Importurile realizate de Romania au consemnat, in iunie, prima scadere importanta, fiind cu 10,5% mai mici fata de luna precedenta, insa acest semnal incurajator este umbrit de bilantul primelor sase luni, care indica o depasire cu aproape 30% a nivelului importurilor din perioada similara a anului trecut.
Premiera din iunie trebuie insa privita optimist, chiar daca lucrurile s-ar putea opri aici. Reducerea turatiei motoarelor importurilor ar putea fi semnalul redresarii pietei interne, care a reusit sa acopere o parte din produsele si materiile prime intens importate, iar in sprijinul unei astfel de ipoteze stau datele statistice privind relansarea productiei industriale si a exporturilor. In al doilea rand, scaderea importurilor poate fi conjuncturala, adica a fost obtinuta in conditiile diminuarii importurilor sezoniere, cum ar fi cele de produse energetice, pentru care de obicei in perioada de vara se remarca o diminuare a consumului.
-La o prima vedere, se pare ca piata interna a inceput sa compensese o parte din importuri, iar acesta este un semnal bun. Trebuie insa vazut daca in structura importurilor se remarca o scadere a achizitiilor de bunuri de capital si de investitii, ceea ce nu ar fi deloc bine-, a declarat Lucian Albu, director al Institutului de Prognoza al Academiei Romane.
Importurile CIF realizate in iunie au insumat 1,31 miliarde de dolari, mai mari cu 9,4% fata de luna similara a anului trecut, dar cu 10,5% sub nivelul lunii mai 2001. Pe ansamblul primului semestru, valoarea importurilor a depasit 7,74 miliarde de dolari, in crestere cu 29,6% fata de perioada corespunzatoare a anului precedent.
In schimb, exporturile lunii iunie s-au cifrat la 1,01 miliarde de dolari, desemnand un plus de 3,6% fata de luna anterioara si de 9,9% raportat la iunie 2000. In primul semestru al anului, exporturile au fost de 5,69 miliarde de dolari, cu 16% peste nivelul perioadei similare a anului trecut.
Aceasta evolutie s-a regasit la nivelul deficitului comercial, care pe primele sase luni arata depasirea pragului de doua miliarde de dolari, ceea ce inseamna ca exista toate sansele ca anul 2001 sa se incheie cu un deficit de 4,5-5 miliarde de dolari, a apreciat Lucian Albu, care a adaugat ca aceasta problema trebuie sa intre cu prioritate in preocuparile Guvernului, pentru ca deficitul risca sa devina nesustenabil.
Mihai Ionescu, secretarul executiv al Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor din Romania, este de parere ca Guvernul va trebui sa ia o serie de masuri de descurajare a importurilor, prin care sa fie vizate in special acele marfuri care pot fi realizate in tara. -Importurile trebuie descurajate. Romania nu are dreptul la un deficit mai mare de 10-15% fata de valoarea exporturilor, ceea ce inseamna 1-1,5 miliarde de dolari-, a mai spus Ionescu.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane