Gheorghe Ialomițianu a fost declarat în anul 2011 de prestigioasa publicaţie „The Banker”, ministrul de Finanţe al anului în Europa. Astăzi, Ialomițianu face radiografia finețelor românești la acest moment:
„Cu siguranță că îngrijorările delegației FMI conduse de către doamna Andrea Schaechter ar fi fost mult mai mari dacă ar fi avut cunoștință și despre modul în care s-a parafat cea de-a două rectificare bugetară din anul 2015, făcută pe furiș la o vilă de protocol, deși legea obligă la transparență. La marea întâlnire de taină au fost tăiate 1,6 miliarde de lei de la investiții publice în infrastructura de transport după ce Guvernul Ponta tăiase deja 1 miliard la rectificarea din vară. Tot cu acest prilej s-a decis ca 2,5 miliarde de lei să fie distribuiți ineficient și netransparent către administrațiile locale conduse de primari PSD.
Adevărata bombă din bugetul pentru anul 2016 o reprezintă însă cele 12 miliarde lei, adică 1,62% din PIB, credite de angajament oferite unor administrații publice locale, prin care PSD își recompensează primarii și pregătește campania electorală de anul viitor. Dacă adăugăm această sarcină bugetară celorlalte promisiuni ale PSD pentru anul viitor, este ușor de estimat că România va depăși ținta de deficit ESA de 3% din PIB. Nu ar fi fost rău dacă acele credite bugetare se regăseau în finanțarea lucrărilor de infrasctructură de transport rutier, care ar fi sprijinit mediul de afaceri și pe exportatorii din România. Din păcate, sub Victor Ponta nu se deschid autostrăzi, ci se demolează.
În ceea ce privește vizita Fondului Monetar Internațional, nu cred că mai reprezintă vreo noutate faptul că Guvernul Ponta nu a rezolvat absolut nici una dintre reformele structurale la care se angajase prin acordul tocmai încheiat și anume: reforma din companiile de stat, reforma sistemului de impunere asupra exploatării resurselor naturale, creșterea gradului de colectare a veniturilor bugetare la peste 32% ca pondere în PIB, creșterea eficienței utilizării banilor colectați la buget. Românii trebuie să înțeleagă că dacă aceste reforme ar fi fost implementate ar fi beneficiat de locuri de muncă bine plătite, iar creșterea economică ar fi fost una sănătoasă și pe termen lung.
Deși noi am spus-o în nenumărate rânduri, acum a venit rândul Fondului Monetar Internațional să atragă atenția Guvernului Ponta asupra faptului că sacrificarea investițiilor publice înseamnă șomaj mai mare și încetinirea creșterii economice, că prin gesturile disperate ale PSD România este împinsă în anul 2016 în spirala politicilor prociclice.”