Home Economic-Financiar Deprecierea pentru iulie este prognozata la circa 1,5%

Deprecierea pentru iulie este prognozata la circa 1,5%

DISTRIBUIŢI

In cursul saptamanii 18-22 iunie, la Bursa din Sibiu au fost realizate 1.689 contracte futures si 1.110 optiuni, cu un volum de tranzactionare de 18 miliarde de lei. Pietele in care s-au incheiat cele mai multe contracte au fost cea futures a paritatii euro/dolar si piata optiunilor, avand ca suport contractul leu/dolar.

Cotatiile dolarului pentru iulie au fost stabile, ele evoluand in ecartul 29.555-29.593 lei. -Majoritatea operatorilor se asteapta ca inflatia din iulie sa fie de aproximativ 1,5%, in concordanta cu trendul impus de BNR, opina un broker sibian. Acum, cand vistieria bancii centrale a mai primit un surplus de 600 milioane de euro, va fi greu pentru dolar sa depaseasca o crestere medie zilnica de 15-20 de lei. Mai exista insa un semn de intrebare legat de cresterile preturilor la combustibili si energia electrica, care vor aduce o marire a ratei inflatiei-, a incheiat brokerul.

Pretul de cotare a dolarului pentru scadenta lunara a fost foarte stabil, majoritatea contractelor fiind tranzactionate la un pret de 29.170 lei. Maximul atins in piata a fost de 29.180 lei, pentru ca, incepand de joi, o data cu apropierea scadentei, pretul sa intre pe o panta descendenta. Dolarul a fost cotat vineri la 29.160 lei, cumparatorii oferind 29.145 lei/dolar, iar vanzatorii solicitand 29.175 lei/dolar. Marti, 20 iunie, au fost realizate 725 de optiuni CALL pe raportul leu/dolar, la un pret de exercitare de 29.150 lei, cu prime cuprinse intre 69.000-98.000 lei/optiune. Aceste valori indica opinia cumparatorilor, fie hedgeri, fie speculatori, ca dolarul ar putea sa urce ceva mai rapid spre sfarsitul lunii.

La inceputul saptamanii, in piata sibiana vanzatorii si-au mentinut cotatiile de 30.700 lei/dolar, pentru august si 31.500 lei/dolar, pentru septembrie, valori considerate de cumparatori mult prea ridicate. -Este greu de crezut ca se va repeta scenariul de anul trecut, cand dolarul s-a apreciat in august cu aproape 5%. Insa nici pretul de cumparare de 30.020 lei nu este unul corect-, a declarat un broker.

Dupa ce in data de 12 iunie au fost tranzactionate primele contracte leu/euro cu scadenta septembrie, la un pret de 28.500 lei, evolutia negativa a monedei unice europene, care de la cotatii de peste 86 centi a coborat pana la 84,9 centi, a produs o scadere a pretului futures. Astfel, saptamana trecuta, cotatia pentru septembrie a scazut la 26.500 lei/euro. Acelasi trend descrescator l-a avut si pretul pentru iulie, care de la 26.200 lei/euro, la inceputul saptamanii, a coborat vineri la 25.800 lei/euro. Pentru scadenta lunara, pretul a fost constant, de 25.000 lei/euro.

Speculatorii din piata futures a paritatii au fost mai putin favorizati de volatilitatea relativ redusa a pietei, cu exceptia sesiunilor din 18 si 21 iunie, cand culoarul dintre pretul minim si cel maxim a fost de aproximativ 60 pips. In ultima sedinta a saptamanii, contractul euro/dolar scadent la o luna a fost tranzactionat la preturi de 85,15-85,35 centi/euro. In piata options euro/dolar, optiunile CALL s-au tranzactionat la preturi de 86 centi, cu prime cuprinse intre 30.000-80.000 lei, in timp ce optiunile PUT au fost realizate la preturi de exercitare de 84 centi cu prime de 20.000 lei si 85 centi cu prime de 60.000 lei/optiune.

In 20 iunie, contractul futures DESIF 1 a revenit in atentia brokerilor sibieni, actiunile SIF1 Banat-Crisana fiind cotate la 600 lei pentru sfarsitul acestei luni. Acest fapt s-a datorat evolutiei pozitive pe care o inregistreaza in ultima perioada actiunile SIF-urilor.

Bursa din Sibiu lanseaza piata derivatelor pe titluri de stat

In pas cu preocuparile reprezentantilor pietei de capital, ai Ministerului Finantelor si ai BNR de a crea o piata secundara a titlurilor de stat, Bursa Monetar-Financiara si de Marfuri Sibiu va lansa piata derivatelor pe acest activ-suport. Reglementarea pietei secundare a titlurilor de stat era necesara, aceasta avand perspective mari de dezvoltare si reprezentand cel mai dinamic segment financiar din lume din punct de vedere al lichiditatii si al volumelor uriase tranzactionate.

La Bursa din Sibiu exista deja proiecte in derulare pentru implementarea instrumentelor derivate: contractele futures si optiunile avand ca active de baza ratele dobanzilor tranzactionate pe piata secundara. Echipa de cercetare-dezvoltare a bursei, cu sprijinul unor specialisti americani, se afla intr-o faza avansata de analiza a posibilitatilor practice de introducere a noii game de produse financiare in platforma electronica de tranzactionare, realizeaza studii de piata privitoare la gradul de receptivitate si penetrare in randul celor care solicita aceste forme sofisticate de investitie. -Toate aceste analize sunt intreprinse in vederea anticiparii momentului optim de lansare a contractelor derivate pe titluri de stat. Speram ca, pana la sfarsitul trimestrului trei al anului 2001, aceasta piata sa fie operativa, dar aceasta depinde in primul rand de nivelul de dezvoltare a pietei secundare a titlurilor de stat- a declarat presedintele BMFMS, dl Teodor Ancuta.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.