Home Economic-Financiar Daca guvernul nu-i va sterge datoriile, Termoelectrica va intra in faliment

Daca guvernul nu-i va sterge datoriile, Termoelectrica va intra in faliment

DISTRIBUIŢI

La un an de la implementarea noii structuri a pietei energetice, caracterizate prin incheierea de contracte bilaterale si aparitia unei burse cu principii europene, Romania se pozitioneaza cu mult in fata altor tari cu traditie in domeniu. Acest avantaj, coroborat cu numarul in continua crestere al consumatorilor, determina autoritatile sa prognozeze, in viitorul apropiat, ridicarea operatorului national al pietei de energie electrica (OPCOM) la rangul de bursa energetica regionala, ceea ce va atribui Romaniei rolul de principal jucator pe piata din sud-estul Europei.

In viziunea autoritatilor, urmatorul pas catre aceasta tinta este scoaterea OPCOM de sub tutela societatii Transelectrica, pentru a deveni entitate de sine statatoare. -Acest lucru va fi posibil dupa listarea la bursa a titlurilor Transelectrica, prevazuta pentru 25 august. Pentru a creste lichiditatea pe aceasta bursa, prioritatea OPCOM va fi introducea tranzactiilor cu produse financiare si cu certificate de emisii de dioxid de carbon, precum si implementarea pietei contractelor de tip forward-, a punctat ministrul economiei si comertului, Codrut Seres.

Sectorul nuclear merge bine

Cele mai bune vesti vin din sectorul nuclear, unde a doua unitate a centralei de la Cernavoda va intra in probe tehnologice la finele lunii august. Din februarie, ea va produce energie care se va vinde pe piata, dar va intra in exploatare comerciala abia in septembrie 2007. In ceea ce priveste reactoarele 3 si 4, ministerul de resort va trimite un memorandum catre guvern in prima parte a lunii septembrie, care va cuprinde rezultatul negocierilor purtate cu potentialii investitori in constructia celor doua grupuri. Desi a precizat ca unele companii sunt dispuse sa investeasca mai mult de 50 milioane de euro (suma minima pentru a participa la compania de proiect – n.r.), Codrut Seres a precizat ca exista posiblitatea ca finantarea sa fie suportata in totalitate de catre stat: -In oricare dintre variante, Nuclearelectrica va fi operatorul celor doua unitati, iar apa grea si uraniul folosit drept combustibil vor fi asigurate din productia interna, care va fi majorata in functie de necesitatile reactoarelor-.

Bruxelles cere date suplimentare

Pe de alta parte, datoriile istorice ale Termoelectrica dau in continuare batai de cap autoritatilor. Ministrul Codrut Seres a confirmat faptul ca societatea va intra in faliment, in cazul in care nu se aproba stergerea acestor datorii, in valoare totala de 4,4 miliarde de lei. Potrivit lui Seres, Consiliul Concurentei analizeaza inca situatia, iar autoritatile de la Bruxelles au cerut date suplimentare in acest sens.

Ca mutare importanta in proiectul restructurarii sistemului energetic, termocentralele pentru care nu sunt gasiti investitori vor fuziona cu Hidroelectrica, in cadrul careia vor activa ca rezerve de capacitate.

Seres a dezvaluit ca spaniolii de la Iberdrola si-au manifestat interesul pentru termocentrala de la Deva, iar firma Romenergo – pentru cea de la Borzesti. AES Corporation, Brikel si Prisma doresc, de asemenea, sa investeasca la Electrocentrale Doicesti. Investitorii selectati vor alcatui, impreuna cu aceste companii, firme cu capital mixt, la care vor detine participatia majoritara. -Avem insa probleme la CET Sud si Grozavesti, unde investitorii atrasi pentru modernizarea unor grupuri si-au manifestat ingrijorarea in ceea ce priveste schimbarea actionariatului de la Ministerul Economiei la consiliile locale-, a aratat Seres.

Se ieftineste benzina

Ordonanta privind vanzarea pachetului de 8% din actiunile Petrom catre salariati ar putea fi discutata in sedinta de guvern de saptamana viitoare, daca Ministerul Justitiei isi va da acordul pana atunci, a mai spus Codrut Seres. El a adaugat ca pretul combustibililor pe piata din Romania ar putea inregistra un regres in perioada urmatoare, datorita scaderii cotatiilor internationale dupa incetarea oficiala a conflictului din Liban. -Exista intentia de a majora inca o data tarifele in urmatoarele saptamani, daca pretul titeiului pe plan mondial si-ar fi continuat ascensiunea. In functie de cat de mult vor scadea cotatiile internationale, vom actiona in consecinta si pe piata autohtona-, a conchis ministrul.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.