Deficitul de cont curent al balantei de plati a crescut in primele 11 luni ale anului trecut cu 42,3%, pana la 6,02 miliarde de euro, in conditiile unui sold negativ de peste 7 miliarde de euro in comertul exterior, potrivit ultimelor documente ale Bancii Nationale a Romaniei. Datele preliminare pentru 2005 indica un deficit de cont curent de circa 9% din PIB, peste nivelul de 7,5-8% din PIB previzionat de autoritati la inceputul anului anterior. -Motorul cresterii deficitului de cont curent este consumul, care a fost manat, la randul lui, de creditul bancar. Aprecierea leului, care s-a putut constata pe tot parcursul anului 2005, a contribuit, de asemenea, la cresterea semnificativa a deficitului de cont curent-, ne-a declarat profesorul Daniel Daianu. Nici politica economica nu a fost cea mai fericita. Masurile de scadere a dobanzilor au avut ca scop diminuarea capitalului speculativ, dar nu s-au potrivit cu politica referitoare la inflatie. Daianu crede insa ca deficitul extern nu e peste masura de ingrijorator, si nici in 2006 nu o sa fie, dar ca trebuie sa ne asteptam la o crestere a deficitului de cont curent in acest an, ca urmare a dezinflatiei si a socului preturilor administrate, ce vor incepe sa fie simtite din aceasta luna, evolutia creditarii fiind, de asemenea, foarte importanta.
In conditiile unei ponderi de 9% a deficitului de cont curent (DCC) in produsul intern brut (PIB), DCC ar trebui sa inregistreze la sfarsitul lui 2005 un nivel de circa 6,5 miliarde de euro, in conditiile in care avem un PIB estimat pe anul trecut de aproape 72 miliarde de euro. Cresterea spectaculoasa de 20% a PIB fata de 2004, cand inregistra 59 miliarde de euro, se datoreaza aprecierii monedei nationale din cursul anului trecut, cresterea reala pe 2005 fiind estimata saptamana aceasta de viceguvernatorul BNR, Cristian Popa, la 4,5-5%, iar de ministrul de stat Gheorghe Pogea la 4,2-4,5%.
Deficitul comercial a atins cote istorice
Deficitul comercial este cel mai important factor care a provocat cresterea deficitului de cont curent al balantei de plati externe. Deficitul de cont curent de 6,023 miliarde de euro, din luna noiembrie a anului trecut, a fost cu 42,3% mai mare decat in perioada similara a anului trecut si cu 23,1% mai mare decat in luna precedenta, cand era de 4,89 miliarde de euro. In perioada ianuarie-noiembrie a anului precedent, soldul negativ al balantei comerciale a ajuns la 7,03 miliarde de euro, serviciile au consemnat un deficit de 295 milioane de euro, iar diferenta nefavorabila la capitolul Venituri a fost de 2,175 miliarde de euro, se arata in comunicatul BNR. Capitolul transferuri curente a continuat sa inregistreze excedent, limitand, cu un sold pozitiv de 3,18 miliarde de euro, deficitul general al balantei de plati.
Importurile de alimente au contribuit la cresterea deficitului comercial in perioada ianuarie-noiembrie 2005, valoarea marfurilor agroalimentare cumparate din strainatate insumand 1,8 miliarde de euro, in timp ce exporturile au totalizat 616,8 milioane de euro. Cele mai mari valori au fost consemnate la importurile de carne de porc – 269,2 milioane euro, in crestere cu 69% fata de 2004, tigarete si tutunuri brute – 217 milioane euro, mai mult cu 16,6%, datele fiind calculate la pretul marfurilor din care se exclud taxele vamale. La export, marfurile cele mai solicitate au fost semintele si uleiurile de floarea soarelui – 84,3 milioane euro, porumbul – 35,4 milioane euro, orzul – 30,2 milioane euro, graul si meslinul – 24,1 milioane euro, precum si vinul – 16,5 milioane euro.
Datoria externa – 23,6 miliarde de euro
Datoria externa pe termen mediu si lung a inregistrat la 30 noiembrie nivelul de 23,61 miliarde de euro, in crestere cu 29,1% fata de sfarsitul anului trecut. Din aceste datorii fac parte si imprumuturile contractate in 2005 de la Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), care se ridica la peste 3,5 miliarde de euro, si cele de la Banca Europeana de Investitii (BEI), care ne-a finantat cu 4,2 miliarde de euro, ceea ce situeaza BEI pe prima pozitie intre finantatorii internationali, cu o cota de aproximativ 40% din totalul finantarilor externe publice contractate pana la sfarsitul anului 2005.
Rata serviciului datoriei externe pe termen mediu si lung, calculata ca raport intre serviciul datoriei externe pe termen mediu si lung si exportul de bunuri si servicii, a fost de 16,8% in noiembrie 2005, fata de 18,4% in anul 2004, in vreme ce gradul de acoperire a rezervei – in luni de import – a fost la 30 noiembrie 2005 de 6,4 luni de import, fata de 5,2 luni de import la 31 decembrie 2004.