Autoritatile fiscale vor fi obligate, in cazul preturilor practicate pentru servicii efectuate intre persoane juridice membre ale aceluiasi grup – cu exceptia celor integral romanesti – sa examineze, in primul rand, daca persoane independente, cu un comportament adecvat, ar fi incheiat o asemenea tranzactie in aceleasi conditii ca cele afiliate.
In normele de aplicare a noului Cod fiscal, inca nepromulgate, se precizeaza chiar ca -in cazul furnizarilor de servicii se iau in considerare tarifele obisnuite pentru fiecare tip de activitate sau tarifele standard existente in anumite domenii (transport, asigurare etc.)-, iar in cazul in care nu exista tarife comparabile se foloseste metoda -cost-plus-.
De asemenea, in astfel de situatii autoritatile fiscale vor putea ajusta suma venitului sau a cheltuielii oricareia dintre persoane, dupa cum este necesar, pentru a reflecta pretul de piata al bunurilor sau serviciilor furnizate in cadrul tranzactiei, precizandu-se in cadrul normelor si metodele care vor putea fi utilizate. Totusi, autoritatile nu vor efectua reconsiderarea evidentelor persoanelor afiliate atunci cand tranzactiile dintre asemenea persoane au loc in termeni comerciali de piata libera, precum si in cazul tranzactiilor intre persoane juridice romane afiliate.
Un caz de mare interes, care ridica nu de putine ori discutii interminabile, este cel al transferului de drepturi de proprietate intelectuala, gen: drepturi de folosire a brevetelor, licentelor, -know-how- si altele de aceeasi natura, intre persoane afiliate, care nu sunt integral persoane juridice romanesti. Normele de aplicare a noului Cod fiscal precizeaza ca in astfel de cazuri -costurile folosirii proprietatii nu pot fi deduse separat daca drepturile sunt transferate in legatura cu furnizarea de bunuri sau de servicii si daca sunt incluse in pretul acestora-.
Costul managementului, deductibil la societatea – mama
Un alt caz deosebit este cel al serviciilor de administrare si conducere din interiorul grupului. Textual, normele prevad ca intre persoanele afiliate costurile de administrare, management, control, consultanta sau functii similare sunt deduse la nivel central sau regional prin intermediul societatii-mama, in numele grupului ca un tot unitar, neputand fi ceruta o remuneratie pentru aceste activitati, in masura in care baza lor legala este relatia juridica ce guverneaza forma de organizare a afacerilor sau orice alte norme ce stabilesc legaturile dintre entitati. Cheltuielile de aceasta natura pot fi deduse numai daca astfel de entitati furnizeaza in plus servicii persoanelor afiliate sau daca in pretul bunurilor si in valoarea tarifelor serviciilor furnizate se iau in considerare si serviciile sau costurile administrative. De asemenea, nu pot fi deduse costuri de asemenea natura de catre o filiala care foloseste aceste servicii luand in considerare relatia juridica dintre ele, numai pentru propriile conditii, tinand seama ca nu ar fi folosit aceste servicii daca ar fi fost o persoana independenta.
Dar cel mai important aspect in toata aceasta chestiune rezulta din principiul -serviciile trebuie sa fie prestate in fapt-, astfel ca simpla existenta a serviciilor in cadrul unui grup nu este suficienta, deoarece, ca regula generala, pe piata libera persoanele independente platesc doar serviciile care au fost prestate in fapt. Normele mai prevad ca in astfel de situatii autoritatile fiscale vor trebui sa ia in considerare si liniile directoare privind preturile de transfer, emise de Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica.
Trebuie precizat ca noile norme de aplicare a Codului fiscal, spre deosebire de textul unei legi obisnuite, este chiar deosebit de interesant, un veritabil manual chiar si pentru un practician cu state vechi in domeniu, chiar daca in anumite locuri are extensii care pot pune in dificultate inspectorii fiscului.