Home Economic-Financiar Dan Ioan Popescu raporteaza -depasiri de plan- la stocurile de iarna

Dan Ioan Popescu raporteaza -depasiri de plan- la stocurile de iarna

DISTRIBUIŢI

Stocurile de combustibili necesare traversarii in bune conditii a perioadei de iarna sunt mai mult decat suficiente, existand doar cateva probleme in aprovizionarea cu carbune a unora dintre centralele trecute in administrarea autoritatilor locale, a declarat Dan Ioan Popescu, ministrul industriilor si resurselor.

-Stocurile de lignit si huila la aceasta ora sunt de circa 2,55 milioane de tone, cu putin sub nivelul planificat pentru aceasta data de 2,7 milioane de tone. Capacitatea de stocare este in crestere fata de anul trecut, cand la data de 30 octombrie erau inregistrate 2,2 milioane de tone-, a precizat ministrul industriilor.

In cazul centralelor din Suceava si Iasi, capacitatea de depozitare atinge jumatate din valorile planificate, sustine ministrul industriilor. De asemenea, nici pentru orasele Giurgiu si Brasov nu este asigurat intregul nivel de inmagazinare a carbunelui. Brasovul are la dispozitie doar 190.000 tone de carbune, fata de 300.000 de tone, cat reprezinta capacitatea estimata.

O alta problema in acest domeniu este reprezentata de incasarile reduse inregistrate de Compania Nationala a Lignitului Oltenia in schimbul livrarii catre unitatile externalizate a stocurilor de combustibil. Valoarea totala a facturilor pe care societatea le are de incasat este, conform ministrului industriilor, de circa 400 miliarde de lei.

-Capacitatea de inmagazinare a gazelor naturale este, la data de 30 octombrie, de 2,01 miliarde de metri cubi – fata de 1,56 miliarde de metri cubi, cat era nivelul gazelor inmagazinate anul trecut, la aceeasi data – atingand astfel o capacitate-record de stocare-, a spus Popescu.

El a precizat ca utilizarea gazelor stocate va avea loc doar in momentul in care va fi neaparata nevoie. -Din depozite vor fi date primele cantitati doar cand se va inregistra o temperatura medie foarte scazuta-, a adaugat Popescu.

Ministrul industriei si resurselor a precizat ca institutia pe care o conduce monitorizeaza zilnic importurile de gaze naturale. Astfel, in luna octombrie, nivelul gazelor naturale importate de Romania din Federatia Rusa este de 270 milioane de metri cubi.

Volumul total al importurilor de gaze naturale din Rusia se ridica, in anul 2002, la 3,2 miliarde de metri cubi, in timp ce productia interna de gaze va fi, la sfarsitul anului, de aproximativ 12,5 miliarde de metri cubi. Consumul anual de gaze al Romaniei se ridica la circa 16 miliarde de metri cubi.

Situatia inmagazinarilor de pacura este, de asemenea, in parametrii stabiliti, in conditiile in care sunt stocate circa 290.000 de tone, fata de capacitatea totala de 330.000 de tone.

Rezervele lacurilor de acumulare se situeaza la un nivel optim, sustine ministrul industriilor, gradul de umplere fiind de 71%.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.