Masurile de disciplina financiara pe care Guvernul s-a angajat sa le aplice pentru recuperarea creantelor furnizorilor de utilitati au declansat actiuni ale autoritatilor locale puse in situatia jenanta de a explica concetatenilor de ce, de exemplu, raman fara apa potabila. Este clar ca in sectorul utilitatilor publice trebuie impuse reguli stricte privind onorarea facturilor pentru energia electrica, termica si gazelor naturale, numai ca la mijloc se afla, in multe cazuri, cetatenii, care nu au nici o vina ca mecanismele pietei nu functioneaza. Dupa ce, la inceputul lunii aprilie, o parte din populatia tarii s-a confruntat cu lipsa apei potabile, ca urmare a sistarii furnizarii energiei electrice catre distribuitorii locali, la inceputul acestei saptamani, cetatenii au scapat ca prin -urechile acului- de intreruperea alimentarii cu energie termica.
Astfel, Termoelectrica si cele doua distributii de gaze naturale au decis, luni, ca vor continua livrarile pentru regiile locale de distributie a energiei termice, o eventuala debransare urmand sa fie hotarata in cursul zilei de azi. Potrivit scrisorii suplimentare cu FMI, aceste societati trebuiau sa sisteze incepand de luni furnizarea agentului termic si a gazelor naturale catre distribuitorii locali ce nu au achitat integral facturile aferente lunilor ianuarie si februarie ale acestui an si nu au semnat acorduri de esalonare a sumelor stabilite. Directorul adjunct din Termoelectrica, dl Ion Balasoiu, ne-a declarat ca aceasta decizie a fost luata ca urmare a faptului ca majoritatea datornicilor reusisera sa achite cea mai mare parte a obligatiilor ce le reveneau pana la data de 15 aprilie. -Diferenta ce a ramas de achitat era mica si era pacat sa intrerupem alimentarea pentru o astfel de suma-, ne-a declarat dl Balasoiu. Domnia-sa a precizat ca si pe parcursul zilei de ieri s-au mai efectuat plati si ca nu se pune problema de o pasuire, in cazul in care pana azi nu se plateste tot si nu se incheie graficele de reesalonare.
Problema rau-platnicilor ramane
Ramane de vazut cum se va rezolva problema rau-platnicilor in cazul societatii de distributie a energiei electrice Electrica, ce are ca termen-limita pentru debransare data de 20 aprilie.
Desi exista obligativitatea pentru 20 de agenti economici rau-platnici sa achite pana la 20 aprilie circa 420 miliarde de lei pentru consumul realizat in intervalul ianuarie-februarie 2002, pana la ora actuala numai patru dintre acestia au achitat sumele datorate.
Directorul de furnizare din cadrul Electrica, dl Ioan Damian, ne-a declarat ca deja acesti consumatori au fost preavizati si ca in cazul in care nu vor plati sumele datorate si nu isi vor incheia protocoalele de reesalonare pe 20 aprilie, la ora 10.00, li se va sista alimentarea cu energie electrica. Este vorba de primii 10 datornici: Siderurgica Hunedoara – cu datorii de 1.500 miliarde de lei, Minvest-SM Rosia Poeni – 552 miliarde de lei, Moldomin Moldova Noua – 405 miliarde de lei, Minvest-SM Balan – 332 miliarde de lei, SNIF – 309 miliarde de lei, Industria Sarmei Campia Turzii – 291 miliarde de lei, Gavazzi Steel Otelu Rosu – 189 miliarde de lei, Turnu SA – 156 miliarde de lei si Apaterm Galati – 151 miliarde de lei. Pe lista figura si COS Targoviste, dar, asa cum ne-a declarat dl Damian, aceasta si-a respectat obligatiile de plata. Societatea de distributie Electrica are de incasat pentru energia furnizata circa 14.000 miliarde de lei, dintre care 900 miliarde de lei numai de la regiile locale de distributie a apei.
Intelegeri locale mai tari ca acordul cu FMI
Decizia Guvernului de a intari disciplina financiara in sectorul energetic, avand in vedere ca pentru unitatile din acest sector FMI a pus conditii clare de reducere a nivelului arieratelor si creantelor, nu prea i-a impresionat pe marii datornici, care nu se grabesc sa incheie graficele de reesalonare. Pana in prezent, numai cateva dintre societatile cu datorii au incheiat aceste protocoale. -Practic, pana azi, numai cu trei din cele 20 de societati cu mari datorii am incheiat graficele de reesalonare, desi discutii am avut cu toata lumea-, ne-a declarat reprezentantul Electrica.
Ce-i drept, dupa aproape 12 ani de cand onorarea facturilor de energie electrica a figurat pe ultimul loc printre prioritatile de plata ale agentilor economici, acestora le vine destul de greu sa creada ca acum lucrurile se vor schimba. Masurile anuntate de societatile furnizoare de utilitati pentru rau-platnici au declansat o serie intreaga de presiuni ale factorilor locali, care se ascund in spatele argumentelor sociale. Din pacate, inversunarea autoritatilor locale se manifesta numai pentru obtinerea unor pasuiri la plata consumului de energie termica si electrica si nicidecum la impunerea unei discipline financiare pe plan local. Cu putin tupeu, reusesti chiar sa obtii un statut diferentiat, chiar daca in acest fel se incalca conditiile FMI. Este cazul regiei de distributie a apei din Tulcea, care a dat in judecata Electrica, solicitand realuarea alimentarii cu energie electrica. Amintim ca, la inceputul acestei luni, Electrica a dispus intreruperea partiala a alimentarii cu energie pentru 30 de regii de distributie a apei potabile, printre care si ACET SA Tulcea, pentru neplata consumului de energie. Culmea este ca actiunea in instanta a fost declansata de primarul si de Consiliul Local al Municipiului Tulcea, cu toate ca relatia contractuala exista intre distribuitorul de energie electrica si regia de apa locala. In motivarea actiunii se arata ca -intreruperea alimentarii cu energie electrica este o masura abuziva, atat timp cat nu s-a solutionat fondul cauzei-. Dar nici nu exista o alta actiune care sa -solutioneze fondul cauzei- pentru ca Electrica nu a facut plangere pentru recuperarea creantei. Una peste alta, s-a obtinut ordonanta presedintiala prin care Electrica este obligata sa reia furnizarea energiei electrice catre ACET Tulcea pe o perioada -vremelnica-. Si iata cum o decizie pe plan local este mai tare decat intelegerea cu FMI. Electrica are de recuperat de la ACET Tulcea 41 miliarde de lei si toate incercarile reprezentantilor Electrica de a ajunge la o intelegere au dat gres. -Am fost de acord sa-i mai pasuim un pic cu plata ratelor rezultate din graficul de reesalonare. Astfel, daca la factura lunara curenta, de doua miliarde de lei, trebuiau sa mai plateasca inca doua miliarde rata pentru recuperarea datoriilor, am fost de acord ca in primele doua luni sa achite din urma numai 400 milioane de lei. Se pare insa ca de pomana-, ne-a declarat reprezentantul Electrica.