Departe de a se diminua ca amploare, fenomenul furturilor de la calea ferata pare sa fie tot mai -viguros- pe zi ce trece, metodele ingenioase utilizate de hoti punandu-le mari probleme oficialilor companiei nationale CFR SA, responsabila de infrastructura feroviara. O alta problema care le da batai de cap acestora este cea a trecerilor la nivel cu calea ferata si a numarului mare de accidente care se inregistreaza din cauza inconstientei soferilor.
-Cu ani in urma, furturile au inceput cu aluminiu si cupru. Acum se fura aproape orice-, a declarat directorul general al CFR SA, Mihai Necolaiciuc. Potrivit datelor furnizate de conducerea companiei, in primele sapte luni ale anului in curs, valoarea pagubelor produse prin furturi se ridica la aproximativ 20 miliarde de lei, comparativ cu numai 17 miliarde, in perioada similara a lui 2002. Trebuie mentionat insa faptul ca aceasta reprezinta valoarea de inventar si nicidecum cea de inlocuire, care este mult mai mare.
Utilizarile materialelor sustrase sunt diverse. De exemplu, furturile de fire din sectorul telecomunicatiilor feroviare au o amploare mult mai mare primavara, atunci cand incepe legatul viei. Se fura si bucati de sina, acestea fiind folosite, in general, pentru confectionarea gardurilor metalice. Hotii vin cu caruta sau camionul langa linia ferata, acolo unde sunt depozitate bucati de sina pentru eventuale interventii, scot aparatele de sudura si nu se opresc din taiat decat atunci cand si-au facut plinul.
Furturile cu consecintele cele mai grave se produc insa in domeniul semnalizarilor feroviare, pentru ca o asemenea sustragere poate pune in pericol siguranta circulatiei. Anul trecut, CFR SA a trebuit sa inlocuiasca 3.300 de inductori, aflati in carcasa de aluminiu, utilizati la sistemul de verificare automata a vitezei trenurilor. Pentru a nu mai fi tentante pentru hoti, carcasele nu se mai fac acum din aluminiu, ci dintr-un amestec de rasini si mase plastice.
Bariere americane
O alta mare problema pentru ceferisti o reprezinta inconstienta unor soferi care nu respecta semnalele luminoase si acustice de la trecerile la nivel cu calea ferata si -fac cunostinta- cu trenul. In primele opt luni ale anului in curs, accidentele de acest fel s-au soldat cu 13 morti si 20 de raniti.
Dincolo de inconstienta soferilor, dl Necolaiciuc spune ca situatia are si unele cauze obiective. Astfel, prin desfiintarea unor halte, impiegatii actioneaza semnalele de la bariera cu mult timp inainte ca aici sa ajunga efectiv trenul. De aceea, s-a ajuns ca la unele treceri bariera sa fi coborata chiar si jumatate de ora, ceea ce-i face nervosi pe soferi si pe unii dintre ei ii determina sa treaca peste linii, cu orice risc.
Exista insa o speranta. Mihai Necolaiciuc a anuntat achizitionarea unor bariere de productie americana, care sa fie activate de tren, printr-un senzor amplasat inainte cu un kilometru de ajungerea in zona respectiva. In acest fel, spune oficialul CFR, bariera nu va sta coborata mai mult de 50 de secunde. La aceste bariere se vor monta si camere de luat vederi, pentru a se verifica cine nu a respectat semnalele luminoase si acustice de interdictie a traversarii.
Primele astfel de bariere vor fi instalate pe Soseaua de Centura a Bucurestilor si apoi pe magistralele feroviare unde se inregistreaza trafic intens.