1996) chiar si un facsimil datat 14.10.1996, in care se putea citi despre -achizitionarea, de catre Bancorex, a unei cote de 8% din capitalul SC Dac Air SA, cu suma de 20,8 milioane de dolari, platibili in lei, in transe, pana in anul 1998-. In document nu se justifica in nici un fel decizia privind tranzactia. Se precizeaza doar ca -Dac Air este o societate de transport aerian care intentioneaza achizitionarea unei flote de 16 avioane de fabricatie canadiana (Bombardier) cu ajutorul carora sa dezvolte o retea de rute regionale-. Pe aceeasi tema, au fost publicate si mai multe dosare de presa, intr-unul dintre acestea, publicat in septembrie 1999, aratandu-se: -Semnalele privind o posibila prabusire a bancii au aparut din timp. Inca de acum doi ani (n.r. – 1997), rapoartele intocmite de Coopers&Lybrand (ulterior, PriceWaterhouseCoopers) au identificat multitudinea de probleme cu care se confrunta banca. Conducerea acesteia a fost avertizata asupra procedurilor inadecvate de lucru, a fraudelor si neregularitatilor, precum si a folosirii unor sisteme contabile departe de standardele internationale-. Despre afacerile Bancorex cu Dac Air la vremea respectiva, C&L -recomanda analiza necesitatii pastrarii fiecarei participatii si reducerea acestora daca nu aduc profit-. C&L atragea atentia ca -suma varsata pentru participatia la Dac Air este superioara cotei bancii in capitalul social al Dac Air si este supraevaluata, trebuind contabilizata la costuri si, eventual, provizionata-.


Lista popririlor

Prezentam lista bunurilor in garantie asa cum a fost inscrisa de SC Dac Air SA la Arhiva Electronica de Garantii Reale Mobiliare: toate actiunile nominative, materializate si/sau dematerializate, aflate in proprietatea debitorului SC Banca Comerciala Romana SA, pentru care s-a trecut la executarea silita prin instituirea masurii popririi, la staruinta creditorului SC Dac Air SA, in baza titlului executoriu – Conventia-cadru autentificata sub numarul 1.345/08.11.1996 (investita cu formula executorie) si a deciziei civile numarul 5.796/10.10.2002 a Curtii Supreme de Justitie – sectia comerciala, actiuni pe care debitorul S.C. Banca Comerciala Romana SA le detine in proprietate dupa cum urmeaza:

1. 20% din actiunile SC ASIBAN SA, cu sediul in Bucuresti, strada Mihai Eminescu nr. 45.

2. 2,778% din actiunile SC OMNIASIG SA, cu sediul in Bucuresti, Bulevardul Aviatorilor nr. 28.

3. 68,43231% din actiunile SC BCR Securities SA, cu sediul in Bucuresti, Calea Grivitei nr.160, sector 1.

4. 26,3189% din actiunile SC Fondul de Garantare a Creditului Rural SA, cu sediul in Bucuresti, strada Occidentului nr. 5.

5. 50% din actiunile Banque Franco-Roumaine SA, Paris 19, avenue de L*Opera, Paris-75001, sucursala Bucuresti.

6. 5,27009% din actiunile SC Bursa Romana de Marfuri SA, cu sediul in Bucuresti, Piata Presei libere nr. 1, sector 1.

7. 2,94643% din actiunile societatii de transfer de fonduri si decontari-TRANSFOND SA, cu sediul in Bucuresti, Bulevardul Ficusului nr. 1, sector 1.

8. 20% din actiunile SC OMNIASIG-Asigurari de Viata SA, cu sediul in Bucuresti, Aleea Alexandru nr. 48, sector 1.

9. 89,5% din actiunile Frankfurt Bucharest Bank AG-Frankfurt/Main, Weisenau 1, d-60323, Frankfurt/Main, Germany, p.o.box 160362, sucursala Bucuresti.

10. 20% din actiunile SC Romcard SA, cu sediul in Bucuresti, Strada Stefan Mihaileanu nr. 38, etaj 1, apartament 3, sector 2.

11. 8.7% din actiunile SC ROMWOOL SA, cu sediul in Bucuresti, soseaua Pantelimon nr. 300, sector 2.

12. 19,62% din actiunile SC Fondul Roman de Garantare a Creditelor pentru Intreprinzatorii Privati SA, cu sediul in Bucuresti, Strada Matasari nr. 46, sector 2.

13. 20% din actiunile SC Agentia Bursiera SIS & CO SA, cu sediul in Bucuresti, strada Batistei nr.11.

14. 10% din actiunile SC Registrul Roman al Actionarilor SA, cu sediul in Bucuresti, Calea Victoriei nr.120.

15. 79,132% din actiunile SC BCR Leasing SA, cu sediul in Bucuresti, Bulevardul Unirii nr. 73, bloc 63, sector 3.

16. 97,09561% din actiunile SC Financiara SA, cu sediul in Bucuresti, Calea Victoriei nr. 15, sector 3.

17. 19% din actiunile MISR Romanian Bank Cairo, sucursala Bucuresti, cu sediul in Bucuresti, bulevardul Unirii numarul 66.

18. 5,81866% din actiunile SC Kvaerner IMGB SA, cu sediul in Bucuresti, soseaua Berceni numarul 104.

19. 7,69% din actiunile Banca Italo-Romena SPA, Italia, Treviso, sucursala Bucuresti, bulevardul Dimitrie Cantemir numarul 1.

20. 20% din actiunile SC BCR Asigurari SA, cu sediul in Bucuresti, bulevardul Libertatii numarul 22.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.