Actiunea de debransare, initiata de toate societatile din sectoarele energiei si gazelor naturale, in scopul recuperarii creantelor, a evidentiat faptul ca in cele mai multe cazuri neplata consumului reprezinta, de fapt, o problema ce tine de mentalitatea agentilor economici si mai putin de lipsa resurselor financiare. Dupa ce, timp de 10 ani, marii consumatori de energie si gaze au fost obisnuiti ca ultimele pe listele cu prioritatile de plata sa figureze facturile de gaze si energie, acum le vine destul de greu sa se obisnuiasca cu ideea ca, indiferent daca sunt societati strategice pentru zonele respective, li se sisteaza alimentarea daca nu platesc la timp.
Un exemplu in acest sens este Siderurgica Hunedoara, care – dupa ce in dimineata zilei de sambata, la ora 10,30, i-a fost oprita alimentarea cu energie electrica – a gasit in mai putin de trei ore banii pentru a achita integral consumul de energie pe ianuarie-februarie 2002. -Siderurgica a fost reconectata la reteaua de alimentare cu energie electrica in jurul orei 13,15, dupa ce a platit ultimele patru miliarde de lei din suma de 30 miliarde de lei, cat ii mai ramasese de achitat din facturile primelor doua luni. De asemenea, a fost incheiat si graficul de reesalonare-, ne-a declarat dl Ioan Damian, director de furnizare in cadrul Electrica.
Tot sambata a fost oprita alimentarea cu energie electrica a inca cinci consumatori ce figurau pe lista primilor 10 datornici, in cazul acestora masura fiind inca in vigoare. Este vorba despre Gavazzi Steel SA-Otelul Rosu, Minvest-SM Baia de Aries, Minvest-SM Rosia Poeni, Moldomin-Moldova Noua si Minvest-Balan SA. -In cazul ultimelor doua s-a mentinut furnizarea unei cote de avarie de 1,5 MW (aproximativ a sasea parte din consumul curent al acestora) pentru functionarea statiilor de pompare in scopul evacuarii apelor subterane si evitarii poluarii-, a mai precizat oficialul Electrica. Cei patru agenti economici – existenti pe lista primilor 10 datornici – care au reusit sa-si achite integral facturile de energie electrica pe ianuarie-februarie si sa finalizeze si graficele de reesalonare sunt COS Targoviste, Industria Sarmei-Campia Turzii, SC Turnu-Turnu Magurele si Societatea Nationala de Imbunatatiri Funciare. O actiune similiara va avea loc pentru urmatorii 10 datornici la Electrica, in cazul acestora termenul-limita fiind data de 1 mai. -Daca pana la aceasta data nu vor indeplini cele doua conditii privind onorarea facturilor de energie si finalizarea graficelor de reesalonare, si urmatorilor 10 datornici li se va aplica acelasi tratament-, a precizat dl Damian. Distribuitorul de energie electrica a debransat, anterior actiunii din 20 aprilie, inca alti 16 agenti economici, printre care Remin Baia Mare, Azochim Piatra Neamt, Laminorul Braila, Cerealcom Braila, Promex Braila, Societatea Miniera Bucovina SA, SC Apomin Tusnad.
Electrica are de recuperat creante insumand circa 14.000 miliarde de lei, in timp ce Termoelectrica are de recuperat circa 9.000 miliarde de lei pentru energia termica, din care 2.000 miliarde de lei reprezinta factura lunilor ianuarie si februarie. Amintim ca, incepand cu 15 aprilie, Termoelectrica a sistat livrarea agentului termic in orasele Braila, Targoviste, Deva, Galati, Petrosani, Lupeni, Aninoasa si Vulcan. Distrigaz Sud, ce are, la randul sau, de recuperat aproape 6.000 miliarde de lei, a sistat, in cursul acestei saptamani, furnizarea gazelor naturale pentru societatile Sere Codlea si Republica Bucuresti, dar si pentru regiile locale de distributie a energiei termice din Targu-Jiu, Craiova si Targoviste.
Directorul general al Distrigaz Sud, dl Liviu Duinea, ne-a declarat ca a finalizat cu succes actiunea pentru primii 10 datornici, incheind grafice de reesalonare pe 24 de luni cu acesti agenti economici, timp in care suma recuperata va fi de 1.610 miliarde de lei. Ministerul Industriei si Resurselor a anuntat ca aceasta politica de crestere a disciplinei financiare in domeniul colectarii datoriilor de la beneficiarii sectorului energetic va continua. De altfel, Guvernul s-a angajat in fata FMI sa reduca nivelul creantelor unitatilor din sectorul energetic si sa stopeze pierderile din sectorul termo de producere a energiei.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane