Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei (MCTI) pregateste introducerea, in acest an, a unei solutii-pilot business-to-business (B2B), bazata pe Internet, pentru serviciile vamale, care presupune realizarea unui sistem eficient de depunere si prelucrare a declaratiilor vamale, a declarat, ieri, Dan Nica, ministrul comunicatiilor si tehnologiei informatiei.
Prin introducerea acestui sistem, va fi eliminata deplasarea clientilor la oficiile vamale, prin transmiterea electronica a documentelor, iar o parte a personalului din vama va fi eliberat de la activitatile de rutina legate de prelucrarea documentelor.
-Sistemul va fi introdus initial intr-un punct vamal de frontiera si va veni in completarea unui pachet de norme vamale pe care Ministerul Finantelor le pregateste, iar in functie de rezultate, proiectul pilot va fi extins la nivel national-, a precizat Nica.
Proiectul prevede crearea unui site securizat, care sa permita clientilor vamii introducerea informatiilor solicitate prin intermediul unei conexiuni Internet. De asemenea, prin intermediul site-ului se vor putea calcula automat toate obligatiile vamale si celelalte taxe, care vor putea fi platite de client prin ordin de plata sau conturi de credit.
-Aplicatia va permite companilor sa proceseze on-line intreaga documentatie de import-export-reexport, prin extragerea pe propriul calculator a documentelor necesare pentru expedierea sau receptionarea marfii-, a mai spus ministrul comunicatiilor.
Pentru vama, sistemul va permite, tot automat, pe baza continutului declaratiilor vamale, a istoriei clientului si a altor informatii referitoare la marfa, descoperirea mai usoara a situatiilor suspecte si efectuarea unor verificari. -Baza de date a sistemului va cuprinde aproximativ 15 milioane de preturi din intreaga lume, ceea ce nu va mai permite intrarea in tara a pantofilor la un cent perechea-, a spus Nica.
Finantarea proiectului-pilot, care necesita investitii de un miliard de lei, va fi realizata cu fonduri de la bugetul MCTI. -Totodata, pentru finantarea celorlaltor proiecte se poate apela si la sectorul de afaceri, care poate finanta integral proiecte-pilot de acest tip-, a adaugat Nica.
Etapele necesare pentru realizarea solutiei electronice de stabilire a informatiilor vamale prevad proiectarea site-ului si a unei aplicatii interne de emitere a declaratiilor vamale intr-o solutie bazata pe Internet, proiectarea formatelor de ecran si a documentelor, elaborarea normelor metodologice de utilizare, precum si crearea unui sistem de autentificare a beneficiarilor sistemului prin utilizarea mecanismelor de semnatura electronica sau a cardurilor inteligente (Smartcard) pentru securizarea accesului la aplicatie.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane