Deputatii din Comisia de agricultura au apreciat, ieri, ca ordonanta privind exploatatiile agricole este necesara si oportuna, dar cei mai multi, inclusiv deputati din PSD, au criticat o serie de articole si s-au pronuntat pentru amendarea textului venit de la Senat.
Secretarul de stat din MAAP, Gheorghe Predila, s-a aratat deschis discutiilor argumentate, in scopul completarii actului legislativ pentru a fi -aplicabil si suportabil-. El s-a declarat suprins de unele interventii ale celor din PSD, invitandu-i sa decida asupra unui punct de vedere comun.
-Suntem deschisi propunerilor, vrem ca pamantul sa fie lucrat, sa apara eficienta si performanta in agricultura-, a declarat Predila, care a mentionat ca situatia din agricultura pune in pericol securitatea alimentara, atat timp cat sunt grupe de produse la care se importa in jur de 70%.
Presedintele Comisiei de Agricultura, Ilie Neacsu (PRM), s-a numarat printre cei mai vehementi critici ai ordonantei, aratand ca textul este neclar, fiind facut din -interes-, de catre cei care urmaresc ca fondurile MAAP pentru subventii sa ajunga la cei -mai puternici-. In opinia sa, legea va crea probleme sociale. In plus, el considera ca printr-un articol Guvernul este abilitat sa subventioneze -discretionar- pe cine crede de cuviinta.
Deputatul PSD Grigore Rasoveanu a aratat ca trebuie reflectat asupra dimensiunii minime a exploatatiilor agricole comerciale, explicitand ca dimensiunile au fost -exagerate-, atat timp cat in Europa procesul de concentrare a suprafetelor a durat 50 de ani, iar in prezent adresabilitatea legii este restransa la un segment de 5-7%. El a spus ca exploatatiile agricole familiale trebuie sa primeasca facilitati, cum ar fi subventiile pentru seminte si primele pentru productie.
Ion Stefan, tot de la PSD, a criticat articolul care specifica ca exploatatiile agricole vor fi conduse si administrate de specialisti sau de personal tehnic de specialitate si a precizat ca persoanei care detine afacerea nu poate sa i se impuna asa ceva, in schimb, cel care conduce poate fi asistat de un astfel de personal.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane