Home Economic-Financiar Dan Ioan Popescu recunoaste ca pretul carburantilor a fost pecetluit de asta...

Dan Ioan Popescu recunoaste ca pretul carburantilor a fost pecetluit de asta iarna

DISTRIBUIŢI

Benzina s-ar putea scumpi cu cel putin 1.100 de lei pe litru de luna viitoare din cauza unei erori de calcul. Sesizand situatia, ministrul industriilor, Dan Ioan Popescu, a incercat ieri sa dreaga busuiocul, declarand ca accizele nu ar trebui marite.

In urma unei analize facute de Ministerul Finantelor, a reiesit ca accizele pe carburanti au fost colectate in proportie de doar 30-40% pentru primele trei luni ale anului. Pentru a nu mari deficitul bugetar si a nu supara Fondul Monetar International (FMI), cei de la Finante au anuntat zilele trecute ca accizele pe carburanti ar putea fi marite cu 40 de euro pe tona, pentru a acoperi diferenta.

Toate bune si frumoase, numai ca producatorii de carburanti spun ca ei si-au platit, de fapt, mare parte din accize. Ei s-au intalnit in urma cu doua zile cu ministrul industriilor si i-au explicat ca exista diferente destul de mari intre estimarile finantelor si situatia reala de pe piata.

Povestea estimarii

La inceputul anului, producatorii de carburanti au fost obligati sa-si estimeze productia lunara, pentru ca guvernul sa stie ce accize va incasa la buget. Conform Ordonantei 3/2003, intrata in vigoare in ianuarie, tot guvernul este obligat sa verifice pe 22 aprilie daca producatorii si-au platit accizele, conform estimarilor initiale.

Daca gradul de colectare nu se va ridica la nivelul estimarilor facute la inceputul anului, Ordonanta 3/2003 spune ca accizele pe benzina vor creste de la 404 euro/tona la 444 de euro/tona pentru benzina cu plumb. Adica o scumpire cu 40 de euro pe tona.

Socoteala de acasa…

Dan Ioan Popescu a declarat, ieri, ca la inceputul anului -s-au planificat a fi vandute pe piata interna cantitati mai mari de produse petroliere-. In acest fel au aparut unele -mici discrepante-.

Sa vedem de unde vin discrepantele. In primul rand, piata romaneasca a fost invadata de produse petroliere contrafacute (si, evident, mai ieftine). Ministerul Industriilor estimeaza ca peste 20-25% din produsele petroliere provin de pe piata neagra, lucru care i-a facut pe producatori sa se orienteze catre exporturi. Or, pe exporturi nu trebuie sa plateasca accize.

In al doilea rand, a scazut consumul intern, din cauza iernii grele, spune ministrul Popescu. Intr-adevar, drumurile inzapezite i-au facut pe romani sa se plimbe mai putin cu masina.

In al treilea rand, petrolistii spun ca ei au platit accizele la Directia Financiara, dar ca o parte din acesti bani au fost folositi pentru a stinge alte datorii pe care ei le aveau catre stat.

Totusi, producatorii de carburanti sunt de alta parere, sustind ca vina este, de fapt, a autoritatilor, care au luat in calcul, la inceputul anului, capacitatea teoretica de rafinare, si nu estimarile realiste privind vanzarile ce vor fi realizate. De aici, spun proprietarii rafinariilor, ar proveni si diferenta negativa dintre nivelul prognozat al accizelor si cel incasat efectiv. Pe de alta parte, au avut loc si foarte multe livrari de carburanti intre rafinarii, tranzactii nesupuse accizarii.

… potriveala din targ

Ultima scumpire a carburantilor a avut loc in urma cu aproape doua saptamani. Atunci, pretul benzinei fara plumb a crescut cu 400 de lei, motivatia oficiala constand in devalorizarea monedei nationale fata de euro. Daca la 1 mai vom asista la o noua scumpire cu 1.100 de lei, aceasta inseamna 1.500 de lei in mai putin de o luna. Ceea ce insemna ca s-a renuntat la politica pasilor marunti in privinta scumpirii carburantilor.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.