Datoria externa pe termen mediu si lung a Romaniei a depasit la sfarsitul lunii septembrie uriasa suma de 26 miliarde de euro. De asemenea, serviciul datoriei externe calculat la sfarsitul primelor trei trimestre a ajuns la aproximativ 4,1 miliarde de euro. Si contul curent al balantei de plati a inregistrat un deficit urias, de 6,7 miliarde euro, in primele noua luni ale acestui an, cu 46,6% mai mare ca in perioada similara a anului trecut, deficit cauzat de accelerarea aproape insuportabila a importurilor in raport cu exporturile realizate de agentii economici din Romania.
Practic, la sfarsitul lunii septembrie, deficitul net al contului curent al balantei de plati, la capitolul bunuri, calculat ca diferenta dintre exporturi fob si importuri fob atingea aproximativ 7,4 miliarde de euro.
Balanta pozitiva doar la servicii
Singurul fapt pozitiv este ca la capitolul servicii se inregistra un sold pozitiv de 324 milioane de euro, rezultat ca urmare a unor solduri pozitive inregistrate in dreptul capitolului alte servicii, 514 milioane de euro, si in dreptul turismului, 6 milioane de euro. Din nefericire, in dreptul serviciilor de transport, Romania are un sold negativ, de -196 milioane de euro. Un alt aspect negativ este faptul ca deficitul de cont curent de 6,7 miliarde de euro a fost acoperite doar in proportie de 72,5% de investitiile straine directe, care sunt estimate la aproximativ 4,9 miliarde de euro pe primele noua luni ale anului, din care doar 54,3% reprezinta participatii de capital si profit reinvestit, restul fiind de natura creditului intra-grup, adica imprumuturi acordate de companiile straine firmelor rezidente din Romania, controlate de catre acestea, bani ce pot fi retrasi oricand.
Datele puse la dispozitie de catre BNR indica totusi ca datoria publica externa, constand din imprumuturi contractate sau garantate potrivit legii de catre Ministerul Finantelor Publice, a inregistrat o usoara scadere la sfarsitul lunii septembrie, fata de cea inregistrata in urma cu un an, ajungand la 6,884 miliarde de euro, fata de 6,939 miliarde de euro. In schimb, datoria externa negarantata public a crescut cu 1,889 miliarde de euro, ajungand la 14,197 miliarde euro, fata de sfarsitul lunii sepembrie a anului trecut.
Altfel spus, datoria externa pe termen mediu si lung a crecut cu 5,9% in doar primele noua luni ale acestui an, iar cea publica si public garantata a inregistrat la 30 septembrie 2006 un sold de 10,853 miliarde euro si reprezenta la acel moment 41,8% din datoria externa pe termen mediu si lung, fata de 46% la 31 decembrie 2005. De asemenea, si datoria externa negarantata public a crescut catastrofal, cu 15,3%, in doar noua luni.
Gradul de acoperire, doar 6 luni
Un indicator interesant folosit in acest context este cel denumit grad de acoperire a rezervei in luni de import, calculat ca un raport intre rezerva oficiala a BNR, compusa din rezerva valutara si aurul tezaurizat, la sfarsitul perioadei, si importul mediu lunar de bunuri si servicii in perioada respectiva. Gradul de acoperire a rezervei a fost la 30 septembrie de 6 luni de import, fata de 6,3 luni de import la 31 decembrie 2005. Acelasi indicator era de 6,1 luni import la 30 iunie si de 6,6 luni la 31 martie. In acest context, trebuie precizat ca la 31 martie soldul datoriei pe termen lung si mediu era de 24,7 miliarde de euro, in timp ce soldul serviciului datoriei externe era de doar 1,24 miliarde de euro. Apoi, la sfarsitul semestrului I, datoria pe termen lung si mediu a urcat la 25,226 miliarde de euro, in timp ce serviciul datoriei externe ajunge la 2,559 miliarde de euro, pentru ca la sfarsitul lunii septembrie acest ultim indicator sa atinga impresionanta cifra de 4,1 miliarde de euro. Practic, in doar cele trei luni de vara, iulie-septembrie, deficitul dintre exportul fob si importul fob de bunuri a crescut cu 3 miliarde de euro, ajungand la 7,4 miliarde de euro, de la 4,385 miliarde de euro, cat se consemnase la 30 iunie.