Home Economic-Financiar Deputatii vor sa-i salveze pielea pesedistului Liviu Harbuz

Deputatii vor sa-i salveze pielea pesedistului Liviu Harbuz

DISTRIBUIŢI

Membrii Comisiei pentru agricultura, silvicultura, industrie alimentara si servicii specifice, din Camera Deputatilor, au decis, saptamana trecuta, sa sustina aprobarea OUG 89/2004 privind vanzarea bunurilor imobile in care se desfasoara activitati de asistenta sanitar-veterinara. Adoptata de guvernul Nastase in noiembrie anul trecut, ordonanta a fost promovata de fostul presedinte al Autoritatii Nationale Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, Liviu Harbuz, care, folosind-o ca -platforma electorala-, pentru a castiga sefia Colegiului Medicilor Veterinari. Ordonanta a fost -trantita- de mai multe ori in comisiile de specialitate ale Senatului, precum si in plenul Camerei superioare a parlamentului. In schimb, iata ca deputatii din Comisia de agricultura au decis s-o aprobe, dar sa opereze, totusi, niste -mici- modificari pe text, in sensul ca medicii veterinari vor putea sa cumpere doar imobilele in care se afla dispensarele, nu si terenurile aferente acestora.


Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 89/2004 privind vanzarea bunurilor imobile in care se desfasoara activitati de asistenta sanitar-veterinara a fost respinsa de mai multe ori in Comisia pentru agricultura si in cea juridica a Senatului, ajungand pe masa deputatilor din Comisia pentru agricultura cu propunerea de respingere. Initiativa acestei ordonante a apartinut fostului presedinte al Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) Liviu Harbuz, care, folosind-o ca -platforma-, a candidat si a castigat sefia Colegiului Medicilor Veterinari.


Considerand ca senatorii nu au cumpanit prea bine asupra acestui act normativ pe care l-au respins, deputatii din Comisia pentru agricultura au decis sa avizeze favorabil ordonanta, aducandu-i, totusi, unele mici modificari. Ramane de vazut daca si colegii lor vor vota in acest sens in plenul Camerei.

Senatorii au respins actul in plen de trei ori

-Desi vanzarea cabinetelor veterinare celor care profeseaza acum in cadrul lor este o consecinta fireasca a situatiei in care se regasec aceste imobile acum – un stadiu avansat de degradare, pentru ca nimeni nu a investit in ceea ce nu-i apartine – ordonanta a avut un parcurs sinuos la Senat. A fost respinsa de trei ori de Comisia juridica, <s-a bucurat> de acelasi tratament in Comisia pentru agricultura si a fost respinsa de trei ori in plenul Senatului-, a descris parcursul ordonantei presedintele actual al ANSVSA, Razvan Taru. Acesta a precizat ca si actuala conducere a Autoritatii sustine acest act normativ.

Conform proiectului ordonantei de urgenta aprobat de guvernul Nastase, imobilele in care se gasesc dispensare si circumscriptii veterinare (in care isi desfasoara activitatea peste 3.000 de medici veterinari concesionari) aflate acum in portofoliul Agentiei Domeniilor Satului pot fi vandute concesionarilor, prin atribuire directa. Pretul de vanzare va fi pretul pietei, stabilit pe baza unui raport de evaluare intocmit de un evaluator autorizat, din care se deduc investitiile realizate de concesionar in imobilul respectiv. Deducerea valorii investitiilor efectuate se poate face doar daca acestea au fost efectuate in baza contractului de concesiune sau cu acordul proprietarului. Valoarea acestor investitii nu poate depasi 50% din pretul de vanzare stabilit prin raport de evaluare. Pretul de vanzare se poate achita in rate, de catre cumparator, intr-o perioada de 10 ani.

Ratele se vor plati lunar

Avansul, in cazul platii in rate, trebuie sa fie de 20% din pretul de vanzare. In textul ordonantei era prevazuta plata in rate trimestriale esalonate, deputatii din Comisia de agricultura optand pentru rate lunare si perceperea unei dobanzi la nivelul dobanzii de referinta a Bancii Nationale a Romaniei.

De asemenea, medicii care vor sa-si cumpere dispensarele vor trebui sa depuna o scrisoare de garantie emisa de o banca comerciala, pe imobilul care face obiectul vanzarii urmand sa fie constituita o ipoteca pana la achitarea integrala a pretului.

Colegiul Medicilor Veterinari a solicitat ca ordonanta sa fie completata astfel incat sa prevada posibilitatea ca, o data cu achizitionarea dispensarului veterinar, concesionarul sa poata cumpara si locuintele de serviciu din cadrul imobilului.

Deputatii au fost de acord cu vanzarea, impreuna cu imobilele din anexa OUG 89/2004, si a terenului pe care se afla constructia. Ei au solicitat, in cazul altor suprafete de teren adiacente, altele decat cele ocupate de cladire, fie limitarea suprafetei de teren care poate fi achizitionata impreuna cu imobilul la un hectar, fie scoatearea din anexa a acestor suprafete. S-a optat, in final, pentu aceasta varianta, vanzarea terenurilor urmand sa se faca dupa realizarea fisei cadastrale.

Asa cum aratam la inceput, pe baza acestui proiect de act normativ, Liviu Harbuz a castigat sefia Colegiului National al Medicilor Veterinari din Romania, la finele anului trecut. Daca proiectul va cadea, de promisiunile -electorale- ale lui Harbuz se va alege praful.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.