Strategia de privatizare a RomTelecom, aprobata in sedinta de joi a executivului, prevede ca investitorul grec OTE sa devina proprietarul pachetului de 54% din actiunile operatorului de telecomunicatii, printr-o operatiune de majorare de capital dublata de vanzarea de actiuni. Astfel, OTE va participa la majorarea capitalului social al RomTelecom cu suma de 242,62 milioane de dolari, din care 55 milioane de dolari reprezinta un imprumut acordat la inceputul acestui an ce va fi convertit in actiuni. Ceea ce inseamna ca aportul de numerar al investitorului grec va fi de 187,6 milioane de dolari. In paralel, OTE va achizitiona un pachet de actiuni (circa 3%) in valoare de 30,99 milioane de dolari, ceea ce ridica valoarea tranzactiei la 273 milioane de dolari, suma ce trebuie achitata pana la sfarsitul acestei luni. Cele doua tranzactii, majorarea de capital si vanzarea de actiuni au fost calculate la o valoare de 31,17 de dolari/actiune. Suma ce va trebui varsata la bugetul statului, reprezentand contravaloraea actiunilor cumparate de OTE, trebuie platita pana la data de 11 noiembrie.
Acordul intre cele doua parti prevede si obligatia partii elene de a asigura operatorului de telecomunicatii, intr-o perioada de trei si sase luni, lichiditati de 250 milioane de dolari, prin angajarea de credite ce vor fi garantate de OTE. In urma acestei intelegeri, statul roman a obtinut dreptul de a vinde la orice ora pachetul de actiuni de 46% ramas in proprietatea sa, grecii renuntand la clauza de preemtiune ce exista in contractul de privatizare incheiat acum patru ani. In acelasi timp, partea romana isi va pastra dreptul de veto in AGA extrordinara in cazul deciziilor de importanta majora, cum ar fi dizolvarea companiei, declararea falimentului, vanzarea de active peste o anumita valoare. Ministrul comunicatiilor, Dan Nica, a declarat dupa aprobarea de catre guvern a strategiei de privatizare a RomTelecom ca aceasta varianta a fost aleasa pentru a rezolva dificultatile financiare cu care se confrunta operatorul de telecomunicatii, care are nevoie de o finantare de 450 milioane de dolari pentru eficientizarea activitatii, suma ce nu putea fi asigurata din credite din cauza gradului ridicat de indatorare a RomTelecom.
Referitor la programul de restructurare, ministrul comunicatiilor a precizat ca intelegerea dintre parti prevede disponibilizarea graduala a personalului rezultat ca fiind excedentar dupa inlocuirea centralelor manuale cu cele digitale. La ora actuala, aproximativ 20% din totalul personalului RomTelecom opereaza in centrale manuale. In urma tranzactiei din 1998, in valoare de 675 milioane de dolari, OTE a intrat in posesia pachetului de actiuni 35%, obtinand in acelasi timp drept de uzufruct pentru inca 16% din actiuni.
Coincidenta sau nu, a doua zi dupa hotararea executivului de a permite grecilor sa devina majoritari la RomTelecom se anunta ca Romania a reusit sa inchida partial capitolul de negociere cu UE privind comunicatiile si tehnologia informatiei.
Goana pentru posturi
Abia ce executivul si-a dat girul pentru strategia de privatizare, asupra careia se cazuse de acord in cadrul negocierilor dintre ministrul comunicatiilor si reprezentantii OTE, ca in tabara elena a si inceput goana dupa obtinerea posturilor de conducere la RomTelecom. Imediat ce au aflat de deciza Guvernului roman, toti directorii greci de la RomTelecom au plecat la Atena, locul unde se decide care va fi viitoarea echipa de manageri a RomTelecom. Surse autorizate ne-au declarat ca se va modifica organigrama RomTelecom, existand deja mai multe variante. Astfel, fata de opt directii, cate sunt in prezent, au fost gandite trei variante de organigrame, cu doua, trei sau patru directii. Cele opt directii regionale existente in prezent au fiecare un director general si unul adjunct, fiind in total sapte directori greci si noua romani, la care se mai adauga postul de director general al RomTelecom, detinut tot de greci. Abia dupa ce se va definitiva noua organigrama si va fi numita noua echipa de mageri va putea fi adoptat programul de restructurare, ne-au precizat sursele citate, aratandca si in acest caz sunt pregatite mai multe variante. -Decizia finala privind varianta optima de reorganizare a RomTelecom va fi luata de noua conducere-