Din ce in ce mai multe informatii statistice de interes general incep sa dispara din comunicatele date periodic publicitatii de catre institutiile abilitate in acest sens. Caruselul secretizarilor s-a pornit inca de anul trecut, cand volumul arieratelor a disparut dintre -meandrele concretului- si s-a transformat intr-o importanta necunoscuta, dintr-o complicata ecuatie. Apoi, a venit randul Registrului Comertului care, pana in luna iunie a acestui an, nu a publicat nici un fel de informatii privind inmatricularile si celelalte operatiuni efectuate in registru in 2004, desi ar fi trebuit sa le anunte lunar, cu intarzieri de maximum trei saptamani. Mai nou se remarca Institutul National de Statistica, ale carui comunicate au inceput sa omita o informatie care, e adevarat, se potriveste, ca nuca-n perete, cu optimismul guvernamental privind cresterea economica: valoarea stocurilor la producator. De ce nu se potriveste? Pentru ca, spre exemplu, anul trecut stocurile cresteau vertiginos, de la luna la luna, aproape la concurenta cu indicatorul mult-iubit – cresterea productiei industriale. Ce s-o fi intamplat in anul 2004, din care, iata, au trecut mai bine de sase luni? In imposibilitatea de a afla imediat, nu putem sa presupunem decat ca valoarea stocurilor sau ponderea acestora in totalul resurselor a crescut in asa hal, incat e riscant sa se afle public.
Cat despre arierate, toata lumea vorbeste numai in procente (din PIB), si numai atunci cand intrebarile sacaitoare ale ziaristilor devin insuportabile pentru cei care detin aceste informatii. O suma exacta e chiar imposibil de obtinut, dar nu pentru ca nu ar fi fost calculata, ci pentru ca, sa zicem, nu e favorabila ideii ca guvernul a realizat numai performante macroeconomice, mai ales in aceste ultime luni in care cifrele oficiale sunt gata sa provoace extazul celor dispusi sa le studieze. Si, pentru ca o suma exacta nu e deocamdata disponibila, oficialii vorbesc in procente: -Arieratele au fost reduse, de la 40% in ultimii ani dinaintea lui 2000 la 20% in acest an-. Cu astfel de cuvinte a incercat sa linisteasca spiritele unul dintre -sefii economiei-, intr-o recenta conferinta a carei tema risca sa devieze dinspre sublimul sector IMM catre spinoasa problema a arieratelor. Respectivul era atat de iritat cand a facut aceasta afirmatie, incat nu si-a dat seama ca matematica s-ar putea sa nu-l ajute. Ca de la 40% dintr-un PIB mai mic (sa zicem, cel inregistrat in 1999) la 20% dintr-unul mai mare (al anului 2003), e cam dificil sa stabilesti daca e vorba de o scadere atat de semnificativa pe cat ar vrea unii sa para.
In fine, analizand masurile pentru reducerea arieratelor si a stocurilor, nu putem sa nu ne aducem aminte de ceea ce a facut mecanicul distrat ca sa nu intre in panica: vazand ca acul de presiune a intrat in zona rosie, a deschis capacul cadranului si a intors acul, cu mana, spre zona de siguranta… La fel procedeaza si oficialii nostri in cazul barometrelor macroeconomiei, doar ca, in loc sa rasuceasca indicatoarele care se indreapta amenintator spre zona de alarma, ei aburesc cadranele cu tot felul de comunicate si discursuri incurajatoare. Iar informatia reala, oricat ar fi de alarmanta, ramane sa o afle cine poate. Inclusiv despre stocuri si arierate.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane