Deficitul comercial al Romaniei pe primele noua luni ale acestui an a ajuns la 9,6 miliarde euro in preturi FOB/CIF, respectiv la circa 7,4 miliarde euro in preturi FOB/FOB, mai mare cu 3 miliarde euro in preturi FOB/CIF decat pe aceasi perioada a anului trecut. Probabil ca la 31 decembrie, deficitul comercial pe acest an va depasi 12 miliarde euro dar tendinta de stopare a declinului balantei de plati externe nu mai poate fi oprita, in special dupa 1 ianuarie 2007.
Institutul National de Statistica precizeaza mereu ca exporturile Romaniei sunt in crestere, dar importurile se dovedesc si mai performante. Daca in primele noua luni am reusit exporturi, calculate FOB, de circa 19,1 miliarde euro, cu 16% mai mult ca in aceeasi perioada a anului trecut, importurile FOB au insumat 26,5 miliarde euro, echivalent 28,7 miliarde CIF, rezultand o crestere de 24,5% fata de perioada similara anului trecut. Doar in luna septembrie a acestui an importurile CIF au fost de 3,4 miliarde euro, echivalentul a 3,1 miliarde euro in preturi FOB, inregistrand o crestere cu 18,8 % mai mare ca in aceeasi luna a anului trecut. BNR a precizat cursul de schimb al leului lunii septembrie 2006 ca fiind de 3,5334 lei /euro, cu 3,9% mai mic decat la sfarsitul anului 2005, in timp ce dolarul a pierdut chiar 10,3%, fiind cotat la 2,7889 lei la sfarsitul lunii septembrie.
Importurile de marfuri germane, pe primul loc in top
Analiza structurii importurilor indica faptul ca 76,3 % din total se realizeaza constant pe doar sase sectiuni, pe primul loc situandu-se masinile si dispozitivele mecanice, electrice si electronice, cu 6,84 miliarde euro, pe locul secund situandu-se produsele minerale, cu 4,6 miliarde, preturile CIF. De asemenea, am importat mijloace si materiale de transport de 3,1 miliarde euro, produse metalurgice de 2,75 miliarde euro, articole de imbracaminte de 2,5 miliarde si chiar si chimicale de 2,1 miliarde.
O alta particularitate a importurilor romanesti este aceea ca peste 67% din acestea provin din doar 10 tari, majoritatea din UE, pe primul loc situandu-se Germania, cu o pondere de 15%, echivalentul a 4,3 miliarde euro, urmata de Italia, cu 4,25 miliarde euro. Rusia ocupa locul al treilea, explicabil din moment ce majoritatea resurselor energetice provin din aceasta tara. Importurile din China au o pondere de doar 4,1%, dar exista sanse ca acestea sa se mai diminueze dupa integrare. Trebuie avut in vedere si remarca potrivit careia, in functie de regimul vamal, din totalul importurilor realizate in primele noua luni, doar 77,8% reprezinta importuri definitive, in timp ce 21,1% sunt din categoria celor temporare de bunuri in vederea perfectionarii active, iar 1,1% sunt importuri de bunuri rezultate din perfectionarea pasiva, in afara tarii, a unor bunuri exportate temporar in acest scop si importuri de bunuri in regim de leasing financiar.
67,6% din exporturi, catre zona comunitara
O situatie similara cu cea a importurilor se consemneaza si in cazul exporturilor, sase din cele douazeci si doua de sectiuni de bunuri din nomenclatorul combinat detinand impreuna 77,5% din totalul exporturilor.
Totusi, se afirma intr-un comunicat al Institutului National de Statistica, in primele noua luni ale acestui an, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut s-ar fi produs -mutatii semnificative in structura bunurilor- exportate, astfel ca exporturile de masini si dispozitive mecanice, masini, aparate si echipamente electrice si electronice au devansat exporturile de articole de imbracaminte confectionate din tesaturi, tricotate sau crosetate, materii textile, care au detinut multi ani suprematia.
Dar similitudinea se mentine si in ceea ce priveste destinatia exporturilor romanesti, Uniunea Europeana fiind principala destinatie a marfurilor romanesti, ponderea in primele noua luni, de 67,6% din total, cu 15,8% mai mult ca in perioada similara a anului trecut. Totusi, in cazul exporturilor, Italia se situeaza pe rimul loc, ca destinatie a marfurilor romanesti, fiind urmata de Germania.