Firmele cu datorii vor fi obligate de la 1 octombrie a.c. sa adopte o noua strategie privind plata creantelor catre bugete sau la diversi creditori, in caz contrar riscand sanctiuni si penalizari mult mai drastice. Guvernul a hotarat sa schimbe modul de executare silita a datornicilor, aducand printr-o noua ordonanta (nr. 26/2001), modificari la vechea OG 11/1996 privind executarea creantelor bugetare. Scopul noului act normativ – care va intra in vigoare peste cateva zile – este de a impulsiona datornicii sa isi achite la timp obligatiile fiscale.
Potrivit noului act normativ, debitorii, cu exceptia persoanelor fizice, sunt obligati sa intocmeasca si sa trimita creditorilor bugetari, pana la data de 15 noiembrie a.c., declaratii-inventar privind impozitele, taxele, contributiile si alte venituri bugetare neachitate din anii precedenti, aflate in sold la data de 31 decembrie 2000 si neachitate pana la 30 septembrie 2001, inclusiv majorarile de intarziere evidentiate contabil, pe ani fiscali. Astfel, termenul de prescriere a datoriilor, care pana acum era de cinci ani, se reduce.
Penalitati de 10% pentru intarzierile de peste 30 de zile
Noile prevederi legale vor permite Fiscului sa urgenteze incasarea debitelor de la datornici, iar cei care nu isi vor achita la timp creantele vor fi aspru sanctionati. Ei vor plati majorari calculate pentru fiecare zi de intarziere, incepand cu ziua imediat urmatoare scadentei obligatiei bugetare si pana la data platii efective. In cazul obligatiilor bugetare stinse prin compensare, majorarile de intarziere pentru neplata acestora se vor calcula pana la data la care compensarea a devenit posibila.
Obligatiile bugetare cu termene de plata in anul curent vor fi achitate cu prioritate, impozitele, taxele, contributiile si alte venituri bugetare datorate si neachitate la 31 decembrie 2000 urmand sa fie platite in ordinea vechimii, pana la lichidarea lor integrala. Urmeaza plata majorarilor de intarziere si a penalitatilor aferente obligatiilor bugetare, ultimele pe lista fiind platile reprezentand obligatii bugetare cu termene de plata viitoare.
Nevirarea sumelor calculate si retinute la sursa potrivit legii de catre platitorii obligatiilor bugetare se va sanctiona cu o penalitate de 10% din suma retinuta si nevirata intr-un termen mai mare de 30 de zile. Plata cu intarziere a impozitelor, taxelor, contributiilor si a altor venituri bugetare, cu exceptia majorarilor si a amenzilor, se va sanctiona cu o penalitate de 0,5% pentru fiecare luna si/sau pentru fiecare fractiune de luna de intarziere, incepand cu data de 1 a lunii urmatoare celei in care acestea aveau termene de plata.
Esalonarile vor fi aprobate numai in cazuri justificate
Datornicii nu trebuie sa fie foarte ingrijorati, pentru ca institutiile statului (Guvernul, Ministerul Finantelor, Ministerul Muncii, autoritati ale administratiei publice centrale sau locale) pot acorda in continuare, in baza unor cereri -temeinic justificate-, amanari si esalonari la plata sau chiar scutiri sau reduceri de impozite, taxe, majorari sau penalitati de intarziere.
Ordonanta nu stipuleaza insa ce trebuie sa contina o cerere -temeinic justificata- si pentru ce tip de datorii poate fi intocmita si inaintata pentru aprobare. Totodata, nu se precizeaza nici care sunt autoritatile administratiei publice centrale sau locale indreptatite sa aprobe aceste cereri.
Fiscul cere gaj imobiliar pentru esalonarea datoriilor
In unele judete ale tarii, directiile generale ale finantelor publice intentioneaza sa ia masuri de precautie fata de agentii economici ce vor obtine esalonari la plata datoriilor, astfel incat acestia sa nu-si poata vinde bunurile din patrimoniu si sa se ajunga in final la lichidare judiciara.
Directorul DGFP Brasov, Ioan Bisca, afirma ca institutia pe care o conduce este dispusa sa acorde esalonari la plata creantelor bugetare, dar numai pentru agentii economici care intrunesc anumite conditii. -Ca o masura de protectie suplimentara, noi cerem solicitantului sa prezinte si un gaj imobiliar, de rangul I, adica un obiectiv important. Asta ca sa fim siguri ca nu apar situatii neplacute. Nu vrem sa ne confruntam cu cazuri in care patronii unor firme la care noi ridicam sechestrul sau executarea silita vand tot patrimoniul acestora, iar noi sa ajungem la masa credala si sa nu mai avem ce valorifica-, a explicat dl Bisca. El a aprecizat ca DGFP Brasov va solicita managerilor societatilor cu datorii un plan credibil de redresare si numai in baza acestuia va lua in discutie cererea de esalonare. -Unitatea respectiva trebuie sa vina cu un dosar de esalonare, sa faca o cerere si sa prezinte o motivatie pentru neplata. Numai in cazul in care vom constata ca s-a aflat intr-adevar in imposibilitatea de a-si plati obligatiile, vom fi dispusi sa o ajutam-, a mai spus seful DGPF Brasov.
Conform Ordinului 1195/2001, nu se vor acorda inlesniri la plata sumelor reprezentand obligatii restante la bugetul de stat stabilite prin acte de control in cazul faptelor ce constituie infractiuni de evaziune fiscala, daca instantele judecatoresti au pronuntat hotarari definitive si irevocabile in legatura cu acestea. Cererile de esalonare vor fi insotite de documente justificative. Totodata, debitorii vor trebui sa prezinte un program de restructurare sau unul de redresare financiara, aprobat de Adunarea Generala a Actionarilor. In cazul societatilor cu capital majoritar de stat, planul trebuie insotit, dupa caz, de ministerul de resort sau de APAPS. Unitatile fiscale vor solutiona cererile – pozitiv sau negativ – in cel mult 15 zile lucratoare de la data primirii acestora.