Home Economic-Financiar Deficitul de cont curent, acoperit in proportie de 82% de investitiile straine

Deficitul de cont curent, acoperit in proportie de 82% de investitiile straine

DISTRIBUIŢI

Banca Nationala a luat la sfarsitul lunii trecute doua hotarari importante. Astfel, in sedinta din 27 septembrie 2006, Consiliul de administratie al institutiei precizate anterior a hotarat sa mentina rata dobanzii de politica monetara la nivelul de 8,75% pe an, concomitent cu exercitarea unui control ferm al lichiditatii de pe piata monetara prin intermediul operatiunilor de piata. Pe de alta parte, la 29 septembrie, BNR a hotarat reducerea cu 10% a nivelului comisioanelor pentru platile de mare valoare sau urgente in sistemul cu decontare pe baza bruta in timp real (ReGIS).

Prima hotarare, cea referitoare la mentinerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 8,75% pe an cel putin pana la 10 noiembrie, cand va avea loc urmatoarea sedinta a Consiliului de administratie al BNR dedicata politicii monetare si cand va fi analizat noul raport trimestrial asupra inflatiei, pare a fi menita linistirii conducerilor bancilor comerciale, din ce in ce mai nemultumite de politica bancii centrale de a inaspri conditiile de creditare pentru persoanele fizice.

Rata anuala a inflatiei, sub 6% in luna august

Pozitia BNR este sustinuta de realitate daca se are in vedere contributia majora a populatiei la cresterea creditului neguvernamental, atat pe componenta in lei, cat si pe cea in valuta. Dupa cum am precizat si in editia de ieri, in luna august, ritmul de crestere a CNG inregistrat in dreptul populatiei a fost cu 5,6% mai mare decat cel din luna iulie. Mai mult, in perioada 1 septembrie 2005 – 31 august, 2006 CNG al populatiei a crescut cu 126%, in timp ce cel al persoanelor juridice cu doar circa 89%. Practic, in acest ritm, e posibil ca pana la sfarsitul anului volumul CNG, in lei, consemnat in dreptul populatiei sa-l egaleze sau chiar sa-l depaseasca pe cel al persoanelor juridice, situatie cu atat mai alarmanta cu cat ponderea cea mai mare a componentei populatiei merge spre consum. In acest context, declaratia lui Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, Mugur Isarescu, referitoare la posibile dobanzi europene si in Romania doar peste 4-5 ani, este pe deplin verosimila.

De asemenea, BNR nu face niciun secret din faptul ca va continua sa monitorizeze cu maxima atentie evolutiile economice si monetare, interne si internationale, fiind gata sa actioneze in vederea atingerii obiectivelor de dezinflatie pe termen mediu si consolidarii procesului de convergenta cu Uniunea Europeana. BNR considera ca din analiza evolutiilor indicatorilor macroeconomici rezulta continuarea procesului de dezinflatie, rata anuala a inflatiei coborand la nivelul de 6% in luna august 2006 fata de aceeasi perioada a anului trecut, cu toata tendinta de adancire a deficitului de cont curent, acesta fiind finantat prin intermediul investitiilor straine directe, situata la circa 82,2% in perioada ianuarie-iulie 2006, fata de 77,3% in aceeasi perioada a anului 2005.

Totusi, BNR crede ca desi perspectivele inflatiei pe termen scurt s-au imbunatatit, mentinerea excedentului de cerere pe fondul unor ritmuri inalte de crestere a consumului populatiei si al anticipatei majorari a cheltuielilor bugetare in lunile urmatoare reclama pastrarea unei conduite ferme a politicii monetare in vederea asigurarii sustenabilitatii procesului de dezinflatie pe termen mediu. Se poate considera ca actuale date disponibile asupra evolutiei economiei justifica politica BNR de a mentine rata dobanzii de politica monetara la nivelul de 8,75 la suta pe an si continuarea exercitarii unui control ferm al lichiditatii de pe piata monetara prin intermediul operatiunilor de piata.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.