Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE) are provizii de petrol doar pentru trei luni, in timp ce statele asiatice nu reusesc sa stocheze titei nici pentru cateva zile.
Statele membre ale Agentiei Internationale pentru Energie (AIE) sunt dispuse sa furnizeze pe piata asiatica o mare cantitate de petrol din rezervele de patru miliarde de barili ale agentiei, daca vor persista problemele legate de productia din Africa. Asta in conditiile in care China a anuntat saptamana trecuta ca infiintarea stocurilor strategice este prea costisitoare, in timp ce Coreea de Sud a propus crearea unor depozite comune ale Asociatiei Statelor din Sud-Estul Asiei.
Natiunile in curs de dezvoltare vor avea probleme mari in constituirea rezervelor, considera analistii, avand in vedere ca, la cotatia actuala a titeiului, stocarea ar costa peste 100 de dolari pe baril, daca se iau in calcul cheltuielile pentru investitii.
Recomandarile oficialului AIE vin in contextul in care China, putere gigantica din punct de vedere al consumului, nu poate face fata resurselor energetice de care dispune, desi acestea sunt considerabile. Rusia ar putea deveni, astfel, o prezenta insemnata in zona, amenintand, ca in cazul Europei, libertatea pietei energetice. Conductele necesare transportului de petrol, precum si depozitele pentru stocarea gazelor naturale dobandesc astfel o importanta majora, care va creste, daca tinem cont de faptul ca in doctrinele de aparare ale Chinei, Japoniei si Indiei este prevazuta inchiderea porturilor in cazul unui conflict.
Pretul petrolului a crescut de la 20 de dolari pe baril in 2002 la un record de 78 de dolari in aceasta luna.