Home Economic-Financiar Deficitul bugetar pe 2006 va fi de 6,5%

Deficitul bugetar pe 2006 va fi de 6,5%

DISTRIBUIŢI

Varujan Vosganian, presedintele Comisiei de buget-finante din Senat, ar fi facut, pentru Mediafax, una dintre cele mai ciudate afirmatii, in sensul ca, in acest an, deficitul bugetar va fi de 6,5% din PIB, -prin includerea despagubirilor acordate potrivit legilor proprietatii.- Doar ca respectiva declaratie a cunoscutului om politic, aflat la Bruxelles in aceste zile, a provocat stupoare in randul analistilor in domeniu, majoritatea, dupa cum se va vedea in continuare, declarand ca asa ceva nu este posibil. Senatorul Vosganian ar fi motivat aceasta crestere a deficitului bugetar in acest an plecand de la prevederile Tratatului de la Maastricht, care limiteaza deficitele bugetare pentru statele membre UE la maximum 3% din PIB, ceea ce implica ca, dupa aderare, nu ar mai fi posibil sa fie bugetate respectivele despagubiri. Desi suma totala pe care statul roman trebuie sa o plateasca in acest caz este estimata la circa patru miliarde de euro, aceasta nu va fi platita cash, ci in formula cedarii de active prin intermediul Fondului Proprietatea, dupa o metodologie complexa, pe larg prezentata in mass-media. Toti analistii consultati pe aceasta tema de catre -Curentul- au contestat ipoteza senatorului Vosganian. Astfel, Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, a precizat ca nu poate fi vorba decat despre o ipoteza de lucru, in timp ce Daniel Daianu a dat de inteles ca o astfel de afirmatie poate fi tratata ca fiind o eroare. De asemenea, Ilie Serbanescu a precizat ca respectivele despagubiri sunt in acest moment in stadiul de bani ipotetici.

Desi stirea Mediafax a fost publicata initial duminica, aceasta a fost reluata pe flux si ieri, ceea ce exclude, teoretic, vreo eroare de redactare, lucru intalnit, chiar daca rar, in activitatea jurnalistica din motive dintre cele mai diverse. Pana la ora redactarii prezentului material, din cauza faptului ca nu se afla in tara, senatorul Vosganian nu a putut fi contactat pentru a i se solicita lamuriri suplimentare. Cum un astfel de salt al deficitului bugetar, in acest moment, reprezinta pentru Romania un aspect crucial, mai ales dupa anuntul acceptarii in Uniunea Europeana, in conturarea bugetului pentru anul viitor, dar si a politicii monetare si fiscale, declaratia senatorului trebuie tratata cu toata atentia, motiv pentru care prezentam in continuare si justificarea acesteia, asa cum este facuta in stirea Agentiei Mediafax.

Despagubirile pe legile proprietatii ar trebui contabilizate in bugetul anului 2006

-La deficitul de 2,5%, reprezentand diferenta dintre cheltuieli si venituri la bugetul de stat, am adaugat, asa cum se procedeaza contabil, si despagubirile pe care statul roman trebuie sa le acorde in virtutea legilor proprietatii. Asa se face ca am ajuns la un deficit de 6,5%-, a afirmat Vosganian.

-De asemenea, includerea despagubirilor in deficitul din acest an reflecta si vointa politica de a onora aceste despagubiri-, a spus Vosganian. El a sustinut ca deficitul rezultat din acordarea despagubirilor nu va afecta rata inflatiei, intrucat nu sunt cheltuieli publice.

Dar Mediafax il citeaza si pe ministrul finantelor, Sebastian Vladescu, care si-ar fi mentinut parerea ca pentru acest an -deficitul bugetar ramane la 2,5% din PIB.- Referindu-se la bugetul din 2007, Vladescu a declarat, de asemenea, ca deficitul se va inscrie in parametrii Tratatului de la Maastricht. Stirea Mediafax mai precizeaza, ceea ce de altfel e cunoscut, ca, dupa primele opt luni din acest an, bugetul general consolidat a inregistrat un excedent de 5,29 miliarde de lei, reprezentand 1,6% din PIB, rezultat din venituri de 68 miliarde de lei si cheltuieli de 62,7 miliarde de lei.

Referitor la declaratia senatorului Vosganian, mai multi analisti reputati si-au exprimat opiniile in exclusivitate pentru cotidianul nostru.

Adrian Vasilescu: -E o simpla ipoteza!-

Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, Mugur Isarescu, a precizat: -E o simpla ipoteza. Asa ceva nu se va intampla, iar tinta de inflatie nu se bazeaza pe ipoteze. Daca ar fi luata in calcul o astfel de varianta, precum si alte estimari de acest gen, atunci BNR ar fi in foc continuu. Dar nu mai este timp fizic in acest an pentru transpunerea in practica a unei astfel de ipoteze.-

Daniel Daianu: -E de neinteles!-

Fostul ministru de finante si reputatul analist Daniel Daianu a precizat: -Daca estimarile dlui Vosganian se refera la acest an, atunci e o eroare, din simplul motiv ca respectivele despagubiri nu se vor acorda tuturor celor in drept in 2006. E de neinteles! Chiar si daca in 2006 toate despagubirile, de aproximativ 4 miliarde euro, s-ar acorda cash, atunci ar fi trebuit sa fie marite cheltuielile publice cu aceasta suma, iar BNR ar trebui sa sterilizeze aceasta suma uriasa. Dar, dupa estimarile mele, s-au acordat circa 600-700 milioane de euro. Dar respectivele despagubiri se vor acorda intr-o perioada de 4-5 ani, si in niciun caz in cash. Dar deficitul bugetar ar fi fost afectat daca respectivele despagubiri ar fi fost astfel acordate, sau daca erau cedate active care ar fi afectat venitul nefiscal al statului, sau in cazul in care astfel de active ar fi fost inchise, caz in care ar fi afectat si veniturile fiscale.-

Ilie Serbanescu: -Sunt bani ipotetici!-

Cunoscutul analist a precizat, de asemenea, ca respectivele despagubiri, cel putin in aceasta faza, sunt bani ipotetici. -Desigur, toate despagubirile trebuie contabilizate in bugetul statului, dar pana acum s-au emis hartii fara valoare. S-ar putea pune problema daca intrau in Fondul Proprietatea 4 miliarde euro cash.-

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.