Home Economic-Financiar Deficitul comercial isi ia zborul spre 3%

Deficitul comercial isi ia zborul spre 3%

DISTRIBUIŢI

Vesti proaste pentru guvernanti: deficitul comercial pare sa fi scapat definitiv de sub control, urcand intr-o singura luna cu aproape 25%. Chiar daca exporturile au inregistrat o oarecare revigorare, importurile au mers mult mai rapid. Temerile analistilor economici par a se adeveri: tot mai multe voci considera ca recenta marire la 2,5% din Produsul Intern Brut a deficitului nu va putea fi tinuta sub control, iar indicatorul va derapa inevitabil spre 3%.

Deficitul comercial a crescut cu 1,2 miliarde de euro in luna mai si a ajuns in primele cinci luni din acest an la 4,63 miliarde de euro. Exporturile FOB realizate in perioada ianuarie-mai au fost de 10,379 miliarde de euro, in crestere cu 19,8% fata de perioada similara din 2005, informeaza Institutul National de Statistica (INS).

Importurile au avut insa un ritm mai alert de crestere, de 26,2%, si au urcat la 15,016 miliarde de euro la finele lunii mai. In luna mai, valoarea exporturilor FOB a fost de 2,3 miliarde de euro, cu 29,7% mai mare fata de luna corespunzatoare din anul precedent, iar importurile CIF au totalizat 3,502 miliarde de euro, valoare cu 30,9% peste luna mai 2005.

In structura exporturilor, sase din cele 22 de sectiuni de bunuri din nomenclatorul combinat – masini si dispozitive, metalurgie, imbracaminte si textile, produse minerale, mijloace de transport, incaltaminte – detin impreuna 78,2% din totalul exporturilor.

Si in zona importurilor structura este asemanatoare, singura modificare fata de exporturi in alcatuirea celor sase grupe predominante (76,1% din total) fiind intrarea produselor chimice in locul incaltamintei.

Italia, lider si la export, si la import

Ţarile partenere situate pe primele locuri in derularea exporturilor in primele cinci luni au fost: Italia (18,3% din total exporturi), Germania (14,6%), Turcia (7,5%), Franta (7,4%), Ungaria (4,9%), Marea Britanie (4,6%), Austria (3,1%), SUA (3,1%), Bulgaria (2,9%), Spania (2,5%), Olanda (2,2%) si Grecia (2,1%).

La importuri, topul este condus de Italia (15% din total importuri), urmata de Germania (14,3%), Federatia Rusa (10%), Franta (6,7%), Turcia (4,7%), China (4%), Austria (3,9%), Kazahstan (3,4%), Ungaria (3,1%), SUA (2,6%), Marea Britanie (2,5%) si Polonia (2,5%).

Pentru a va putea face o imagine mai clara trebuie sa definim ce inseamna un pret CIF si un pret FOB. Pretul FOB (Free On Board) reprezinta pretul la frontiera tarii exportatoare, care include valoarea marfii, toate cheltuielile de transport pana la punctul de imbarcare, precum si toate taxele pe care marfa trebuie sa le suporte pentru a fi incarcata la bord. Pretul CIF (Cost Insurance and Freight) este pretul la frontiera tarii importatoare, care cuprinde elementele pretului FOB, la care se adauga cheltuielile cu asigurarea si transportul international.

Chiar daca Romania ramane o tara cu un deficit destul de redus, situatia poate fi interpretata drept ingrijoratoare, prin prisma faptului ca economia de piata indigena este fragila si orice derapaj al unui indicator macroeconomic poate usor atrage si prabusirea celorlalti.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.