Home Economic-Financiar De Ziua Muncii, dolarul va urca la 28.200 de lei

De Ziua Muncii, dolarul va urca la 28.200 de lei

DISTRIBUIŢI

Dolarul este cotat la Bursa la termen de la Sibiu, pentru sfarsitul lunii aprilie, la 28.200 de lei, in crestere cu 2,3% fata de ultima zi a lunii martie. Brokerii sibieni asteapta o depreciere mai mare decat cea inregistrata in martie (1,87%), ca urmare a maririi pretului la energia electrica, care va avea influente directe asupra ratei inflatiei. In opinia lui Victor Pop, de la Vanguard Futures, -pentru aprilie se prevede o depreciere a leului de aproximativ 600 de unitati, brokerii asteptand valoarea inflatiei pe martie, precum si modul in care va decurge elaborarea bugetului de stat. Pentru viitorul imediat nu se prevede nimic spectaculos pe piata valutara-. Cu toate acestea, exista operatori care considera ca dolarul ar putea sa depaseasca nivelul de 28.200 de lei, in piata options tranzactionandu-se optiuni CALL la un pret de exercitare de 28.250 lei/dolar, cu prime de 70.000 lei/optiune. -Daca la jumatatea lunii martie cumparatorii ofereau intre 27.900-27.950 lei/dolar, saptamana trecuta ei au urcat cotatiile pana la 28.175 de lei-, remarca un broker sibian. Reamintim ca primele tranzactii pe aprilie s-au realizat la un pret de 28.600 de lei, supraoferta de dolari din piata spot obligand operatorii de la Sibiu sa isi reaseze pozitiile luate in piata.

Pentru sfarsitul lunii mai, brokerii de la Sibiu au cotat dolarul in ultima saptamana a lui martie la preturi cuprinse intre 28.600-28.820 de lei. Presiunea exercitata de cumparatori a redus cotatiile de la maximul de 29.450 de lei, atins la inceputul lunii trecute. Cu toate acestea, hedgerii iau in considerare o depreciere mai ampla a monedei nationale in mai, ei tranzactionand optiuni la un pret de exercitare de 28.900 lei/dolar, cu prime de 400.000 de lei.

In cele 22 de sedinte de tranzactionare ale lunii martie prin sistemul electronic de tranzactionare al Bursei din Sibiu au fost realizate 14.868 contracte futures, cu un volum de tranzactionare de 249 miliarde de lei si 2.281 optiuni. Numarul contractelor futures realizate in luna recent incheiata depaseste cu 230 procente nivelul contractelor futures inregistrate in cea de-a treia luna a anului 2000 si este cel mai mare din primul trimestru al acestui an.

La fel ca si in ianuarie si februarie, luna trecuta, atentia operatorilor s-a focalizat in special asupra pietei euro/dolar, in care s-a realizat 58,4% din numarul total de contracte futures. Volatilitatea ridicata, determinata de fluctuatiile importante si de frecventele inversari de trend ale raportului euro/dolar produse pe pietele financiare internationale, este principalul factor care mentine acest contract pe primul loc in topul produselor derivate listate la Bursa din Sibiu. In piata paritatii s-a realizat un numar record de 1.081 tranzactii, cea mai mare parte pentru contractul scadent la o luna. Preturile euro s-au inscris intre un maxim de 0,9360 de dolari la 2 martie si un nivel minim de 0,8812 dolari, atins in ultima sesiune de tranzactionare a lunii. Evolutia spectaculoasa a cotatiilor a oferit oportunitati deosebite pentru operatiunile speculative.

Paritatea euro/dolar cu scadenta in aprilie a avut o evolutie descrescatoare pe parcursul saptamanii trecute, datorata deprecierii accentuate a monedei unice pe pietele internationale de capital. Victor Pop considera ca este greu -de estimat ce se va intampla in aprilie cu moneda unica. In acest moment, nu apar semnale incurajatoare privind o eventuala intarire a euro, Banca Centrala Europeana neagreand inca o scadere a dobanzilor de refinantare. Pe de alta parte, economia americana si cea nipona manifesta semnele unei recesiuni care nu si-a aratat pana acum adevarata adancime, care prin influenta globalizarii se transmite si zonei europene, ceea ce ma face sa cred ca euro nu se poate mentine peste pragul de 0,9-0,91 dolari-.

Euro a inceput saptamana in scadere, cotatia fiind stabilita la 0,90 dolari, a doua zi aceasta urcand la 0,902 dolari. In urmatoarele doua zile, moneda unica a coborat cu mai mult de un cent, pentru ca vineri pretul sa fie stabilit la 0,8869 dolari. Pentru sfarsitul lunii mai, paritatea s-a mentinut la un pret de 0,915 euro/dolari.

Optiunile realizate in luna martie au fost cele care au ca suport contractele futures cel mai activ tranzactionate la BMFMS: euro/dolar si leu/dolar. Dintre cele 2.281 optiuni tranzactionate, 1.850 au fost de tip CALL, care au avut ca suport contractul leu/dolar, in timp ce in piata euro/dolar s-au realizat 341 optiuni PUT si 90 CALL.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.